Szilárda
-4 °C
2 °C

Deutschot nem is jelölik frakcióvezetőnek

2002.07.10. 07:05
A Fidesz vezetése várhatóan nem is jelöli frakcióvezetőnek Deutsch Tamást, a párt alelnökét, mert a képviselőcsoport megosztott az általános frakcióvezető-helyettes személyével kapcsolatban - derül ki a Népszabadság szerdai számából. A lap szerint Varga Mihály, Áder János, esetleg Szájer József lehet az új frakcióvezető.
Megosztott a Fidesz képviselőcsoportja abban, hogy Pokorni Zoltán lemondása után ki legyen az új frakcióvezető - írja a Népszabadság. Pokorni azután mondott le, hogy kiderült: édesapja együttműködött a pártállami titkosrendőrséggel és harminc éven át írt jelentéseket a III/III-as csoportfőnökségnek. Pokorni lemondásakor Deutsch Tamást javasolta utódjául a képviselőcsoport élére, s a választásra az eredeti tervek szerint hétfőn került volna sor. A Népszabadság szerint azonban a Fidesz vezetése érzékelte, hogy a frakcióban fenntartások fogalmazódtak meg Deutsch személye kapcsán, így csak jövő heti győri kihelyezett ülésén hoz csak döntést a képviselőcsoport.

A vidékiek buktatták meg Deutschot

Főként a vidéki Fidesz-képviselők fogalmazták meg ellenérzésüket Deutsch Tamással szemben, legfőbb érvük szerint pártjuk csúnyán leszerepelt Budapesten Deutsch vezetésével. A harminckét fővárosi egyéni körzetből ugyanis csupán négy budai kerületben tudtak győzni. A frakciótagok szerint márpedig ez a bukás nagyban hozzájárult a kormányváltáshoz. A Népszabadság szerint többen hiányolják a választási vereség utáni konzekvenciákat, hiszen a budapesti bukást követően nem mondott le senki, nem úgy, mint Heves megyében, ahol a gyenge szereplés miatt a teljes vezérkar leköszönt posztjáról.

"Így is túl sok a dolga Deutschnak"

Több budapesti honatya azért nem támogatja Deutsch Tamás frakcióvezetővé választását, mert úgy ítélik meg a politikusnak így is van épp elég feladata. Frakcióvezető-helyettesi posztja mellett az egyik szervezője a Fidesz önkormányzati választási kampányának, s várhatóan ő fogja vezetni a párt budapesti listáját, amiből az is következik, hogy bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe is. A frakció egyik prominense szerint a Deutsch Tamással szembeni fenntartások figyelmeztetésként is értelmezhetők a pártvezetés részére, hogy a képviselő-csoport nem fogadja el automatikusan a vezérkar javaslatát.

Áder, Szájer, vagy Varga lehet Pokorni utóda

A lap információi szerint a párt és a frakcióvezetés Orbán Viktor volt miniszterelnökkel is konzultálni kíván az új frakcióvezető személyéről. Többek szerint a Fidesz vezetése várhatóan nem is jelöli Deutschot a képviselőcsoport élére. A posztra Varga Mihály volt pénzügyminisztert, Áder János volt házelnököt tartják esélyesnek, bár Pokorni lemondása után Áder látja el a pártelnöki feladatokat is. Vannak olyan vélemények, hogy Szájer József volt frakcióvezető is visszavehetné a képviselőcsoport irányítását, bár kétséges, hogy Szájer emiatt megválna-e az Országgyűlés alelnöki posztjától.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Győri házak a térképen, keress legszebb családi házak között.
  • Sopronba költöznél? Keresd meg a legszebb házakat sopronban
  • Albéletek Győrben az Otthontérképről!