Gyöngyi
4 °C
14 °C

Politikai banditizmussal vádolja a Fidesz Szilvásyt

2008.09.25. 11:16
A Fidesz a kormányt és a titokminisztert, az MDF viszont a Fideszt üti a megfigyelési ügyben. A Fidesz szerint Szilvásy György keveri és manipulálja a kártyákat, Dávid Ibolya viszont a Fidesztől vár kérdéseket.

Kiadták a hangfelvételeket

Szilvásy György csütörtökön az alkotmányügyi bizottság ülésén a nemzetbiztonsági bizottság jelen lévő tagjainak átadott egy olyan cd-t, amelynek adatai szerinte igazolják az elmúlt napokban megfogalmazott állításait a megfigyelési üggyel kapcsolatban. Kérdésre válaszolva a titokminiszter megerősítette, hogy a cd-n található felvételek igazolják Demeter Ervinnek és Kövér Lászlóval a Fidesz-kormány két titokminiszterével kapcsolatos kijelentéseit is. A miniszter egyéb részleteket nem árult el. Tóth Károly a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke újságíróknak elmondta: a cd meghallgatása után ad tájékoztatást annak tartalmáról. Az MSZP-s politikus hozzátette: a cd-ből egy-egy példányt a nemzetbiztonsági bizottság minden tagja - így az ellenzékiek is - felvehet a bizottság titkárságán. (FH)

A Fidesz szerint Szilvásy Györgynek bíróság elé kell majd állnia, mert a legsötétebb diktatúrák emlékét idéző koncepciós eljárás zajlik a lehallgatási ügyben. Az ellenzéki párt úgy ítéli meg, hogy a titokminiszter elsősorban személyiségi jogi perekre számíthat.

Répássy Róbert, fideszes országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, eddig csak annyit tudtak, hogy két ellenzék politikust - Demeter Ervint és Kövér Lászlót - megfigyelték, de ma már sajtóhírek alapján azt valószínűsítik, hogy az egész Fideszt lehallgatták.

"Egy rossz színjáték folyik, egy előre megírt dramaturgia alapján, amiben a bizottságok statisztaszerepet játszanak" - mondta Répássy Róbert, hozzátéve, ők nem akarnak ebben részt venni, ezért nem is mennek el az alkotmányügyi bizottság csütörtöki ülésére ahol téma lesz a lehallgatási ügy. Az ellenzéki politikus szerint az alkotmányügyi bizottság eleve nem kompetens az ügy megtárgyalásában, a feladata ugyanis a törvények előkészítése és nem titkosszolgálati anyagok meghallgatása.

Répássy Róbert ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az alkotmányügyi bizottságban önmagukban is többségben vannak a szocialisták és ez az a testület, ahol nem ellenzéki képviselő az elnök.

A lehallgatási ügyről Répássy Róbert szerint az elmúlt napok ködösítései és vádaskodásai után annyi derült ki, hogy Szilvásy György titkosszolgálati adatokat hozott nyilvánosságra ellenzéki politikusokról. A fideszes képviselő ismét politikai banditizmusnak minősítette, hogy a titkosszolgálatokat a politikai ellenfelek elleni küzdelemre használják fel, mint mondta az MDF elnökválasztásába már be is avatkoztak.

Szilvásy György reagálásában azt mondta, csütörtökön az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ellenzéki és kormánypárti képviselőinek is eljuttatta az "árnyék-titkosszolgálat" működésével kapcsolatos állításait alátámasztó egyes bizonyítékokat, azokat, amelyeket a Nemzetbiztonsági Hivatal átadott a rendőrségnek.

Közben az MDF a Fideszt kezdte el támadni. Dávid Ibolya felszólította a Fideszt, azon belül Demeter Ervint és Kövér Lászlót, hogy adjon választ arra, mit tartalmazott az a sajtóinformációk szerint kétszáz sms és telefon, amely a párt politikusai és az UD Zrt. alkalmazottai között folyt az elmúlt egy évben.

A hvg.hu szerdán közzétett információi szerint az UD Zrt. vezetői több mint kétszázszor telefonáltak, illetve sms-eztek olyan készülékek használóival, amelyek előfizetője a Fidesz. A portál szerint a pártszékházba, valamint a párthoz kötődő Polgárok Házába bejáratosak láthatták, hogy Horváth József, a cég vezetője személyesen is megfordult ott.

Dávid Ibolya arra is választ vár, adtak-e a Fidesz politikusai megbízásokat az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nek és ha igen, akkor milyet. "Honnan tudott Demeter Ervin egy nappal korábban arról, hogy az MDF ellen adatgyűjtést végeztek egyes üzleti körök?".

Az MDF álláspontja szerint a Fidesznek választ kell adnia ezekre a kérdésekre, "különben a magyar demokrácia történetében példátlan váddal kell szembenéznie: illegális titkosszolgálatot működtetett annak érdekében, hogy politikai ellenfeleit törvénytelen eszközökkel megfigyelje".

Az adatgyűjtési vagy lehallgatási botrány másfél hete robbant ki, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatásokat tartottak az UD Zrt. telephelyén és több magánszemélynél is. Később a Népszabadság arról számolt be, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal nyolc hónapja észlelte, hogy legalább egy számítógépére ismeretlenek kémprogramot telepítettek. A programtelepítők után kutatva jutottak el az UD-hez.

Az ügy azzal folytatódott, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke a hatóságokhoz fordult egy nyilvánosságra került hangfelvétel miatt. A beszélgetés Tóth János, az UD résztulajdonosa és Csányi Sándor között zajlott: Tóth János arról tájékoztatta Csányit, hogy felkérést kapott egy adatgyűjtésre az MDF kapcsán. Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény, így a pártelnök feljelentését elutasították.

Az ügy miatt azonban Tóth János is a Nemzeti Nyomozó Irodához fordult, hogy kiderüljön: ki készítette a hangfelvételt és hogyan kerülhetett nyilvánosságra.

Megfigyelhették Bajnai Gordon gazdasági minisztert (ezt Szilvásy megerősítette), aki mint potenciális kormányfőjelölt kerülhetett szóba, és Laborcz Sándort, az NBH főigazgatóját is, akinek moszkvai kapcsolatait akarták feltérképezni, de nem találtak semmit. Szilvásy György szerint fideszes politikusok - Demeter Ervin és Kövér László - többször adott olyan feladatokat az UD Zrt. vezetőinek, amiket törvényesen nem biztos, hogy meg letett valósítani.

Az UD közben büntetőeljárásokat és kártérítési pereket fontolgat azon sajtóorgánumok ellen, amelyek egyértelműen összefüggésben hozták a céget a bűncselekményekkel és ezzel rontották a jó hírnevét.