Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pintérre vetül a demokráciaközpont?

2002.05.16. 16:16
A választási visszaélésekről készült jegyzőkönyvek összesítésére szólítja fel a Fidesz-vezetés által létrehozott demokráciaközpont az Országos választási Bizottságot. A választási bejelentő-vonal védnökei, többek között Granasztói György, Lanczendorfer Erzsébet, Makovecz Imre és Varga László által jegyzett 1-es számú jelentés azt követően jelent meg a Fidesz-MPP honlapján, hogy Pintér Sándor az Orbán-kormány belügyminisztere az új összetételű Országgyűlés alakuló ülésén kijelentette: a választások törvényes rendben és magas színvonalon zajlottak le.
A Fidesz vezette kormány választások lebonyolításáért felelős miniszterének szerdai parlamenti beszámolója után, csütörtökön a Fidesz internetes honlapján jelent meg a párt demokráciaközpontjának jelentése.

Pintérre is vetül a gyanú árnyéka?

Jóllehet Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Választási Bizottság elnökével, Ficzere Lajossal egybehangzóan az Országgyűlés előtt kijelentette: a választások törvényes rendben zajlottak le, a fideszes képviselők védnöksége alatt kiadott dokumentum szerint az áprilisi választásokkal kapcsolatban a választási eredményre vetülő "gyanú árnyékáról" beszél. A jelentés szerint a nagyszámú bejelentés társadalmi igényként jelenik meg a választási törvény módosítása mellett, az Index információi szerint azonban a Fidesz vereségével zárult első forduló után beindított demokráciavonal bejelentései utólag ellenőrizhetetlenek és hitelesíthetetlenek.

Példátlan eltérés, kontrolált közeledés

Az 1.-es számmal jelzett jelentés példátlannak nevezi, hogy a választásokon olyan eredmény szülessen, amely "homlokegyenest mást mutat, mint az összes közvélemény-kutató cég egybehangzó előrejelzése". Az előrejelzett, ám elmaradt Fidesz győzelem mellett figyelemre méltó körülménynek tartja a jelentés azt is, hogy az "állampolgároktól olyan tömegű bejelentés és panasz érkezett, mint történt a legutóbbi alkalommal". A jelentés kilencpontos tipológiát is ad azokról az "esetenként bizonyítható csalásokról, visszaélésekről", amelyeket a Fidesz vonalán bejelentettek. A legidősebb és a legfiatalabb fideszes képviselő nevével is fémjelzett kiadvány egyébként azt is felveti, hogy a második forduló eredménye a központ által aktivizált "társadalmi kontroll" miatt kerülhetett közelebb a polgári oldal győzelmét egybehangzóan prognosztizáló közvélemény-kutatási eredményekhez.

Tipizált szabálytalanságok

A jelentés szerint a választások első fordulóját követően, április 11-e és 22-e között 6412 hívás érkezett a párt telefonközpontjába. A tipizált "szabálytalanságok" felsorolása között azonban egyetlen szó sem esik arról, hogy a központba a Fideszt érintő bejelentések is érkeztek. Az Index azonban már a bejelentő vonalak megnyitását követően azt az információt kapta az operátortól, hogy "nagyszámban, közel fele-fele arányban érkeznek bejelentések mindkét oldalról". ". Pokorni Zoltán - akinek akkor ismertettük a kezelő kijelentését - érdeklődésünkre, hogy az ellenfelet érintő panaszokhoz hasonlóan kezelik-e a Fideszt érintő bejelentéseket, azt mondta: "valamennyi ilyen bejelentést dokumentáljuk". A pártelnök azonban nem kívánt tájékoztatást adni arról, hogy milyen módon kívánják hitelesíteni a bejelentéseket, hiszen a telefonokat fogadó csoport nem rögzítette a hívásokat, nem kérte el a bejelentő nevét és telefonszámát, sőt a panasz forrásáról sem érdeklődött.