Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Egy év alatt sokat csökkent a Fidesz népszerűsége

2004.12.28. 06:51
Egy év alatt 5-7 százalékkal esett a Fidesz népszerűségi mutatója, legalábbis ezt jelzik a Median, a Gallup, a Szonda Ipsos és a Tárki felmérései – írja a Népszabadság. A jövő év elején néhány választókerületi elnök megváhat posztjától.
Januárjában a Fidesz népszerűségi mutatója 36, 32, ismét 32, illetve 35 százalékos volt, decemberben viszont az említett közvélemény-kutató cégek 31, 25, 27, illetve 30 százalékot mértek a vezető ellenzéki pártnak. A csökkenés három nagy közvélemény-kutatónál egyaránt 5 százalékpont, egynél 7.

"Úgy tűnik, decemberre elfáradt a szimpatizánsok egy része" - így kommentálta a Népszabadságnak az adatsort Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke. A politológus szerint nem szabad elfelejteni, hogy két nagy kampányon, az európai parlamenti, és a decemberi népszavazási hadjáraton van túl a Fidesz, s egyes válaszadók paszszivitását ez is indokolhatja. - Ez a most hiányzó 6-7 százalék valószínűleg azok közül kerül ki, akik rokonszenveznek ugyan a Fidesszel, de nem érdeklődnek túl élénken a politika iránt - tette hozzá Navracsics Tibor.

A lap úgy tudja, hogy Orbán Viktor többé-kevésbé elégedett volt a mozgósítással az EP-választásokon és a népszavazáson is, és megdicsérte a választókerületi elnököket. A statisztikák szerint a Fidesz, illetve az aktivisták mind a kétszer mintegy másfél millió szavazót tudtak mozgósítani. Azonban a 176 választókerület mintegy tíz százalékában voltak kisebb-nagyobb gondok, a Népszabadság úgy tudja, hogy emiatt a jövő év elején néhány választókerületi elnök megválik posztjától. Navracsics Tibor azonban nem tud ilyesmiről.

A népszavazási kampányban a Fidesz elnökének névre szóló levelét az első választókhoz személyesen kellett volna kézbesíteniük a választókerületi elnököknek, vagy az általuk megbízott aktivistáknak, volt azonban, aki éppen ebben az időben nem volt jelen a körzetében, s akadtak, akik nem törődtek az intencióval, s az Orbán-levelet nem személyesen, aktivisták útján, hanem postán juttatták el a választópolgárokhoz – tudta meg a Népszabadság. Állítólag néhány helyen azt tapasztalták, hogy a régi fideszesek nem elég lelkesen működtek együtt a tavasszal kinevezett választókerületi elnökkel. "Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kevéssé sikeres körzetekben automatikusan menesztenék a választókerületi elnököket. A problémás helyeken átgondolják: hogyan tovább, s rendezik a sorokat. A 2006-os választási kampányban ugyanis már nem lehet hibázni" - mondták fideszes források.