Emőke
-4 °C
9 °C

3,2 millió újság, kifejezetten a Fidesztől

2006.03.22. 13:13
176 mutáció készül abból a Fidesz kampányújságjából, amelyet a párt a választások előtti napokban akar az ország valamennyi postaládájába eljuttatni. A nyolcoldalas újságot azonos formátumban nyomták, egy Orbán-interjú mellett a minden egyéni választókerület jelöltje is bemutatkozhat.

A Fidesz egyéni képviselőinek a munkás hétköznapokban készült portréjával a címlapon jelenik meg a párt újságja.

Mindenki mindenkiért

A lapot azonos formátumban, de 176 különböző kiadásban nyomják, és az Index információi szerint több mint 3 milliós példányban terítik majd az országban. A párt a nyolcoldalas színes újsággal egyéni jelöltjeit mutatja be egy kétkolumnás Orbán Viktor interjúval megtámogatva. A pártelnökkel készült "Mindenki mindenikért! Magyar szolidaritás!" című beszélgetésben 2005-öt a beletörődés évének nevezi és kifejti, hogy változásra azért van szükség, mert a magyar költségvetés hiánya a választások időpontjáig meg fogja haladni a 10 százalékot.

Mit jelent a körzet

A térség fideszes jelöltjét egy közel azonos kérdéssor alapján készült, szintén kétoldalas interjúval ajánlják a helyiek figyelmébe. Demeter Ervintől az egrieknek készült verzióban azt kérdezik, mit jelent neki Eger, Font Sándortól azt, hogy hogyan kötődik Kiskőröshöz, Gulyás Dénest pedig arról faggatják a Pest megyei 10-es választókerületnek szánt kiadásban, mi jut eszébe, amikor "erre a vidékre" gondol. Úgy tudjuk, hogy a lap terjesztését a jelöltekre bízza a Fidesz fővárosi központja, és a helyi kampányköltségvetéstől teszik függővé, hogy postai úton, vagy a párt aktivistáival juttatják-e el a választóknak.


Lehet, hogy nem

Úgy tudjuk, a korábbi hírekkel ellentétben nem lesz újabb száma a Magyar Vizsla címet viselő újságnak. Horváth Éva a Fideszhez több szálon kötődő Adózók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke februárban még azt közölte az Indexszel, hogy heteken belül megjelenik a Vizsla 3, szerdán azonban csak annyit mondott: "lehet, hogy lesz, lehet, hogy nem". A szervezet a korábbi számok kézbesítési díja miatt a Magyar Postával is vitába keveredett. A posta szerint a lap kiadója 7 millióval maradt adósuk.

Több lehetőség a postának

Körültekintőbben jár el a Magyar Posta a választási hajrában, mint négy évvel ezelőtt, mondta az Index érdeklődésére Tomecskó Tamás, a cég szóvivője. Az ellenzéki párt 2002-ben, a Vizslához hasonló érveléssel nem fizetett ki több mint százmillió forintot a társaságnak. A Fidesz arra hivatkozott, hogy nem kézbesítették elfogadható minőségben Orbán Viktor akkori miniszterelnök kampányleveleit. A Fidesz végül több éves pereskedést követően fizetett. "Minden pártnak azonos feltételeket ajánlunk, de a szerződések több lehetőséget nyújtanak a posta számára jogos igényei kielégítésére" - fogalmazott a szóvivő.