Viola
-5 °C
-2 °C

A Fidesz szerint nem a megbeszélt EU-passzust hozta a kormány

2002.12.03. 21:18
A Fidesz a négypárti megegyezés megszegésével vádolta meg a kormányoldalt az EU-csatlakozással kapcsolatos alkotmánymódosítás parlamenti szavazása után. Szájer József alapján a szövegből ki kellett volna maradnia három vitatott pontnak. Vastagh Pál szerint a hosszas egyeztetésen elmentek a kompromisszumok határáig, és nem vállalták a passzusok kivételét a szövegből.
Nem a pártok közötti megállapodás szerinti szövegről szavazott a parlament kedden, amikor a képviselők az alkotmánymódosításhoz benyújtott képviselői indítványokról voksoltak - közölte Szájer József újságírókkal a szavazást követően.

Nem a megbeszélt szöveg

A fideszes honatya utalt arra, hogy a megállapodás alapján a szövegből ki kellett volna maradnia három olyan pontnak, amely nem kapcsolható szervesen az uniós csatlakozáshoz. Ezek a pontok - mint elhangzott - az egyéb más nemzetközi szervezetekhez való integrálódásról, a menedékesek, menekültek ügyéről, illetve a miniszteri rendeletekről szólnak. Szájer József leszögezte, hogy a Fidesz támogatja az ország uniós csatlakozását. Azt várjuk a kormánypártoktól, hogy a zárószavazásra olyan szöveget hozzanak a parlament elé, amelyet a megállapodásban rögzítettünk - hangsúlyozta, utalva arra, hogy gesztusként a Fidesz visszavonta azon módosító indítványait, amelyek közvetlenül nem kapcsolhatók az uniós csatlakozás kérdéséhez.

Engedmények minden lényeges kérdésben

Vastagh Pál szerint a kormányoldal betartotta az európai uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás szavazásánál. A vádakra reagálva elismerte, hogy voltak viták a Fidesz által kifogásolt három pont kapcsán, de - mint mondta - arra az egyeztetések során nem vállaltak kötelezettséget, hogy ezeket a szakaszokat kihagyják. Elmentünk a kompromisszumok határáig, a kormány és a kormánykoalíció minden lényeges kérdésben engedményeket tett a Fidesz számára - fűzte hozzá. A szocialista politikus jelezte: senki nem nyilatkozott arról, hogy a kritikus részeken túl - amelyekben már megegyezés született - vannak még olyan elemek, amelyek az alkotmánymódosítás elfogadásának feltételei. Mivel mi a megállapodás minden pontját betartottuk, a felelősség a Fideszé - mondta Vastagh Pál. Hozzátette: a Fidesz által újabban kifogásolt pontok fenntartását a kormány szakmailag tartotta indokoltnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!