Antal, Anett
16 °C
23 °C

A Fidesz újra benyújtja első három népszavazási kérdését

2007.07.09. 14:33
A Fidesz együtt szeretne népszavazást tartani az Alkotmánybíróság és az OVB által is jóváhagyott hat kérdésről, ezért - ahogy azt előre bejelentették - az első hármat újból benyújtják. Azt remélik, még idénre kiírják a referendumot.

A Fidesz hétfőn újra benyújtja az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a kórházprivatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről szóló népszavazási kérdéseit, amelyek aláírásgyűjtési határideje délután jár le, jelentette be Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke sajtótájékoztatón.

A három kérdésben, amelyet az OVB már korábban elbírált, délután 16 órakor jár le az aláírásgyűjtési határidő, ami után rögtön benyújtják ismét a kezdeményezéseket.

Pokorni hozzátette, ezt annak érdekében teszik, hogy a másik három kérdéssel - a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szólóval - egyszerre tarthassák meg a népszavazást, ha lehet még, az idén.

A hazai népszavazások története 17 évre nyúlik vissza, ennyi idő alatt mindössze ötször szólították a választókat az urnákhoz egy konkrét kérdés megválaszolására.

A népszavazás kiírásához a kezdeményezőknek 4 hónap alatt kérdésenként 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. Ha ez megvan, akkor a parlamentnek 15 napja van a népszavazás elrendelésére, a köztársasági elnöknek pedig további 15 napja arra, hogy kitűzze az ügydöntő népszavazás időpontját.

Az alkotmány szerint az országos népszavazás akkor eredményes, "ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint negyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott".

A Fidesz és a KDNP kérdései:

A később hitelesített kérdések:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?”

A korábban jóváhagyott kérdések:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények maradjanak állami, ökormányzati tulajdonban?

"Egyetért-e Ön azzal , hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, termőföldről szóló 94. évi törvény szerint családi gazdálkodót első helyen illesse meg az elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?