Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Pokorni a Fidesz új elnöke

2001.05.06. 13:57
Pokorni Zoltán oktatási minisztert választotta Kövér László utódjául pártelnöknek a Fidesz választmánya XIII. kongresszusán. Az elnök szerint nem lesz szükség a jelenlegi ellenzéki pártokkal - így az MSZP-vel és a MIÉP-pel - való együttműködésre, a Fidesz ugyanis meg fogja nyerni a 2002-es választásokat.
460 szavazattal Pokorni Zoltán oktatási minisztert választotta Kövér László utódjául a pártelnöki posztra a Fidesz választmánya szegedi XIII. kongresszusán.

A gyakran szélsőséges hangnemet megütő Kövér helyett a konszenzuskereső Pokorni megválasztása nem jelent politikai fordulatot. A lépéssel a Fidesz csupán az 1998-as választásokon az SZDSZ-től elcsábított, elsősorban a városi és a felsőbb társadalmi rétegek szavazóinak meggyőzését célozza.

Pokorni tartja az irányt

Pokorni megválasztása előtt kifejtette: sem mód, sem szükség nem lesz a jelenlegi ellenzéki pártokkal - így az MSZP-vel és a MIÉP-pel - való együttműködésre, a Fidesz ugyanis meg fogja nyerni a 2002-es választásokat.

Az elkövetkezendő egy évre vonatkozó feladatait Pokorni úgy foglalta össze: a Fidesz 2002-ben szerezze meg a mandátumok nagyobbik részét, és mostani koalíciós partnereivel, így az MDF-el és, ha képesek rendezni soraikat, a kisgazdákkal alakítson kormányt.

Mint ahogy azt korábban Kövér László is elmondta, Pokorni is tartja magát ahhoz, hogy továbbra is Orbán Viktor a Fidesz első számú politikusa.

Marad az elnökség

Az új elnök mellett megválasztották a Fidesz elnökségének tagjait is. Jelentős változás nem történt: a legtöbb, 475 szavazatot Kövér László kapta, őt követte Áder János 444, Varga Mihály 386, Szájer József 384, Deutsch Tamás 332, Németh Zsolt 304, Kósa Lajos 294 és Rogán Antal 255 szavazattal.

Az elnökség póttagjai Sasvári Szilárd és Illés Zoltán. Mátrai Márta frakcióigazgatót és Alexainé dr. Oláh Annamária Miskolc alpolgármestere nem lettek az elnökség tagjai.

Pokorni a kisgazdákról
Pokorni Zoltán közölte, amíg a kisgazdák támogatják a kormányprogramot, addig a Fidesznek nem kell foglalkoznia az FKgP-vel, illetve annak elnökével. Kövér László hozzátette, a kisgazdaelnök személye nem politikai, hanem jogalkalmazási kérdés. Pokorni ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, ő a Független Kisgazdapártot tekinti koalíciós partnernek, bár nem látja szükségét annak, hogy a közeli jövőben találkozzon Torgyán Józseffel. Lányi Zsolt megkeresését elhárítaná - fűzte hozzá a Fidesz új elnöke.

Az elnökség összetételében bekövetkező egyetlen komoly változás, hogy Illés Zoltán helyett Rogán Antal, a Fidelitas alelnöke került be a testületbe. Illes ezután csupán tanácskozási jogával élhet, szavazati joga nincsen.

"A jövő elkezdődött"

A szegedi kongresszuson nyilvánosságra hozták "A jövő elkezdődött" című vitairatot is. A közel 170 oldalas dokumentum az általános társadalmi és politikai helyzet elemzésén, illetve a kormány eddig döntéseinek értékelésén túl a 2002-es választási program most vitára bocsátott, fontosabb elemeit is tartalmazza.

A vitairat stílusa és tartalma kísértetiesen emlékeztet a tavaly minden háztartásba eljuttatott költségvetési füzethez: az ország helyzete kiváló vagy legalábbis afelé tart, és mindez az Orbán-Torgyán kormány tevékenységének köszönhető.

A legtöbb vitára bocsátott pont a dokumentumban egy helyütt "a remény kormányának" aposztrofált kabinet végrehajtott intézkedéseinek folytatása, kiterjesztése. Így például a családi adókedvezmény bővítése, a minimálbér további emelése, a lakásépítési kamatok mérséklése vagy a Széchenyi-terv folytatása.

Néhány cím a vitairatból: Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó; 2000: az úttörés éve; Közlekedj okosan!; És mégis terem a föld; Nyitva van az aranykapu; Iskolák, óvodák: a remény miatt nyitva; Nemzetünk és országunk határai nem esnek egybe; Jókedvvel, bőséggel; A kultúra eleven sodrású folyam.

  • Szeged legszebb lakásai az Otthontérképen!
  • Több ezer eladó lakás közül válogathatsz a térképről.
  • Válaszd ki a legszebb lakást a több ezer kiadó ingatlan közül az Otthontérképen