A Fidesz-KDNP-nek 162 milliót hoz jövőre a külön frakció

2006.11.29. 16:43
Jövőre összesen 162 millió forinttal kap többet az államtól a Fidesz és a KDNP azzal, hogy ebben a ciklusban már két külön frakcióban ülnek a Parlamentben. Ez a megoldás nagyobb állami támogatást jelent egyfelől a két pártnak, másfelől pedig a két párt alapítványainak is.

Az Országgyűlésben önálló képviselőcsoporttal rendelkező pártok a politikai kultúra fejlesztése érdekében tudományos, ismeretterjesztő, kutatási és oktatási tevékenységük elősegítésére a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvényben meghatározott költségvetési támogatásra jogosult alapítványt hozhatnak létre.

Hosszas mérlegelés után

Mivel a KDNP a Fidesszel együtt került be a parlamentbe (de végül önálló frakciót alakított), ezért az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium hosszas jogi mérlegelés után azt állapította meg, hogy a kereszténydemokraták jogosultak létrehozni alapítványt nyílt költségvetési támogatásból, értesült az Index kormányzati forrásból.

Költségvetési támogatásra az az alapítvány jogosult, amely esetében az alapítványt alapító párt képviselői az Országgyűlésben legalább két egymást követő országgyűlési választást követően képviselőcsoportot alakítottak (a KDNP-nek az előző ciklusban nem volt frakciója), és az Országgyűlés megválasztását követően az alakuló ülésen a párt képviselőcsoportja bejelentette megalakulását.

162 millió plusz

Ezzel a jogával élve a KDNP létrehozta a Barankovics István Alapítványt, melyet a Fővárosi Bíróság 2006. augusztus 4-én vett nyilvántartásba.

Az alapítványt megillető időarányos támogatás 2006-ra 50,1 millió forint. A támogatás forrása: 43,9 millió forint a pártalapítványok támogatásának tartaléka, valamint a központi költségvetés általános tartalékából 6,2 millió forint.

Ha a Fidesz és a KDNP külön frakciót alkotott volna, akkor a két párt az alapítványaival együtt összesen 1,41 milliárd forint állami támogatásra lett volna jogosult, közös frakcióval viszont 162 millió forinttal több bevételhez jutnak.

A KDNP alapítványának 2007-ben 120,3 millió Ft támogatás jár majd.

2004-ban volt az első pénzosztás

A Barankovics István Alapítványt először 1989-ben alakította meg a KDNP azzal a céllal, hogy újraélessze a keresztény közéletet. Barankovics István (1906-1974) a nácik és a kommunisták által is üldözött hírlapíró és kereszténydemokrata politikus volt. 1945 után a Demokrata Néppárt főtitkára. Az országból 1949-ben elmenekült, New Yorkban halt meg.

A pártalapítványokról szóló törvénytervezetet négypárti támogatással nyújtották be 2003-ban. Ezek alapján a politikai háttérintézményként szolgáló pártalapítványok az állami költségvetésből több mint egymilliárd forinthoz jutottak, először 2004-ban: az MSZP Táncsics Mihály Alapítványa 418,9 millió forintot, a Fidesz Szövetség a Polgári Magyarországért alapítványa 390,6 milliót, az MDF-es Antall József Alapítvány 107,9 milliót, az SZDSZ Szabó Miklós Alapítványa 99,8 milliót kapott.