Illés
17 °C
28 °C

Fidesz-szervezetet Fidesz-tagok nélkül

2000.10.03. 19:03
Egyetlen Fidesz-tag sincs a legújabb, magát Fidesz-szervezetnek valló csoportosulásban Hódmezővásárhelyen - értesült az Index. Ennek ellenére a Vinnai István nevével fémjelzett szervezet kedden délelőtt sajtótájékoztatón mutatkozott be, és közben azt is bejelentették, hogy támogatni fogják Rapcsák Andrást, ha a polgármester elfogadja a feltételeiket. A párt alapszabálya rögzíti, hogy csak Fidesz-tagok alakíthatnak alapszervezetet. A csoport viszont azzal védekezik, hogy akkor is Fidesz-tagok lesznek, ha a megyei választmány felveszi őket a soraikba.
Vélhetően a jogászok fogják eldönteni a jogilag értelmezhetetlen helyzetet, amely a szombati országos választmányi ülés után alakult ki. Miután 55 szavazat mellett a ,,párttal össze nem egyeztethető politikára" hivatkozva feloszlatták a hódmezővásárhelyi alapszervezetet, Vinnai István bejelentette, hogy új alapszervezete van a városnak. A 14 fővel, és a '98-as önkormányzati választásokon MDF-Fidesz támogatással indult vezérrel alakult szervezet szerint teljesen jogosan bitorolják az Fidesz-alapszervezet titulust. Ők az egyetlenek, akik így gondolják.

Várhegyi Attila, a Fidesz választmány elnöke
Nem tudni egyeztettek-e vele
Alapszabályellenes alakulás

A párt alapszabályzata értelmében csupán Fidesz-tagok alapíthatnak helyi szervezetet. 18§ (2) Helyi szervezetet legalább 10, illetve - azon a településen, melynek lélekszáma az ötezer főt nem haladja meg - 5 tisztségre választható, az adott településen állandó lakhellyel vagy munkahellyel rendelkező tag hozhat létre.) Ennek a kitételnek egyetlen tag sem felel meg. Alapszervezetté pedig abban a pillanatban válik a csoport, ha a megyei választmány ezt megszavazza.

Martonosi György a Fidesz Csongrád Megyei Választmányának elnökségi tagja az Indexnek elmondta, hogy nem tud arról, hogy érkezett volna hozzájuk ilyen indítvány. Martonosi nem tudott egyértelmű választ adni, hogy ki alapíthat alapszervezetet, de mint mondta ,,nem kíván elébe menni a dolgoknak."

Az Index a Megyei Irodán úgy értesült, hogy megérkezett Vinnaiék alakuló jegyzőkönyve, amit Martonosi szerint a jövő heti választmányi ülésen vitatják meg.

Vinnaiék tehát nem Fidesz-tagok, és hamis az a Vinnai kijelentés is, hogy a ,,megyei választmány elfogadta azt a jegyzőkönyvet." Nem fogadta el, mert nem volt választmányi ülés. Kovács Attila a Fidesz Önkormányzati Osztályának vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy ,,a megyei választmány dolga megvizsgálni az alakulás szabályosságát. Nekünk nem kell ellenőrizni a hitelességüket.".

Beperlik a Fideszt?

Az Index információi szerint jelenleg nincs több Fidesz-szervezet a városban Vinnaiékon kívül, de a héten több jelentkező is várható. Értesüléseink szerint egy Rapcsák Andráshoz közeli csoport is rövidesen beadja a jelentkezését, amelynek Szűcs Gábor a vezetője. Szűcs ezt tagadta legutóbbi megkeresésünkkor, viszont arra nem adott egyértelmű választ, hogy egyeztetett-e Rapcsákkal vagy Várhegyi Attilával, az Országos Választmány elnökével. Harmadikként pedig vélhetően a feloszlatott alapszervezet jelentkezik. Ezt Kis András a hódmezővásárhelyi alapszervezet exelnöke nem erősítette meg, de az Indexnek elmondta, hogy valószínűleg beperelik a Fideszt a Fővárosi Bíróságon.

,,Azért nem lehet ezt már a párton belül elintézni, mert az országos választmányi döntés megfellebbezhetetlen, így csupán a bírósági út az egyetlen megoldás." Kis András szerint jó esélyük van a per megnyerésére, de még hangsúlyozottan fontolgatják az ügyet. Valószínűleg az exelnök arra alapozza bizakodását, hogy a bíróságtól kérhetik a határozat felfüggesztését, és ebben az esetben a választmányi határozat nem végrehajtható. Vagyis ők maradnak a Fidesz törvényes helyi szervezete.

Dr. Martonosi György
"Nem kívánok elébe menni a dolgoknak."
Rapcsák: női filmsztároknak vetném alá magam, semmi másnak

A hangulat felfokozódása valószínűleg a közelgő időközi választásoknak köszönhető. Ad absurdum még több alapszervezet alakulása is várható, hiszen a tét nagy: ki tudja a jövő héten kezdődő ajánlócédulák gyűjtésénél felmutatni a Fideszt, mint kizárólagos támogatót. A helyzetet jól ismerő informátorunk szerint Vinnaiék blöfföltek, amikor a Rapcsákot támogató kijelentéseket tettek bemutatkozó sajtótájékoztatójukon.

Mivel a feltételeik igen erősek (Rapcsák vesse alá magát a főügyészi eljárásnak, ill. a bírósági eljárásnak, és vonja vissza a Csongrád megyei bírók elleni elfogultsági indítványát), az egész csak arra jó, hogy kivívja a Rapcsák-pártiak szimpátiáját. Rapcsák András ezt üvöltő demagógiának nevezte, mert ,,ellenem egyetlen egy eljárás sem folyik, egyébként is mindez a Fidesz magánügye, engem pedig nem érdekel."

- Csupán női filmsztároknak vetném alá magam, semmi másnak - mondta Rapcsák.

Családban marad

Úgy tudjuk, hogy a Vinnai által vezetett Fidesz-csoportnak több olyan tagja is van, amely a régi szervezet tagjainak közeli rokona. ,,Ez valószínűleg azért van, mert így tovább folytathatják a Rapcsák elleni kampányt - mondta másik informátorunk, majd hozzátette, hogy a tagoknak kizárásuk után 30 napjuk van arra, hogy eldöntsék, hogy Fidesz-tagok maradnak-e. Nyilván azok lesznek, és ezalatt a családjuk szervezetet tol alájuk."

Egy biztos. December 3-án időközi választások lesznek, jövő héten pedig a megyei választmány dönt az egyetlen alapszervezetről.