Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy évre hat megszorítással számol a Fidesz

2004.07.12. 15:42
Áder János szerint Draskovics Tibor "a világrekordok könyvébe is bekerülne teljesítményével", mivel nincs példa arra, hogy egyéves pénzügyminiszterség alatt valaki hat megszorító csomagot léptessen életbe. A szocialisták úgy válaszoltak: "teljesen értelmetlen, amit a frakcióvezető úr mondott". Folytatódó adok-kapok a jövő évi költségvetés előkészítésében.
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a pénzügyminiszter bekerülhet a rekordok könyvébe, hiszen "egy év alatt hat megszorító csomagot" léptet életbe. Erről hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón beszélt Áder János. "Draskovics Tibor (...), a rendszerváltás legsikeresebb pénzügyminisztere, valószínűleg nemcsak a magyar rekordok könyvébe, hanem a világrekordok könyvébe is bekerülne teljesítményével" - mondta Áder János.

A csomagok

Közölte: a februári, áprilisi és a legutóbb, júliusban bejelentett megszorító intézkedéseket Draskovics Tibor pénteki bejelentésének megfelelően, várhatóan további három megszorító csomag követi. Áder János szerint a következő fél évben jó esély van egy negyedik csomagra, mivel június végére az ez évre tervezett költségvetési hiány közel 90 százalékát "felélte a kormány".

Áder János közölte: Draskovics Tibor bejelentéséből jól látható, hogy januártól még két megszorító csomag következik. Az egyik, hogy a minisztériumok a beruházásokra, támogatásokra, pályázatokra fordítandó mintegy ezermilliárd forintot csak a Pénzügyminisztérium egyedi engedélyével költhetik el. Áder János elmondta: Draskovics Tibor azt is bejelentette, hogy a minisztériumok működési előirányzata esetében - amely magában foglalja például a bérköltségeket is - a következő évi költségvetés tervezésekor a bázist az ez évi bázis 95 százalékára csökkentik. Ez csak jelentős létszámleépítésekkel valósulhat meg - hangsúlyozta.

"Úgy kell gazdálkodni, mint ahogy a vállalatok"

Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: "teljesen értelmetlen, amit a frakcióvezető úr mondott", mivel úgy kell gazdálkodni az adófizetők pénzével is, mint ahogy a vállalatok a saját pénzükkel gazdálkodnak. Hozzáfűzte: ezért "felül kell vizsgálni a kormányzati munkában is, hogy milyen feladatokat végzünk, azokra a feladatokra szükség van-e, nincs-e a feladatok végzésében párhuzamosság".

A politikus az ezermilliárd forint elköltésének engedélyhez kötését logikusnak nevezte, "hiszen nyilvánvaló, aki nem akarta vagy nem tudta elkölteni a pénzt, az azt jelenti, hogy az adott feladatra túl sok pénz volt biztosítva a költségvetésen belül". Hozzátette: a jövőben nem automatikusan lehet majd a költségvetés ezen fejezeti kezelési előirányzataiból pénzt kapni, mindenkinek pályáznia kell, hogy milyen feladatokra, mennyi pénzt szeretne.