Alfréd
-2 °C
2 °C

Vegyes fogadtatás a Fidesz-MDF megállapodásnak

2001.09.03. 14:38
Kapcsolódók (9)
Dávid Ibolya két egyenrangú fél megállapodásáról, Pokorni Zoltán pedig egy eljövendő néppártról, mint stratégiai célról beszélt hétfőn, amikor ünnepélyes keretek között is szignálták a már péntek éjjel megkötött Fidesz-MDF választási együttműködéséről szóló dokumentumot. A Békejobb pártjai és a parlamenti politikai erők vegyes érzelmekkel fogadták a két párt megállapodását. A külföldi lapreakciók szerint pedig a jelenlegi kormány csupán a kisgazda szavazók támogatásának megszerzésével tudja megőrizni a jövő évi választások után is pozícióját.
Az immár hivatalosan is nyilvánosságra hozott megállapodás szerint a két párt Fidesz-MDF néven közös területi és országos listát állít, és a két pártnak 27 egyéni körzetben induló fórumos közös jelöltje lesz. Azokban a választókerületekben, ahol 1998-ban az MDF nyert, a 2002-es választásokon is a fórumot illeti meg a jelölés joga, valamint az öt százalékot meghaladó listaarány. Az MDF önálló frakciót is alakíthat majd. Ezenkívül az országos lista második helyét Dávid Ibolya pártelnök kapja.

Pokorni Zoltán szerint a megállapodás jelzi, hogy a két párt az ország, a polgári kormányzás érdekében felül tud emelkedni saját "sovén pártérdekein". A Fidesszel ugyancsak megállapodást kötő Magyar Kereszténydemokrata Szövetség több mint húsz jelöltet indíthat a jelenlegi legnagyobb kormánypárt támogatásával, míg ifjúsági társszervezetük, a Fidelitas négyet.

Vegyes fogadtatás

A tavaly létrehozott Békejobb pártjai - az MDNP, a Vállalkozók Pártja és a KDNP-a jövő héten döntenek arról, hogyan reagáljanak érdemben a két párt közötti választási megállapodásra. Pusztai Erzsébet, az MDNP elnöke úgy nyilatkozott: már régóta szükségesnek tartják a jobbközép erők összefogását: erre irányuló kezdeményezés volt a tavaly létrehozott Békejobb mozgalom is. A KDNP azonban nemtetszését fejezte ki a megállapodás miatt. Bartók Tivadar, a párt elnöke szerint ugyanis a szerződéssel fórum váratlanul és egyoldalúan véget vetett egy több hónapja zajló, az MDF és a KDNP közötti tárgyalássorozatnak.

A KDNP egyébként továbbra sem tett le egy a Békejobbhoz hasonló pártszövetség létrehozásáról. A párt elnöksége szombati ülésen arra szavazott, hogy a KDNP a "Fidesz-integrációból" kimaradó pártokkal tárgyaljon tovább. Kivétel a MIÉP, amellyel a KDNP semmiféle szövetséget nem hajlandó kötni. Megkezdjük a tárgyalásokat a Torgyán József vezette Független Kisgazdapárttal is - közölte az MTI-vel szombaton a pártot vezető Bartók Tivadar.

A kisgazdák csatlakoznának, az SZDSZ sajnálja

A kisgazdák célja, hogy minél hamarabb csatlakozzanak a Fidesz és az MDF között létrejött választási együttműködési megállapodáshoz - jelentette ki Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető, az FKGP képviselőcsoportjának hétfői budapesti ülését követően.

A szövetség hosszú távon a fórum megszünését is okozhatja - vélekedett hétfőn Szent-Iványi István, a szabad demokraták frakcióvezetője, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Fidesz választási megállapodást kötött az MDF-fel, de a szövetséget a két párt belügyének tekintik.

Orbán csak a kisgazda szavazók segítségével maradhat kormányfő?

A Fidesz és az MDF választási szövetségéről hétfőn a Neue Zürcher Zeitung című svájci és a Die Presse című osztrák lap is beszámolt. A svájci lap "Választási szövetség a magyar kormánytáborban" címmel közölt cikkében úgy fogalmaz: a megállapodás mindkét fél számára hasznos, az MDF ugyanis bár kis párt, a Fidesz mégis rá van utalva arra, hogy a koalíció oldalán még néhány százaléknyi szavazatot se hagyjon veszni. Az MDF eközben a megállapodással biztosítja, hogy abban az esetben is fennmaradjon és bejusson a parlamentbe, ha nem éri el az ötszázalékos küszöböt. A Neue Zürcher Zeitung cikkének szerzője szerint a két párt közötti különbség egyébként nem markáns: a különbség leginkább a generációk és az azokhoz tartozó politikai temperamentumok között van. A svájci lap emlékeztetett arra, hogy a Fidesz már korábban betagozta saját táborába a Kereszténydemokrata Néppárt egy részét, és most már csak az a gondja, mennyi menthető meg a kormánytábor számára a több csoportra széthullott kisgazdapártból.

A Die Presse konzervatív osztrák lap szerint Dávid Ibolyának sikerült az eredetinél több engedményt kicsikarni a Fidesztől. A cikk szerzője úgy véli, hogy ki vezeti a jövő évi választások után az EU-ba Magyarországot, attól függ majd, kinek sikerül mozgósítani a legtöbb szavazatot a ma még határozatlan választók körében, mert a mai jelek szerint sem a Fidesz, sem az MSZP nem tudja megszerezni az abszolút többséget. A Die Presse szerint a legelemibb kérdés az, hogy a Fidesz mozgósítani tudja-e majd a "Kisgazdapárt hontalanná vált szavazóit", Orbán Viktor ugyanis csak akkor maradhat kormányfői hivatalában, ha ez sikerül. "A szélső jobbal kötendő esetleges választási szövetséget alighanem sok egykor liberális fiatal demokrata nézné rossz szemmel" - véli a cikk szerzője.