Sára, Márió
2 °C
6 °C

Önálló kormányzásra készül a Fidesz

2005.06.23. 07:09
A Fidesz 2006-ban csúcsminisztériumokat alakítana ki és "kisminiszteri" szinten szakértői, "nemzeti" kormányt hozna létre – állítja a Népszabadság.

Választási győzelme esetén megváltoztatná a kormányzati-minisztériumi struktúrát a Fidesz –, legalábbis ilyen javaslatokon dolgozik a Navracsics Tibor vezette "Polgári Kormányzás 2006" munkacsoport - írja a Népszabadság.

A párt úgy készül, hogy egyedül szerezhesse meg tavasszal a parlamenti többséget – a lap szerint erre utalnak Orbán Viktor nyilatkozatai. Ha ez sikerül, akkor a párt mindenképpen radikálisan átalakítja a kormányzati struktúrát. A Navracsics-féle munkacsoport tanulmányozta a brit és a francia modelleket, és valószínűleg arra tesz majd javaslatot, hogy „bizonyos európai trendnek megfelelően” hat csúcsminisztériumot hozzanak létre.

Hasonló rendszerrel már 2000-ben is megpróbálkozott volna az Orbán-kabinet, de akkor a koalíciós partnerek ellenállásán megbukott a terv.

A Népszabadság szerint a Fidesz, illetve Orbán Viktor eddig nem készített kormánylistát, de aki a pártelnök közvetlen környezetéből igényt tart a hat csúcsminiszteri poszt valamelyikére, bizonyára meg is kapja.

A kancelláriaminiszter Navracsics Tibor lehet, de Rogán Antal neve is felmerült erre a tisztségre. Stumpf István az uniós fejlesztési, Schmitt Pál a környezetvédelmi, Pokorni Zoltán pedig az oktatási tárca lehetséges várományosa.

A lap szerint az is elképzelhető, hogy a nemzeti konzultációs retorikának illetve a "nemzeti egységkormány" igéretének megfelelően „kisminiszteri szinten, szakértői "civil" kormány” alakul.

Az ilyen radikális reformokhoz kétharmados törvényeket is módosítani kellene.