Erik, Alexandra
EUR 383,26 Ft
USD 365,49 Ft
9 °C
23 °C

A Fidesz még nem döntött az amerikai kérésről

2003.02.17. 14:15
A Fidesz keveselte azt az időt, amit a házelnök adott arra, hogy kialakítsák álláspontjukat arról az amerikai kérésről, mely átengedné a NATO-csapatoknak az ország légi-, közúti- és vasúti szállítási útvonalait Törökország védelmi felkészülése érdekében. A párt ezért kedden újabb frakcióülést tart végleges álláspontja kialakítására, így csak ezután dönthet a parlament az ügyben.
A Fidesz keveselte azt az időt, amit a házelnök adott arra, hogy kialakítsák álláspontjukat arról az amerikai kérésről, mely átengedné a NATO-csapatoknak az ország légi-, közúti- és vasúti szállítási útvonalait Törökország védelmi felkészülése érdekében - közölte a Fidesz rendkívüli frakcióülése után Németh Zsolt. A helyettes frakcióvezető jelezte, hogy kedden egy újabb frakcióülésen alakítják ki végleges álláspontjukat. Pedig hétfőn délelőtt még valamennyi parlamenti párt egyetértett abban, hogy teljesíthető az amerikai kérés.

Nem a házszabálytól való eltérésre

A politikus bejelentette, nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a parlament eltérve a házszabálytól még hétfőn határozzon az amerikai kérésről. Németh eredménynek tekintette, hogy a kormány a négypárti tárgyalás során elkülönítette az Irakkal kapcsolatos kéréseket a Törökország védelmi felkészülésére vonatkozó felkéréstől. A politikus ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy az amerikai kérésre vonatkozóan újabb módosító indítványokkal állnak elő.

Fidesz: Többen ellenzik, mint támogatják az amerikai kérést

Németh Zsolt az Index kérdésére elmondta: a reggeli egyeztetéseket követően nem merültek fel újabb információik, de ennek ellenére nem tartotta kizártnak, hogy újabb négypárti egyeztetésre lehet szükség a kérdés rendezésére. Bár Németh Zsolt azt hangoztatta, hogy a Fidesz támogatja hazánk a NATO-tagsából fakadó kötelezettségek teljesítését, az Index mégis úgy tudja, hogy a párt képviselőcsoportjában azok vannak többségben, akik ellenzik az amerikai kérés teljesítését.

Az Index információi szerint a Fideszben egyesek azt kifogásolják, hogy az amerikai csapatmozgások nem csak védelmi eszközök szállítására korlátozódna, hanem támadó eszközök országon át történő szállítására is, ez pedig megosztja a pártot. Az Index úgy tudja: az MKDSZ képviselői a Vatikán békepárti álláspontjára hivatkozva utasítják el a kérést. Többen pedig azzal távoztak a képviselőcsoport üléséről, hogy kijelentették: függetlenül a pártfrakció döntésétől nemmel szavaznak.

Elhalasztott döntés

A fideszes bejelentésnek megfelelően a parlament elutasította azt a kormány-előterjesztést, hogy hétfőn kerüljön sor a döntésre, mert a Fidesz nemmel szavazott, ahhoz viszont a legnagyobb ellenzéki párt is hozzájárult, hogy a törvényhozás sürgősséggel tárgyalja az amerikai kérést. Ez azt jelenti, hogy legkorábban kedden tűzheti napirendjére a kérdést a Tisztelt Ház. A döntés előtti vitában Göndör István helyettes szocialista frakcióvezető úgy vélte, hogy szövetségesi kötelességünk támogatni a NATO-kérést és a parlamenti bizottságokat ajánlotta a vitás kérdések rendezésére. Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szintén kérte a házszabálytól való eltérést a FIdesztől, arra hivatkozva, hogy sürget az idő és minél előbb dönteni kellene.

MSZP: A Fidesz aláássa nemzetközi tekintélyünket

Az MSZP-frakció véleménye szerint aláássa Magyarország nemzetközi tekintélyét, rombolja az ország "megbízható szövetséges-képét" és veszélyezteti az ország biztonságát, hogy a Fidesz nem döntött a Törökországot érintő NATO-felkérés magyarországi teljesítésével kapcsolatban, és ezzel megakadályozta az Országgyűlés határozathozatalát a kérdésben. Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes hétfői közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy valamennyi érintett ország időben hozzájárult a NATO-erők Törökországba telepítéséhez, de Magyarország esetében a Fidesz-frakció "egyedül megakadályozza, időt húz, vagy bizonytalan". A közlemény választ vár arra, hogy miként minősítené a Fidesz, ha a Magyarország védelmi képességeinek megerősítéséhez szükséges eszközök telepítését egy NATO-tagállam azért késleltetné, mert "volt egy párt, amely nem tudta időben álláspontját kialakítani".

A Fidesz a kétlelkű kommunikáció áldozata lett, hiába érvelt több mint egy órán át a frakcióvezetés, hiába tűnt atlanti elkötelezettségűnek Orbán Viktor kormánya, hiába várta a parlament majd egy órán át a Fidesz-frakció bölcs döntését - olvasható a közleményben. Juhász Gábor szerint mára kiderült: az ellenzéki párt az ország biztonságának kérdésben is képes arra, hogy mást mondjon és mást tegyen.

SZDSZ: felelőtlen a Fidesz

Az SZDSZ megütközéssel fogadta és felelőtlen lépésnek tartja , hogy a Fidesz-frakció hétfőn nem hozott döntést a Törökország védelmével kapcsolatos NATO-felkérés magyarországi teljesítésével kapcsolatban, és ezzel megakadályozta az Országgyűlés határozathozatalát a kérdésben. Szent-Iványi István szabad demokrata ügyvivő az MTI-nek nyilatkozva utalt arra, hogy megszületett az egységes akarat a NATO védelmi bizottságában Törökország megsegítésére.

Hozzátette: Törökország szövetséges ország, amely a NATO washingtoni szerződésének negyedik cikkelye értelmében igényli azt, hogy a tagországok a maguk módján segítsenek. Igazán nem mondható, hogy tőlünk túl sokat vártak ebben a kérdésben - közölte, hozzátéve: azt kérték, hogy Magyarország tegye lehetővé a szövetséges csapatok akadálymentes átjutását az országon. A szabad demokrata képviselő leszögezte: a Fidesz magatartása árt Magyarország megítélésének. "Remélem, hogy a szövetséges tagállamokban különbséget tudnak tenni a magyar kormány és a Fidesz álláspontja között" - fogalmazott Szent-Iványi István hozzátéve: nem szeretné, ha Magyarországot amiatt bírálnák, amiről csak az ellenzék egy része tehet.

Kovács bízik a Fidesz pozitív döntésében
Kovács László sajnálatosnak tartja, hogy a Fidesz-frakció hétfőn nem tudott pozitív döntést hozni a Törökország védelmével kapcsolatos NATO-felkérés magyarországi teljesítésével kapcsolatban, de reményét fejezte ki, hogy a képviselőcsoport keddi ülésén megszületik a támogató álláspont. Kovács László megjegyezte, Németország, amelynek "közismerten igen kemény a pozíciója", azt mondta: semmi akadályát nem látja a szerelvények áthaladásának. Hozzátette: Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária is azonnal megadta hozzájárulását az áthaladáshoz. Az MSZP elnökének tudomása szerint a legtöbb országban nem a parlament, hanem a kormány vagy a miniszterelnök döntött. Mi azt tartottuk helyesnek, figyelembe véve a magyar belpolitika ismert feszültségeit, vitáit, hogy négypárti konzultációt tartsunk - mondta Kovács László.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek