Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Fidesz: a kormánykoalíció felelős a demonstrációért

2002.07.04. 16:08
A koalíciós pártok felelősek a csütörtöki tüntetésért, mert nem tisztázták a választási visszaélésekkel kapcsolatos kételyeket - véli a Fidesz országos elnöksége, amely törvénytelennek, ám eurokonformnak tartja a demonstrációt.
A Fidesz országos elnöksége úgy ítéli meg, hogy a csütörtöki törvénytelen tiltakozó akcióért az MSZP-t és az SZDSZ-t terheli felelősség. A testület véleményét ismertető sajtótájékoztatón Deutsch Tamás elnökségi tag azt hangsúlyozta, a két kormánypárt képviselői voltak azok, akik parlamenti erejükkel élve, sőt visszaélve lesöpörték azokat a kezdeményezéseket, amelyek alkotmányos keretek között tisztázták volna az idei parlamenti választással kapcsolatos kételyeket.

A politikus utalt arra, hogy a Fidesz tudomásul vette és tudomásul is veszi a választási eredményeket. Jogilag nem kérdőjelezhető meg az eredmény, ugyanakkor azt tartotta volna helyesnek, hogyha a minden eddiginél nagyobb számú választási visszaélésről szóló bejelentést - alkotmányos keretek között -kivizsgálták volna.

Törvénytelen, de eurokonform

Mindezektől függetlenül a Fidesz arra szólítja fel a tüntetőket, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és kellő tisztelettel ugyanerre kéri a rendőröket is.

A mai események a koalíciós pártok politikai céljait szolgálják, hangsúlyozta Deutsch, aki figyelemre méltónak nevezte, hogy míg "a rendőrök lassúak, a kormánypárti politikusok reakciói gyorsak voltak, amikor az utcai politizálás veszélyére figyelmeztettek ismét".

A Fidesz korábban is - például a taxis blokád idején - határozottan elítélte a törvénytelen akciókat, még akkor is, ha azok tartalmi részével egyetértett. Deutsch Tamás a mostani demonstrációt is törvénytelennek nevezte, de - mint fogalmazott - az "eurokonform" volt, hiszen a külföldi híradásokban is sokszor láttunk hasonló megmozdulásokat.