Benedek
-4 °C
5 °C

A Fidesz vezet az MSZP előtt

2001.06.09. 10:15
A Gallup május végi mérése szerint a Fidesz mindhárom rendszeresen vizsgált csoportban vezet a szocialista párt előtt. A Fidesz azokban a társadalmi csoportokban tudott a leginkább javulni, amelyek korábban a szocialista párt legbiztosabb támogatóinak számítottak. A különbségek azonban kicsik, a felmérés hibaszázalékának határán belül vannak. A kisebb pártoknál jelentősebb változás nem mutatható ki.

A Magyar Gallup Intézet május végén készített reprezentatív felmérése szerint a Fidesz az összes vizsgált csoportban vezet politikai ellenlábasa, az MSZP előtt. Ezzel a mostani eredménnyel a Fidesz 1999 júniusa óta most először vezet ismét az MSZP előtt.

A Fidesz mind a három csoportban vezet

A politikai barométer alapján a Fidesz növelte előnyét
Tovább növelte előnyét a Magyar Szocialista Párthoz képest a Fidesz a biztos pártválasztó és szavazni akaró felnőtt lakosság körében, ám a szocialistákat többen tartják rokonszenvesnek, mint a nagyobbik kormányzópártot- derül ki a TNS Modus legfrissebb jelentése szerint. A 21. héten a megkérdezettek körében 45 százalék választotta a Fiatal Demokraták Szövetségét a választható pártok közül, két százalékkal többen, mint egy héttel korábban. A növekedés kevesebb, mint öt százalék, míg a szocialistákat választók körében a csökkenés 4 százalék. A 20. héten ugyanis a felnőtt és biztos pártválasztó, szavazni is akaró népesség körében a megkérdezettek 39 százaléka választaná az ellenzék legnagyobb pártját, szemben az egy héttel korábbi aránnyal, amikor 43 százalék volt ez az érték.

Forrás: Figyelőnet

Így az összes szavazásra jogosult körében 2001. május végén 24 százalék szavazott volna az MSZP-re, ellenben 25 százalék mondta azt, hogy a Fideszre adná a voksát. A valamelyik pártot megnevezők körében az MSZP 41 százalékot, a Fidesz- pedig 42 százalékot kapott.

A pártot választó biztos szavazók, tehát azok körében, akik választottak maguknak pártot, és egy másik kérdésre azt mondták, hogy biztosan el is mennének szavazni, a Fidesz úgyszintén átvette a vezetést a szocialistáktól. Az MSZP támogatottsága 2001. május végén ebben a körben 41 százalék volt (május elején még 43 százalékot mért a Gallup). A Fideszt támogatók aránya a pártot választó biztos szavazók körében május végén 42 százalék volt (a hónap elején még csak 40 százalékot regisztráltak).

Az eredmények a hibaszázalékon belül vannak

A Gallup azonban figyelmeztet: bizonyos fokú óvatosság mindenképpen indokolt az eredmények interpretálásában, mert a két párt közötti különbség és az előző hónaphoz képest megfigyelt változás mértéke egyaránt belül esik a méréshez használt minták statisztikai bizonytalansági határain.

Honnan "hódít" a Fidesz?

A felmérés megtekintéséhez kattintson a képre
forrás: Gallup
A Gallup elemzései arra mutatnak, hogy a Fidesz azokban a társadalmi csoportokban tudott a leginkább javulni, amelyek korábban a szocialista párt legbiztosabb támogatóinak számítottak: az ötvenes korosztálynál, a nyugdíjasoknál és a budapestieknél. A Fidesznek lényegesen több támogatója van a szakképzetlen munkások, valamint a szakmunkások között, mint a szocialista pártnak. Az MSZP csak a nyugdíjasok körében, valamint a vezető beosztásúak között őrizte meg vezető pozícióját.

A kisebb pártoknál nincs jelentős változás

Az SZDSZ szavazóinak aránya a pártot választók körében 5 százalék, a biztos szavazók között 6 százalék volt május végén. Ezek az arányok megegyeznek a hónap elején mért értékkel. A MIÉP támogatói körének aránya mindkét csoportban pontosan ugyanannyi volt, mint a szabad demokratáké, és ezek az értékek ugyancsak nem változtak az utóbbi időszakban.

Az MDF támogatottsága a pártot választók és a biztos szavazók között is 2 százalék volt, ami egy-egy százalékpontos csökkenés az elmúlt hónapokhoz képest. A kisgazdapárt szavazóinak aránya - a folyamatos csökkenés következtében - a pártot választók és a biztos szavazók körében is egy százalékpont alá esett.

Módszertan
A Gallup személyes megkérdezéssel végzett felmérést egy 1017 fős mintán. A Gallup kérdezői minden mintavétel alkalmával más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket kérdeznek meg. A minták összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb mint + 3,2%, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb mint + 4,5%.