Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Fidesz: 48 óra alatt 200 ezer aláírás

2007.10.16. 14:59
Orbán Viktor bejelentette, hogy 48 órán belül össze akarják gyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást. A Fidesz és a KDNP eredetileg 7 kérdést akart megszavaztatni a néppel, végül a három biztosra ment.

A Fidesz-KDNP 48 órán belül képes összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat, mondta újságíróknak kedden délelőtt a Fidesz elnöke. Orbán Viktor úgy fogalmazott: minden korábbinál szélesebb összefogást szeretnének elérni a referendum kapcsán, és mindennél több aláírást akarnak ehhez összegyűjteni.

Az mondta, a két párt (Fidesz, KDNP) nem akar senkit semmiről meggyőzni; a Fidesz és a KDNP esélyt kínál az ország polgárainak, hogy túllépjenek a mai helyzeten. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden korábbinál nagyobb számú aláírást szeretnének összegyűjteni a népszavazási kampány első szakaszában.

A Fidesz elnöke újra elmondta, Magyarországon kormányváltás akkor következik be, ha az emberek így döntenek. Arra is kitért, hogy azért Tarlós István a népszavazás politikai vezetője, mert a Fidesz elnöke szerint ő testesíti meg a "legszélesebb összefogást".

Az ellenzéki pártelnök szerint történelmi lehetőség előtt állnak az emberek. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, egyelőre nem foglalkoznak azzal a három népszavazási kérdésükkel, amelyekben még nem született döntés. Szerinte a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló kérdés mindent szimbolizál "itt testesülnek meg a kormányzati hazugságok", s ennek a három kezdeményezésnek hétfőn zöld utat adott az Alkotmánybíróság.

Az Alkotmánybíróság hétfőn mondta ki, hogy lehet népszavazást tartani a felsőoktatási tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről.

A fontos kérdések

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szak-ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?"

A Fidesz elnöke egy éve, az október 23-i nagygyűlésen jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez, mert "istentelen világ" következhet, ha az emberek engednek a kormánynak. Orbán Viktor tavaly olyan ügydöntő reformnépszavazást ígért híveinek, amely szerinte megoldást jelenthet a válságból való kilábalásra, amelyen az emberek szabadon dönthetnek a megszorításokról tanügyi, egészségügyi témakörökben, valamint a föld, a nyugdíjak és a demokratikus garanciák kérdésében.

A Fidesz vezetése a nyáron még arról beszélt, hogy kétmillió támogató aláírással fogják beadni a párt referendumkezdeményezéseit, szeptemberre ez a cél egymillióra módosult. A közvélemény-kutatások szerint a terv most sem végrehajthatatlan, de Orbánék számára a referendum kiírásának meggyorsítása vált fontossá. A szükséges támogatások gyors összegyűjtése esetén még az év vége előtt a parlamenthez kerülhetnek a támogatói ívek.

A Fidesz és a KDNP eredetileg 7 kérdést adott be az Országos Választátsi Bizottsághoz, amely a kórházprivatizációra, a gyógyszertáron kívüli gyógyszerárusításra és a gazdák elővásárlási jogára vonatkozó kérdéseket jóváhagyta, négy indítványt azonban visszadobott. Az elutasított vizitdíjas kérdés ügyében az Alkotmánybírság egyszer már új eljárásra kötelezte az OVB-t, és a kérdések hitelesítését írta elő. A két testület vitája ellenére az OVB engedett. Ekkor került a kérdések közé a kórházi napidíjról szóló indítvány, amely nem szerepelt az eredeti hét között.

Szinte biztos, hogy nem kizárólag a fideszes kérdések kerülnek fel majd egy, legkorábban 2008 tavaszára várható referendum szavazólapjaira. Népszavazási kérdések megfogalmazása ugyanis azóta divat lett. Az Országos Választási Bizottságnak csak ezen a héten minimum harminc újabb kezdeményezésről kell döntenie. Ráadásul Gyurcsány Ferenc is népi döntést akar a tisztasági csomag egyes elemeiről. A miniszterelnök politikai főtanácsadója, Keszthelyi András hét kérdést már egy hete benyújtott az OVB-hez.

MSZP: az idő a reformokat igazolja

Populista a népszavazás, mert keresztbe kíván feküdni minden olyan reform előtt, amely Magyarország jelenét és jövőjét szolgálja, mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek.

Az idő a reformokat igazolja, vélekedett a szóvivő. Most már nehéz azt mondani az embereknek, hogy csak patikában lehet gyógyszert vásárolni, mert kényelmesebb, ha patikán kívül is hozzájuthatnak egyes készítményekhez, mondta Nyakó István.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!