Ábrahám
17 °C
29 °C

Fidesz: 48 óra alatt 200 ezer aláírás

2007.10.16. 14:59
Orbán Viktor bejelentette, hogy 48 órán belül össze akarják gyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást. A Fidesz és a KDNP eredetileg 7 kérdést akart megszavaztatni a néppel, végül a három biztosra ment.

A Fidesz-KDNP 48 órán belül képes összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat, mondta újságíróknak kedden délelőtt a Fidesz elnöke. Orbán Viktor úgy fogalmazott: minden korábbinál szélesebb összefogást szeretnének elérni a referendum kapcsán, és mindennél több aláírást akarnak ehhez összegyűjteni.

Az mondta, a két párt (Fidesz, KDNP) nem akar senkit semmiről meggyőzni; a Fidesz és a KDNP esélyt kínál az ország polgárainak, hogy túllépjenek a mai helyzeten. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden korábbinál nagyobb számú aláírást szeretnének összegyűjteni a népszavazási kampány első szakaszában.

A Fidesz elnöke újra elmondta, Magyarországon kormányváltás akkor következik be, ha az emberek így döntenek. Arra is kitért, hogy azért Tarlós István a népszavazás politikai vezetője, mert a Fidesz elnöke szerint ő testesíti meg a "legszélesebb összefogást".

Az ellenzéki pártelnök szerint történelmi lehetőség előtt állnak az emberek. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, egyelőre nem foglalkoznak azzal a három népszavazási kérdésükkel, amelyekben még nem született döntés. Szerinte a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló kérdés mindent szimbolizál "itt testesülnek meg a kormányzati hazugságok", s ennek a három kezdeményezésnek hétfőn zöld utat adott az Alkotmánybíróság.

Az Alkotmánybíróság hétfőn mondta ki, hogy lehet népszavazást tartani a felsőoktatási tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről.

A fontos kérdések

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szak-ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?"

A Fidesz elnöke egy éve, az október 23-i nagygyűlésen jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez, mert "istentelen világ" következhet, ha az emberek engednek a kormánynak. Orbán Viktor tavaly olyan ügydöntő reformnépszavazást ígért híveinek, amely szerinte megoldást jelenthet a válságból való kilábalásra, amelyen az emberek szabadon dönthetnek a megszorításokról tanügyi, egészségügyi témakörökben, valamint a föld, a nyugdíjak és a demokratikus garanciák kérdésében.

A Fidesz vezetése a nyáron még arról beszélt, hogy kétmillió támogató aláírással fogják beadni a párt referendumkezdeményezéseit, szeptemberre ez a cél egymillióra módosult. A közvélemény-kutatások szerint a terv most sem végrehajthatatlan, de Orbánék számára a referendum kiírásának meggyorsítása vált fontossá. A szükséges támogatások gyors összegyűjtése esetén még az év vége előtt a parlamenthez kerülhetnek a támogatói ívek.

A Fidesz és a KDNP eredetileg 7 kérdést adott be az Országos Választátsi Bizottsághoz, amely a kórházprivatizációra, a gyógyszertáron kívüli gyógyszerárusításra és a gazdák elővásárlási jogára vonatkozó kérdéseket jóváhagyta, négy indítványt azonban visszadobott. Az elutasított vizitdíjas kérdés ügyében az Alkotmánybírság egyszer már új eljárásra kötelezte az OVB-t, és a kérdések hitelesítését írta elő. A két testület vitája ellenére az OVB engedett. Ekkor került a kérdések közé a kórházi napidíjról szóló indítvány, amely nem szerepelt az eredeti hét között.

Szinte biztos, hogy nem kizárólag a fideszes kérdések kerülnek fel majd egy, legkorábban 2008 tavaszára várható referendum szavazólapjaira. Népszavazási kérdések megfogalmazása ugyanis azóta divat lett. Az Országos Választási Bizottságnak csak ezen a héten minimum harminc újabb kezdeményezésről kell döntenie. Ráadásul Gyurcsány Ferenc is népi döntést akar a tisztasági csomag egyes elemeiről. A miniszterelnök politikai főtanácsadója, Keszthelyi András hét kérdést már egy hete benyújtott az OVB-hez.

MSZP: az idő a reformokat igazolja

Populista a népszavazás, mert keresztbe kíván feküdni minden olyan reform előtt, amely Magyarország jelenét és jövőjét szolgálja, mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek.

Az idő a reformokat igazolja, vélekedett a szóvivő. Most már nehéz azt mondani az embereknek, hogy csak patikában lehet gyógyszert vásárolni, mert kényelmesebb, ha patikán kívül is hozzájuthatnak egyes készítményekhez, mondta Nyakó István.