Gusztáv
-4 °C
1 °C

Névváltoztatás és rock a Fidesz nagygyűlésén

2005.11.06. 14:07
Bár az ellenzéki párt korábban cáfolta, hogy névváltoztatást tervezne, vasárnap mégis Fidesz - A jövő szövetsége név volt olvasható a szövetség második gyűlésének dekorációján. A Papp László Sportarénában összegyűlt 12 ezer néző megismerkedhetett Orbán Viktor hat tanácsával, Rogán Antal közlekedési reformjaival, és kiderült, milyen színűre festené át az arénát Philip, ha rajta múlna. Eláruljuk, narancssárgára.

Hat pontban hirdette meg Orbán Viktor a Fidesz vasárnapi szövetségi gyűlésén, hogyan kell élni és cselekedni, amíg bekövetkezik a "változás". A teljes embert kívánó program szerint 1. engedélyt kell kérni a családtól, hogy időnk egy részét a Magas Cél érdekében használhassuk fel, 2. el kell végezni saját munkánkat, 3. el kell végezni más munkáját, ha az nem olvasta volna a 2. pontot, 4. félre kell tenni a pozícióharcot, 5. félre kell tenni vélt vagy valós sérelmeinket, 6. nem szabad belesüppedni a csodavárásba.

A szövetség az élre áll

A mozgosító jellegű tanácsok mellett Orbán az MDF klasszikussá vált szlogenjét kölcsönvéve meghirdette a nyugodt erő politikáját. "Azért van itt a változás ideje, mert a kormányzati izgágaság helyett újra a nyugodt erőre van szükség" - mondta.

Kattintson a képre! (fotó: Barakonyi Szabolcs)

Véleménye szerint a rendszerváltás több biztonságot és jólétet vitt, mint hozott, úgyhogy meg kell ragadnunk a "holnap ajtaján" a kilincset. A pártelnök javasolta, 2006 legyen a változás éve, mivel az ország, a konzultációból leszűrt vélemények szerint, "változásért kiált". A változás élére pedig a jövő szövetségének kell állnia.

A nagygyűlés résztvevői ajándékcsomaggal együtt kaptak egy jelentkezési lapot is, amelyen szövetség azt firtatja, hogy a beküldő a kampányidőszakban naponta 2, 4, vagy 8 órát áldozna-e a Fideszre, milyen jellegű tevékenységet vállalna, sőt hajlandó lenne-e szabadságot kivenni a választásokat megelőző napokra. A beküldők a V2006 csapat tagjai lehetnek. Orbán szerint a szövetségnek szüksége van hírvivőkre, önkéntes kopogtatócédula-gyűjtőkre és olyanokra, akik elmondják másoknak, hogy a változás jó.

Új közlekedési lámpa Rogántól

A szövetségi gyűlés kezdetén Rogán Antal a "lódítókat" helyezte a célkeresztbe. "Lódítók jönnek-mennek, mi azonban nem erre szövetkeztünk" - vezette elő szónoklatában a szövetség kifejezést.

Véleménye szerint a Fidesz ellenfele a "rámenős PR-offenzíva", "a luxusbaloldal lódításai" és, hogy "propaganda folyik a csapból is". "A luxusbaloldal egyszer szerelmes, máskor pedig lecserélné öregecskedő feleségét" - villantott fel egy jellemző problémát Rogán, majd gazdasági kérdésekre öszpontosítva úgy fogalmazott: "egyszer adót csökkentenének, máskor pedig megadóztatnák a borravalót is".

Rogán végezetül előállt egy újfajta közlekedési lámpa ötletével is, amelyben sárga helyett narancssárgát alkalmaznának. "Az emberek - ugyanis - a jelzőlámpa piros fényénél állnak, a narancsnál viszont tudják, hogy indulni kell".

Nem PR, politika

A színeknél maradva a műsorvezető, Philip is megjegyezte a beszerelt székekre célozva, hogy túl sok a piros az arénában, és ha rajta múlna, narancsra festetné az egészet.

A gyűlés egyébként a rockzene jegyében telt, tudósítónk többször hallott egy Elvis Presley-emlékszámot, Schmitt Pál, aki a nyugdíjasokhoz szólt, Bruce Springsteenre vonult hosszan a pulpitus felé. Meglepő módon még a TV2 által politikai gyűlésektől eltiltott Tóth Megasztár Vera is énekelt a jelenlévőknek. Igaz, a szerződése miatt, csak Philip tolmácsolásában, levélben mondhatta el, mennyire bánja, hogy nem léphet színpadra.

A közönség füttyel és fujjolással jelezte, hogy elítéli a kereskedelmi csatornát, amely a szerződésére hivatkozva meggátolta az énekes szereplését. Philip reményét fejezte ki, hogy lesz még élőben is Tóth Vera Fidesz-rendezvényen, a megjelenteknek viszont be kellett érni Demjén Rózsi és a megasztáros felvételről szóló számával.