Benedek
-5 °C
5 °C

Pénteken aláírják a Fidesz-MDF megállapodást

2001.08.30. 16:38
Aláírják pénteken a Fidesz és az MDF közötti választási megállapodást a párt első emberei - valószínűsítette csütörtöki tájékoztatóján Pokorni Zoltán. A legnagyobb kormánypárt elnöke világossá tette: közös listán indulnak a demokrata fórummal, ami mindkét párt nevét tartalmazni fogja, az országos lista második helyét pedig Dávid Ibolya kapja. Ezzel szemben az MDF elnöke azt mondta, korai még aláírásról beszélni, mert még folynak a tárgyalások.
Egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a választási megállapodásra készülő kormánypártok. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke szerint minden esély megvan arra, hogy pénteken aláírják a legnagyobb kormánypárt és az MDF közötti választási együttműködési megállapodást, amely a közös lista állítására is kiterjed. Ezzel szemben szavaira reagálva a Fórum elnöke, Dávid Ibolya kijelentette, korai még aláírásról beszélni.

Dávid Ibolya szerint remény van, de megállapodás még nincs, mert még van hátra tárgyalás, egyeztetés. Az MDF elnöke hangsúlyozta: a megállapodásról csak az aláírás után nyilatkozik.

Pokorni Zoltán
A Fidesz első embere bejelentette, hogy a testület jóváhagyta csütörtöki ülésén azt a megállapodástervezetet, melyet a két párt prominenseiből álló tárgyalódelegáció dolgozott ki. A pénteken aláírandó dokumentum értelmében a közös lista mindkét párt nevét viselné, az országos lista második helyén Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerepelhetne, és a Fórumnak minden megyében lehetne jelöltje egyéni választókerületben vagy listán.

Indítják Csapodyt és Herényit is

Pokorni tájékoztataása szerint a demokrata fórum minden jelenlegi képviselője saját választókörzetében újra indulhat, fideszes ellenjelölt nélkül. Ez érvényes Csapody Miklós és Herényi Károly körzetére is, ami azért elmozdulás a korábbi Fidesz-állásponthoz képest, mert itt a vezető kormánypárt korábbi megállapodásai szerint a Fidelitas, illetve a Magyar Keresztény Demokrata Szövetség aspiránsa méretette volna meg magát.

A Fidesz szerint a megállapodás biztosítaná, hogy az MDF önálló frakciót tudjon alakítani a parlamentben, és az összes jelenlegi országgyűlési képviselője közös jelöltként indulhasson a választásokon. Pokorni Zoltán szólt arról, hogy a választási együttműködési megállapodás nyomán minden eddiginél erősebb összefogás jön létre a polgári erők között Magyarországon. Jelezte, miután a rendszerváltás óta nem volt példa közös lista állítására a két párt az Állami Számvevőszékhez, illetve az Országos Választási Bizottsághoz fordul, kiderítendő két technikai kérdést. Tisztázandó, hogyan oszlanak majd el a töredék szavazatok, illetve, mi módon osszák fel a költségvetési támogatást.

Még a kisgazdák bejöhetnek a képbe

Ha a kisgazdák meg tudnak egymással egyezni, akkor a Fidesz velük is megállapodást köthet - derült ki Pokorni szavaiból. Pokorni reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül lesz kivel együttműködni a kisgazdák közül a parlamenti munkán és a kormányprogram megvalósításán túlmenően is.