Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Fidesz: a kormánykoalíció felelős a demonstrációért

2002.07.04. 16:08
A koalíciós pártok felelősek a csütörtöki tüntetésért, mert nem tisztázták a választási visszaélésekkel kapcsolatos kételyeket - véli a Fidesz országos elnöksége, amely törvénytelennek, ám eurokonformnak tartja a demonstrációt.
A Fidesz országos elnöksége úgy ítéli meg, hogy a csütörtöki törvénytelen tiltakozó akcióért az MSZP-t és az SZDSZ-t terheli felelősség. A testület véleményét ismertető sajtótájékoztatón Deutsch Tamás elnökségi tag azt hangsúlyozta, a két kormánypárt képviselői voltak azok, akik parlamenti erejükkel élve, sőt visszaélve lesöpörték azokat a kezdeményezéseket, amelyek alkotmányos keretek között tisztázták volna az idei parlamenti választással kapcsolatos kételyeket.

A politikus utalt arra, hogy a Fidesz tudomásul vette és tudomásul is veszi a választási eredményeket. Jogilag nem kérdőjelezhető meg az eredmény, ugyanakkor azt tartotta volna helyesnek, hogyha a minden eddiginél nagyobb számú választási visszaélésről szóló bejelentést - alkotmányos keretek között -kivizsgálták volna.

Törvénytelen, de eurokonform

Mindezektől függetlenül a Fidesz arra szólítja fel a tüntetőket, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és kellő tisztelettel ugyanerre kéri a rendőröket is.

A mai események a koalíciós pártok politikai céljait szolgálják, hangsúlyozta Deutsch, aki figyelemre méltónak nevezte, hogy míg "a rendőrök lassúak, a kormánypárti politikusok reakciói gyorsak voltak, amikor az utcai politizálás veszélyére figyelmeztettek ismét".

A Fidesz korábban is - például a taxis blokád idején - határozottan elítélte a törvénytelen akciókat, még akkor is, ha azok tartalmi részével egyetértett. Deutsch Tamás a mostani demonstrációt is törvénytelennek nevezte, de - mint fogalmazott - az "eurokonform" volt, hiszen a külföldi híradásokban is sokszor láttunk hasonló megmozdulásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?