Nem lesz Orbán-lemondás, csak bizalmi szavazás

2006.04.24. 14:09
Tisztújítás nem lesz, bizalmi szavazás viszont igen a Fidesz májusra tervezett rendkívüli kongresszusán. Orbán Viktor pártelnök hétfõn közölte, vállalja a felelõsséget a vereségért. Áder János nem vállalja még négy évre a frakcióvezetést, Orbán, Pokorni, vagy Deutsch vezetheti a képviselõcsoportot.

Felajánlja a lemondását a párt májusra összehívandó kongresszusának, közölte maga a pártelnök a hétfõ reggeli Nap-keltében, ahol elhangzott az is, hasonlóan cselekednek majd a párt elnökségének további tagjai is. Orbán közlése szerint magát tartja felelõsnek pártja választási vereségéért, azokért a mondatokért is, amiket nem õ mondott.

Csak, ha megvonják a bizalmat

A Fidesznek az alapszabálya értelmében kétévente kell tisztújító kongresszust tartania, a jelenlegi vezetést 2005. júniusában bízta meg a tagság a párt irányításával, ekkor lett a Fidesz alelnöke Varga Mihály és Pelczné Gáll Ildikó, így 2007. nyarán lesz legkorábban újra tisztújítás. Deutsch-Für Tamás kommunikációs vezetõ hétfõi nyilatkozatából ugyanis kiderült, hogy Orbán és az elnökség nem lemond, hanem bizalmi szavazást kér maga ellen.

Helycsere-történelem
A 2002-es vereség után is a mostanihoz hasonló személyi átrendezõdés indult a pártban. Akkor Pokorni Zoltán volt a pártelnök és frakcióvezetõ egyszemélyben. A négy évvel ezelõtti vereség után is elképzelhetõnek tartotta Pokorni, hogy Orbán veszi majd át a képviselõcsoport irányítását, de azt sem zárta ki, hogy a pártelnökséget adja át a volt miniszterelnöknek. A vereség miatti lemondás sem példátlan a Fidesz történetében. Tizenkét éve, 1994-ben választási kudarcot követõen rendkívüli kongresszuson lemondott a párt teljes vezetõsége, de Wachsler Tamással szemben újra elnökké választották Orbánt, és az új elnökségben megõrizte posztját Áder János, Deutsch Tamás és Kövér László is.

Ahhoz, hogy a párt rendkívüli kongresszusa - amelynek összehívását szerdán kezdeményezi a párt elnöksége a választmánynál - tisztújító tanácskozássá alakuljon, arra volna szükség, hogy a tagság titkos szavazással megvonja a bizalmat Orbán Viktortól, és/vagy a párt alelnökeitõl. Erre azonban nem lehet számítani, így ez forrásaink szerint inkább kommunikációs fordulat, mint valódi lemondás.

Bronson visszavonul

Egyes források szerint Áder János nem vállalja újabb ciklusra szóló frakcióvezetõi megbízatást, Áder számára menekülési utat jelenthet az országgyűlés alelnöki posztja, a távozó frakcióvezető ugyanis '94 és '98 között már volt alelnök 1998 és 2002 pedig parlamenti elnök is. A Fidesz több mint 40 újonc képviselõvel felálló frakciója csütörtökön választja meg a képviselõcsoport vezetõjét. Ádert 2002-ben Pokorni Zoltán - édesapja ügynökmúltja miatti - lemondása után választották meg a posztra, annak ellenére, hogy Pokorni nem õt, hanem Deutsch Tamást nevezte meg utódjának. A frakció végül Orbán javaslatára egyetlen ellenszavazattal Áderre voksolt. Áder a kampány alatt is gyakran hivatkozott frakcióvezetõként elért sikereire, több rendezvényen a köztársasági elnök megválasztása körüli húzások után elterjedt "csornai Charles Bronson"-ként mutatkozott be. Ennek ellenére a frakcióvezetõ összességében visszafogottan vett részt a Fidesz kampányban.

A frakcióvezetõi posztról való visszavonulását magyarázhatja az is, hogy a honatya-újoncok között Orbán emberei kerültek túlsúlyba, és közöttük van például több olyan "nehéz eset" is, mint Mikola István, volt miniszterelnökhelyettes-jelölt és a Fidesz 56-osa, az eddig fõleg tömegdemonstrációkon szónokló Wittner Mária. (Információink szerint Áder János és Orbán Viktor között személyes konfliktus is volt a jelöltállítási során. A hagyományosan Áder János által vezetett Győr-Moson-Sopron megyei listát ezen a választáson nem Áder, hanem Szijjártó Péter vezette. Úgy tudjuk, Áder azért nem vállalta a listavezetést, mert sérelmezte, hogy egy olyan egykori MIÉP-es, Fenyőházi Tibor is rákerült a listára, aki 1998-ban még Áder ellenfele volt a csornai választókörzetben.)

Több forrásunk szerint Orbán Viktor irányíthatja legalább egy évig a frakciót, de vannak, akik ismét Pokornira, vagy Deutsch-Fürre gondolnak esélyesként. Sokan szeretnék Mikola István "fejét venni" a kampány alatt elkövetett bakik miatt. Erre valószínûleg nem kerülhet sor, hiszen a pártelnök elõrebocsátotta, bûnbakkeresés nem lesz a vereség miatt, viszont Mikola megvédelmezéséhez erõskezû frakcióvezetõre van szükség, vélik forrásaink.

Túl látványos lenne

A KDNP-sek jobb meggyõzõdése ellenére egyre kisebb a remény a parlamenti önállósodásra. A pártvezetés még mindig megfontolandó lehetõségnek tartja, hogy külön frakcióba üljön a 10 egyéni és a körülbelül hasonló számú listás kereszténydemokrata szellemiségû képviselõ annak érdekében, hogy az országgyûlésben megjeleníthessen egy világnézeti alapokon álló pártot. A kérdésben még nem született döntés, de Orbán Viktor pártegységrõl szóló kijelentései alapján az érintettek azt valószínûsítik, a Fideszben a vereség után pillanatnyilag nem akarják, hogy látványosan megcsappanjon a nagyobbik ellenzéki párt parlamenti frakciójának létszáma. Az pedig egyértelmûnek látszik, hogy az Orbán Viktor segítségével felfuttatott párt vezetése pillanatnyilag semmiképp sem szállna szembe a Fidesz-elnök akaratával.

Az ellenzéki párt szerdai elnökségi ülésén értékel, a KDNP-vel közös frakció kérdése is szóba kerül majd, de tárgyalnak majd erről a kérdésről a csütörtöki alakuló frakcióülésen is. Hogy e testületek üléseznek majd, először Orbán Viktor jelentette be vasárnap, amikor azt javasolta híveinek, a következő napokban aludják ki a kampány fáradalmait.  • Tippek
  • Bankszámla