Elza
-3 °C
1 °C

Demszky demagógiával vádolja a Fideszt

2003.02.04. 14:05
A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció ingyenessé kívánja tenni a budapesti tömegközlekedést azokon a napokon, amikor a hó miatt közlekedési káosz alakul ki az utakon. Demszky Gábor főpolgármester szerint ez, a BKV idén várható 30 milliárdos hiányát figyelembe véve, felelőtlen, demagóg javaslat.
A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció szeretné, ha ingyenes lenne a tömegközlekedés azokon a napokon, amikor a hó miatt ellehetetlenül a budapesti közlekedés, ennek érdekében hatáskört biztosítanának a főpolgármesternek, hogy engedélyezhesse a BKV járművein a jegy nélküli utazást. Ezt Kupper András frakcióvezető-helyettes nyilatkozta kedden az MTI-nek. A fideszes politikus elmondta, szabad kezet adnának a főpolgármesternek abban, hogy egy-két napig, amíg a Közterület-fenntartó Rt. el nem takarítja a havat az utcákról, ingyenessé tegye a tömegközlekedés.

Kupper András hangsúlyozta, hogy egy ilyen intézkedés többszörösen pozitív hatású lenne, általa elérhetnék, hogy sok autós inkább a BKV járműveit válassza. Ezáltal kisebb lenne a járműforgalom az utcákon, és a tömegközlekedés is hatékonyabbá, gyorsabbá válna. Előny származna abból is, hogy kevesebb lenne a hóban elakadt személygépkocsi, és így a közterület-fenntartó vállalat zavartalanul végezhetné az utak takarítást.

"Ki fizeti a számlát?" - kérdezett vissza a New Yorkban, testvérvárosi találkozón tartózkodó Demszky Gábor, aki az Indexnek elmondta, felelőtlen, demagóg javaslat a Fideszé. Ebben az évben várhatóan 25 milliárd forint lesz a BKV hiánya, így ebben a helyzetben képtelenség lenne egy ilyen döntés meghozatala. "Az időnként ingyenessé tett tömegközlekedés fellazítaná a fizetési morált" - mondta Demszky, aki értesült a magyarországi időjárásról. Hivatala egy közleményt is kiadott, amelyben felhívja a városlakók figyelmét a szükséges teendőkre, és tájékoztat a helyzet normalizálására tett erőfeszítésekről. "Úgy vélem, hogy éjszaka helyreáll a rend" - nyilatkozta a főpolgármester, aki jövő héten érkezik haza az Egyesült Államokból.