Olivér
5 °C
8 °C

Pokorni: Vissza a jövőbe

2002.05.29. 18:46
A Fidesz szakmai kabinetei a következő napokban elemzik a Medgyessy-kormány programját és jövő szombaton összegzik majd "mi is készül itt". A Fidesz elnöke szerint az a veszély fenyeget, hogy ha a koalíció teljesíti ígéreteit ezzel "felélheti a jövőt".
A Medgyessy kormány minisztereinek meghallgatása és első ténykedései olyan képet festenek, mintha a múlt térne vissza - állította Pokorni Zoltán Fidesz-elnök, hozzátéve, hogy ezért időszerű felidézni egy Hollywoodi film címét: Vissza a jövőbe. A Gellért Szállóban a Fidesz gazdasági kabinetje "kritikus szemmel" elemezte az új kormány programját.

Kritika és öntömjén

Eljött az igazság pillanata a szocialisták számára is - jelentette ki Pokorni Zoltán. A Fidesz elnöke bejelentette, hogy a párt szakmai kabinetjei a következő napokban elemzik a Medgyessy-kormány programját és jövő szombaton összegzik majd, hogy "mi is készül itt, mi derült ki a Medgyessy-kabinet első heti tevékenységéből". Hangsúlyozta: a magyar gazdaság jobb állapotban van, mint 1998-ban, állítását több statisztikai adattal is igyekezett alátámasztani. Szerinte az Orbán-kormány sikeres antiinflációs politikát folytatott és növelni tudta a fizetések reálértékét is.

Az MSZP a bankár köröknek kedvez

A pártelnök szerint az új pénzügyminiszter most próbálja végiggondolni miből lehet a választási ígéreteket teljesíteni. Úgy vélte: az ígértek betartása a "jövő felését" vetíti előre, mert elmaradhatnak olyan beruházások, mint az autópályák építése és az egészségügyi infrastruktúra bővítése. Állítása szerint az új kormány egyetlen világos gazdaságpolitikai pontja az árfolyamnyereség-adó eltörlése.

A magyarok csak újra alvállalkozók lehetnek

Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint az Orbán-kormány hazai kis és középvállalkozókat preferáló politikájával szemben ismét a multinacionális cégek kerülhetnek kedvező helyzetbe. Értékelése szerint a magyar vállalkozók ismét csak alvállalkozók lehetnek a hazai beruházásokban és a piacon nemzetközi cégekkel kell megmérkőzniük. A kormányprogramot értékelve kifejtette: annak első mondata "kicsit kommunisztikus, akár a kommunista kiáltvány része is lehetne, míg a következő részek neoliberális befolyást mutatnak". Varga szerint ezt a két ideológiát ötvözték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?