Auguszta
-4 °C
2 °C

Rendkívüli kongresszusról döntött a Fidesz

2006.10.21. 15:27
Kapcsolódó cikkek (1)
Rendkívüli kongresszust hívott össze a Fidesz választmánya szombaton. A párt szerint az ország válságban van, és az új kommunikációs startégia alighanem arról szól majd, hogy az emberek milyen megélhetési problémákkal szembesülnek a jövőben. Varga Mihály alelnök békülékeny hangon beszélt, ellentétben Kövér Lászlóval, aki félreállítaná azokat, akik idáig juttatták az országot.

Rendkívüli kongresszust hív össze november 25-re a Fidesz országos választmánya a Magyarországon kialakult válsághelyzetre tekintettel, közölte Szijjártó Péter szóvivõ szombaton, a testület aznapi döntéseit ismertetõ sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint a kormány pénzügyi, gazdasági, politikai és morális válságot okozott, így Magyarország eddig példa nélküli, rendkívüli helyzettel áll szemben, indokolta a kongresszus összehívását a szóvivõ.

Új hangsúly a párt kommunikációjában

A helyzetet tovább súlyosbítja Szijjártó szerint, hogy a megszorító intézkedések miatt jövõre a magyar családoknak jelentõs megélhetési gondokkal kell majd megküzdeniük. Ezt egyébként Varga Mihály is többször hangsúlyozta a választmány elõtti beszédében, alighanem a párt új kommunikációs irányvonalát jelzi a megélhetési gondok sûrû hajtogatása.

A rendkívüli kongresszus napirendjén szerepel az önkormányzati választások értékelése és egy olyan politikai helyzetértékelés, amely a demokratikus kormányzás helyreállításáért teendõ lépésekrõl szól.

Önkormányzati gyûlés alakul a Fideszen belül

Módosítanák a Fidesz alapszabályát is, létrehozva az Önkormányzati Képviselõk Országos Gyûlését, annak érdekében, hogy a helyi közösség életét meghatározó döntéshozókat integrálják a párt szervezeti keretei közé, tette hozzá Szijjártó Péter.

A szóvivõ utalt arra, hogy az önkormányzati választásokon a Fidesz és szövetségesei több mint négyezer önkormányzati képviselõi, polgármesteri, megyei közgyûlési mandátumot szereztek. Elhangzott az is, hogy a rendkívüli kongresszuson tisztújításra, személyi kérdések megtárgyalására nem kerül sor.

Varga az új jelszót ismételgette, megélhetési válság lesz

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Polgárok Házában tartott választmányi ülésen elõzõleg hosszan beszélt a kormány hazugsághadjáratáról, a megszorító intézkedésekrõl, és a kifejezést többször említve azt állította, hogy megélhetési válság alakulhat ki a következõ hetekben, hónapokban. Az emberek ezt nem fogják elfogadni a kormány intézkedéseit, hiszen "nem õk szúrták el, hanem Gyurcsány Ferenc és kormánya".

Orbán nem ért haza Finnországból
Eredetileg Orbán Viktor értékelte volna az önkormányzati választás eredményét és az utána kialakult helyzetet, de a Fidesz elnöke nem ért vissza a választmányi ülésre az Európai Néppárt Finnországban tartott rendezvényéről. A finn légitársaság dolgozói az uniós politikusok ülésének idejére időzítették sztrájkjukat, Orbán járatát is törölték.

A megszorítások a következõ idõszakban még jobban "fel fogják bõszíteni a már amúgy is elkeseredett családokat". De ebben a helyzetben a Fidesz feladata, az, hogy a valódi reformok felé szorítsa a kormányt.

Varga együttmûködne, hogy kimásszunk a gödörbõl

Varga szerint ugyanis most már nem azt kell nézni, hogy ki is tehet arról a helyzetrõl, amiben vagyunk, a gödörbe közösen csúsztunk, és abból közösen kell kimászni. A helyzet szemléletesebb leírásara a párt alelnöke tovább írta az Orbán által korábban használt buszos hasonlatot is: a szakadék felé robogó buszon nincs különbség a jobb és a bal oldalon ülõk között, együtt kell megállítani a rossz irányba haladó jármûvet.

Kevésbé békülékeny Kövér László

Ötven évvel az 56-os forradalom után még mindig ugyanazokkal kell szembenéznünk, mint a forradalom napjaiban, értékelte a helyzetet a Fidesz országos választmánya tagjai elõtt Kövér László. A testület elnöke a Polgárok Házában tartott rendezvény nyilvános bevezetõjében arról beszélt, hogy az utódpárt következetesen elutasítja önmaga kollaboránsoktól való megtisztítását.

Kövér szerint az MSZP által állított három miniszterelnök is a régi rendszer képviselõje, amennyiben Horn a karhatalmi erõk tagja volt, Medgyessy D-209-esként szolgált, Gyurcsány a KISZ egyik vezetõjébõl lett milliárdos, és Apró Antal privatizációból lett villájából jár megkoszorúzni Nagy Imre sírját.

Nem akarjuk, hogy az ördög vezéreljen minket

Kövér szerint a régi reflexek miatt is alakult ki ismét erkölcsi válság az országban, mert a hatalomhoz ragaszkodó, a demokrácia lényegét elutasító, szûk, köztörvényes bûnök elkövetésétõl sem visszariadó, maffiaszerûen mûködõ klikk irányítja a pártot. "Álljanak félre, akik idáig juttatták az országot" - hangoztatta Kövér.

A politikus Ady Endre egyik versét idézve azt mondta: nem akarjuk, hogy az ördög vezéreljen már mindent, hanem hisszük, hogy megsegít minket a magyarok istene.