Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Pokorni: Vissza a jövőbe

2002.05.29. 18:46
A Fidesz szakmai kabinetei a következő napokban elemzik a Medgyessy-kormány programját és jövő szombaton összegzik majd "mi is készül itt". A Fidesz elnöke szerint az a veszély fenyeget, hogy ha a koalíció teljesíti ígéreteit ezzel "felélheti a jövőt".
A Medgyessy kormány minisztereinek meghallgatása és első ténykedései olyan képet festenek, mintha a múlt térne vissza - állította Pokorni Zoltán Fidesz-elnök, hozzátéve, hogy ezért időszerű felidézni egy Hollywoodi film címét: Vissza a jövőbe. A Gellért Szállóban a Fidesz gazdasági kabinetje "kritikus szemmel" elemezte az új kormány programját.

Kritika és öntömjén

Eljött az igazság pillanata a szocialisták számára is - jelentette ki Pokorni Zoltán. A Fidesz elnöke bejelentette, hogy a párt szakmai kabinetjei a következő napokban elemzik a Medgyessy-kormány programját és jövő szombaton összegzik majd, hogy "mi is készül itt, mi derült ki a Medgyessy-kabinet első heti tevékenységéből". Hangsúlyozta: a magyar gazdaság jobb állapotban van, mint 1998-ban, állítását több statisztikai adattal is igyekezett alátámasztani. Szerinte az Orbán-kormány sikeres antiinflációs politikát folytatott és növelni tudta a fizetések reálértékét is.

Az MSZP a bankár köröknek kedvez

A pártelnök szerint az új pénzügyminiszter most próbálja végiggondolni miből lehet a választási ígéreteket teljesíteni. Úgy vélte: az ígértek betartása a "jövő felését" vetíti előre, mert elmaradhatnak olyan beruházások, mint az autópályák építése és az egészségügyi infrastruktúra bővítése. Állítása szerint az új kormány egyetlen világos gazdaságpolitikai pontja az árfolyamnyereség-adó eltörlése.

A magyarok csak újra alvállalkozók lehetnek

Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint az Orbán-kormány hazai kis és középvállalkozókat preferáló politikájával szemben ismét a multinacionális cégek kerülhetnek kedvező helyzetbe. Értékelése szerint a magyar vállalkozók ismét csak alvállalkozók lehetnek a hazai beruházásokban és a piacon nemzetközi cégekkel kell megmérkőzniük. A kormányprogramot értékelve kifejtette: annak első mondata "kicsit kommunisztikus, akár a kommunista kiáltvány része is lehetne, míg a következő részek neoliberális befolyást mutatnak". Varga szerint ezt a két ideológiát ötvözték.