Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Pintérre vetül a demokráciaközpont?

2002.05.16. 16:16
A választási visszaélésekről készült jegyzőkönyvek összesítésére szólítja fel a Fidesz-vezetés által létrehozott demokráciaközpont az Országos választási Bizottságot. A választási bejelentő-vonal védnökei, többek között Granasztói György, Lanczendorfer Erzsébet, Makovecz Imre és Varga László által jegyzett 1-es számú jelentés azt követően jelent meg a Fidesz-MPP honlapján, hogy Pintér Sándor az Orbán-kormány belügyminisztere az új összetételű Országgyűlés alakuló ülésén kijelentette: a választások törvényes rendben és magas színvonalon zajlottak le.
A Fidesz vezette kormány választások lebonyolításáért felelős miniszterének szerdai parlamenti beszámolója után, csütörtökön a Fidesz internetes honlapján jelent meg a párt demokráciaközpontjának jelentése.

Pintérre is vetül a gyanú árnyéka?

Jóllehet Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Választási Bizottság elnökével, Ficzere Lajossal egybehangzóan az Országgyűlés előtt kijelentette: a választások törvényes rendben zajlottak le, a fideszes képviselők védnöksége alatt kiadott dokumentum szerint az áprilisi választásokkal kapcsolatban a választási eredményre vetülő "gyanú árnyékáról" beszél. A jelentés szerint a nagyszámú bejelentés társadalmi igényként jelenik meg a választási törvény módosítása mellett, az Index információi szerint azonban a Fidesz vereségével zárult első forduló után beindított demokráciavonal bejelentései utólag ellenőrizhetetlenek és hitelesíthetetlenek.

Példátlan eltérés, kontrolált közeledés

Az 1.-es számmal jelzett jelentés példátlannak nevezi, hogy a választásokon olyan eredmény szülessen, amely "homlokegyenest mást mutat, mint az összes közvélemény-kutató cég egybehangzó előrejelzése". Az előrejelzett, ám elmaradt Fidesz győzelem mellett figyelemre méltó körülménynek tartja a jelentés azt is, hogy az "állampolgároktól olyan tömegű bejelentés és panasz érkezett, mint történt a legutóbbi alkalommal". A jelentés kilencpontos tipológiát is ad azokról az "esetenként bizonyítható csalásokról, visszaélésekről", amelyeket a Fidesz vonalán bejelentettek. A legidősebb és a legfiatalabb fideszes képviselő nevével is fémjelzett kiadvány egyébként azt is felveti, hogy a második forduló eredménye a központ által aktivizált "társadalmi kontroll" miatt kerülhetett közelebb a polgári oldal győzelmét egybehangzóan prognosztizáló közvélemény-kutatási eredményekhez.

Tipizált szabálytalanságok

A jelentés szerint a választások első fordulóját követően, április 11-e és 22-e között 6412 hívás érkezett a párt telefonközpontjába. A tipizált "szabálytalanságok" felsorolása között azonban egyetlen szó sem esik arról, hogy a központba a Fideszt érintő bejelentések is érkeztek. Az Index azonban már a bejelentő vonalak megnyitását követően azt az információt kapta az operátortól, hogy "nagyszámban, közel fele-fele arányban érkeznek bejelentések mindkét oldalról". ". Pokorni Zoltán - akinek akkor ismertettük a kezelő kijelentését - érdeklődésünkre, hogy az ellenfelet érintő panaszokhoz hasonlóan kezelik-e a Fideszt érintő bejelentéseket, azt mondta: "valamennyi ilyen bejelentést dokumentáljuk". A pártelnök azonban nem kívánt tájékoztatást adni arról, hogy milyen módon kívánják hitelesíteni a bejelentéseket, hiszen a telefonokat fogadó csoport nem rögzítette a hívásokat, nem kérte el a bejelentő nevét és telefonszámát, sőt a panasz forrásáról sem érdeklődött.  • Vennék
  • Hírek