Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Egy évre hat megszorítással számol a Fidesz

2004.07.12. 15:42
Áder János szerint Draskovics Tibor "a világrekordok könyvébe is bekerülne teljesítményével", mivel nincs példa arra, hogy egyéves pénzügyminiszterség alatt valaki hat megszorító csomagot léptessen életbe. A szocialisták úgy válaszoltak: "teljesen értelmetlen, amit a frakcióvezető úr mondott". Folytatódó adok-kapok a jövő évi költségvetés előkészítésében.
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a pénzügyminiszter bekerülhet a rekordok könyvébe, hiszen "egy év alatt hat megszorító csomagot" léptet életbe. Erről hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón beszélt Áder János. "Draskovics Tibor (...), a rendszerváltás legsikeresebb pénzügyminisztere, valószínűleg nemcsak a magyar rekordok könyvébe, hanem a világrekordok könyvébe is bekerülne teljesítményével" - mondta Áder János.

A csomagok

Közölte: a februári, áprilisi és a legutóbb, júliusban bejelentett megszorító intézkedéseket Draskovics Tibor pénteki bejelentésének megfelelően, várhatóan további három megszorító csomag követi. Áder János szerint a következő fél évben jó esély van egy negyedik csomagra, mivel június végére az ez évre tervezett költségvetési hiány közel 90 százalékát "felélte a kormány".

Áder János közölte: Draskovics Tibor bejelentéséből jól látható, hogy januártól még két megszorító csomag következik. Az egyik, hogy a minisztériumok a beruházásokra, támogatásokra, pályázatokra fordítandó mintegy ezermilliárd forintot csak a Pénzügyminisztérium egyedi engedélyével költhetik el. Áder János elmondta: Draskovics Tibor azt is bejelentette, hogy a minisztériumok működési előirányzata esetében - amely magában foglalja például a bérköltségeket is - a következő évi költségvetés tervezésekor a bázist az ez évi bázis 95 százalékára csökkentik. Ez csak jelentős létszámleépítésekkel valósulhat meg - hangsúlyozta.

"Úgy kell gazdálkodni, mint ahogy a vállalatok"

Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: "teljesen értelmetlen, amit a frakcióvezető úr mondott", mivel úgy kell gazdálkodni az adófizetők pénzével is, mint ahogy a vállalatok a saját pénzükkel gazdálkodnak. Hozzáfűzte: ezért "felül kell vizsgálni a kormányzati munkában is, hogy milyen feladatokat végzünk, azokra a feladatokra szükség van-e, nincs-e a feladatok végzésében párhuzamosság".

A politikus az ezermilliárd forint elköltésének engedélyhez kötését logikusnak nevezte, "hiszen nyilvánvaló, aki nem akarta vagy nem tudta elkölteni a pénzt, az azt jelenti, hogy az adott feladatra túl sok pénz volt biztosítva a költségvetésen belül". Hozzátette: a jövőben nem automatikusan lehet majd a költségvetés ezen fejezeti kezelési előirányzataiból pénzt kapni, mindenkinek pályáznia kell, hogy milyen feladatokra, mennyi pénzt szeretne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!