Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Fidesz leállítaná az állami vagyon privatizációját

2003.06.22. 16:56
A Fidesz felszólítja Medgyessy Pétert és a kormányt, hogy A forint erősödéséig állítsa le az állami vagyon privatizációját. A párt mezőgazdasági kabinetje 30 milliárd forint gyorssegély sürget az aszálykárra. A kihelyezett kecskeméti ülésén volt tisztújítás is, minimális személyi változásokkal. Orbán Viktor nem vett részt a rendezvényen. Az MSZP szerint a Fidesz hadjáratot indított a társadalmi nyugalom ellen.
A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának gazdasági kabinetje felszólítja Medgyessy Péter miniszterelnököt és a kormányt, hogy állítsa le az állami vagyon privatizációját, amíg a forint értéke nem erősödik az elvárt szintre - közölte Áder János frakcióvezető vasárnap Kecskeméten, amikor ismertette a kétnapos kihelyezett ülésén történteket.

A párt mezőgazdasági kabinetje szintén felszólította a kormányt, hogy az agrárválság, valamint az aszály kárainak enyhítésére adjon 30 milliárd forint gyorssegélyt.

"Miközben a magyar mezőgazdaság az elmúlt 13 év legsúlyosabb válságát éli át" a tej-, sertés-, baromfiágazat értékesítési gondjai, továbbá a súlyos aszály miatt, "13 esztendő óta nem volt példa arra, hogy a kormány még részlegesen sem kívánja enyhíteni az elemi csapás okozta károkat" - utalt Németh Imre földművelésügyi miniszter minapi kijelentésére a Fidesz frakcióvezetője.

Pártügyek

Áder János beszámolt arról, hogy a frakció belső szabálya értelmében, miszerint a parlamenti munka után értékelni kell a tisztségviselők munkáját, teljes körű tisztújításra is sor került titkos szavazással a kecskeméti frakcióülésen.

Döntően a korábbi tisztségviselőknek szavazott ismét bizalmat a frakció. Közéjük tartozott Áder János is, akit szintén megerősítettek frakcióvezetői tisztségében.

A személyi változások közé tartozik, hogy Simicskó Istvánt, aki az európai uniós szavazás kapcsán minden tisztségéről lemondott, a frakció ismét a képviselőcsoport helyettes vezetőjévé választotta. Továbbá a parlament előtt hétfőn javaslatot tesznek arra, hogy Simicskó István ismét az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának helyettes elnöke legyen.

Újra kell etikai bizottság

Áder János bejelentette, hogy ismét van etikai bizottsága a frakciónak. Megjegyezve, hogy az elmúlt egy év alatt nem volt szükséges e bizottság működése, közölte: az etikai bizottság elnökévé Kontrát Károlyt választották meg.

Áder János kérdésekre válaszolva kijelentette: "az oktatási törvény módosítását a frakció nem fogja támogatni, azt kifejezetten katasztrofálisnak tartják".

Orbán távol maradt

Tájékoztatott arról, hogy Orbán Viktor, a Szövetség elnöke részint kárpátaljai, részint magyarországi programjai miatt nem tudott részt venni a kecskeméti frakcióülésen.

MSZP: hadjárat a nyugalom ellen
A parlamenti demokrácia félreértése, hogy a Fidesz a saját programját kéri számon a kormányon - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. Megfogalmazása szerint az ellenzéki párt nem alkalmazkodik a parlamenti demokrácia lényegéhez. Kijelentette: a Fidesz a társadalmi nyugalom ellen indított hadjáratot.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára úgy fogalmazott, nincs drámai helyzet a magyar gazdaságban, a költségvetési takarékosság, valamint a forintárfolyam meghatározása a magyar exportőrök és termelők számára kedvezőbb helyzetet teremt. Szöveg