Mállóban a Fidesz kemény magja

2006.05.15. 15:11
A Fidesz vezetői és Orbán Viktor a nyilvánosság előtt nem kritizálják egymást, de a tőlük megszokott önfegyelem ellenére egyértelmű, soha sem volt ilyen mértékű ellentét a vezérkarban, mint most. A pártelnök regionális képviselői megbeszéléseken szondázza a kongresszus előtti hangulatot.

A Fidesz aktív tagságában széles körben totóznak azon, hogy a párt ismert vezetői közül ki van még jó viszonyban Orbán Viktorral. A pontos információk hiánya, és a nyilvános értékelések elmaradása ellenére is biztosra veszik, hogy az évtizede megbonthatatlan egységet mutató kemény mag gyakorlatilag szétesett a választási vereség után, amelyért a pártelnök beszédeiben minden felelősséget magára vállalt, tetteiben azonban ennek semmilyen konzekvenciája nem volt.

A közvélemény először Áder János frakcióvezetői posztról való visszalépéséből szerezhetett tudomást arról, hogy a Fidesz első számú vezetői, az a kör, amely a rendszerváltás óta egymás között cirkuláltatja a pártirányítás fontosabb posztjait 2006 áprilisa után nem akar már a régi felállásban tovább együttműködni. Áder már a kampányban összerúgta a port Orbán Viktorral a jelöltállítások miatt, Orbán azonban a frakcióvezető fenyegetőzése ellenére sem volt hajlandó változtatni a saját maga által jónak tartott listán. A volt frakcióvezető háttérbe húzódása okait - a régi szokáshoz tartva magát - nem verte nagy dobra, indokait még a képviselőcsoporttal sem közölte, csupán a pártelnökség többnapos soproni zárt tanácskozásán beszélt.

Nemet mondtak

Viszont éppen Áder pótlása hozta a legnehezebb helyzetbe Orbánt, mivel a pártelnök személyzeti politikáját tükröző frakció vezetését az ismert körből szóba jöhető személyiségek nem akarták vállalni. Pokorni Zoltán alelnök információink szerint a két forduló között az Orbán által felkínált miniszterelnök-jelöltséget is visszautasította, majd a frakció vezetésére vonatkozó pártelnöki felkérésére is nemet mondva váratlanul bejelentette, hogy a XII. kerületi polgármesteri címért száll inkább versenybe. Szintén visszautasítás volt Varga Mihály válasza. A múlt héten jelentette be távozását a pártban is nagy meglepetést keltve az Orbánhoz közel álló Várhegyi Attila is, aki a párt működtetésében és a szervezetirányításban fontos szerepet vitt az utóbbi években.

A párttotó szerint kitart viszont Orbán mellett Kövér László. A Fidesz korábbi erős embere annak ellenére is lojális maradt régi kollégiumi barátjához, hogy éppen neki köszönhetően háttérbe szorulva, meggyengült pozíciókkal kezdheti meg az újabb ellenzéki ciklust. Orbán emberének számít Deutsch-Für Tamás is, aki a korábbi mellőzöttségből a pártelnök akaratából éppen néhány hónappal a választások előtt emelkedett újra az első számú vezetők sorába, így a vesztes kampány kommunikációs felelőseként valójában nem sok lehetősége marad a helyezkedésre.

Úgy tudjuk, hogy a szombati rendkívüli kongresszus előtt Orbán a látványos szétzilálódás ellenére kézbe akarja venni az események irányítását. Az elmúlt napokban a pártelnök a nyilvánosság teljes kizárásával regionális képviselői tanácskozásokat tartott. A zárt tanácskozásokon a képviselők és választókerületi elnökök mellett a helyi meghívottak is kiadhatták a gőzt, így a kongresszusnak már rendezettebb sorokkal vághat neki Orbán.

Kósa bírált

A feszültségek előzetes feldolgozását mutatja az is, hogy a múlt hét végén, Szegeden tartott összejövetelen, a meghívottak között lévő, Orbán egyik lehetséges riválisaként számon tartott Kósa Lajos alelnök Orbán késése idején hosszasan beszélt a pártelnök szerinte is elhibázott személyzeti politikájáról. Más források szerint viszont a debreceni polgármester továbbra is Orbán megbízható kádere.

A regionális tanácskozásokra hivatkozva elnapolták a múlt szombatra a Polgárok Házába összehívott fővárosi választmány ülését is. A szerdai új időpontra azonban már beiktatják a párt új képviselőcsoportját, így Orbánt nem kritizálhatják majd a kegyvesztett régiek, tovább erősödhet viszont Orbán legújabb bizalmasa, a választási mozgósítással megbízott Kubatov Gábor.

Áder parlamenti alelnök lehet
Áder Jánost javasolja az Országgyűlés alelnökének a Fidesz-frakció, jelentette be Navracsics Tibor hétfőn a Fidesz és a KDNP frakciószövetségi ülését követő sajtótájékoztatón. A Fidesz és a KDNP közös frakcióülésén a Fidesz általános frakcióvezető-helyettesének választották Varga Mihályt, frakcióvezető-helyettes lett Répássy Róbert és Pelczné Gáll Ildikó.

A frakcióülésen elfogadott alapszabály értelmében hét szakmai kabinet jött létre: a mezőgazdasági és környezetvédelmi kabinetet Font Sándor, a külügyit Németh Zsolt, a védelmit Lázár János, a gazdasági kabinetet Varga Mihály, a kulturális kabinetet Halász János, a jogi és közigazgatási kabinetet Répássy Róbert, a népjólétit pedig a KDNP-s Soltész Miklós vezeti.

Az Országgyűlés jegyzőjének a Fidesz Hende Csabát, Szűcs Lajost és Németh Zsoltot javasolta, a KDNP pedig Móring Józsefet.  • Hírek
  • Bankszámla