Benedek
-5 °C
5 °C

Hivatalosan nem ajánlott közös jelölteket a Fidesz az MDF-nek

2004.04.15. 16:56
Az Index információi szerint az MDF hivatalosan nem kapott az EP-választások "két és fél" közös jelöltjéről ajánlatot Orbán Viktortól. A Fidesz-elnök ugyan azt állítja: gondolt arra, hogy kettő, jó esetben három befutó helyet is átad a kisebbik ellenzéki pártnak; Dávid Ibolya azonban még az ajánlat megtétele előtt leszögezte: az MDF már döntött az önálló indulás mellett.
Az Index értesülései szerint az EP-választások lehetséges közös jelöltjeinek számáról nem volt hivatalos egyeztetés a Fidesz és az MDF között.

Akkor úgy volt

Mint emlékezetes, Orbán Viktor az Indexnek adott interjújában beszélt először arról, hogy az európai parlamenti választások előkészítése során tavaly nyáron milyen együttműködési lehetőség állt az MDF előtt. Orbán az Index kérdésére akkor azt mondta, hogy MDF-székházban lezajlott tárgyaláson a két párt delegációjának jelenlétében tették meg javaslatukat, hogy a 2002-es országgyűlési választásokhoz hasonlóan az EP-választáson is induljanak közösen. "Én akkor úgy gondoltam, két befutó hely reális az MDF-nek, de nagyon jó szereplés esetén akár három is lehet. Ennél korrektebb ajánlatot a magyar közéletben nem kaphat az ember" - mondta Orbán.

Egy eseményen

A "két és fél" közös jelöltre vonatkozó felvetés azonban csak az ellenzéki pártok két vezető politikusának személyes találkozóján hangzott el. Úgy tudjuk, hogy Schmitt Pál fideszes és Katona Kálmán akkori fórumos alelnök egy politikai eseményen beszélgetett az Orbán-Dávid tárgyalást megelőzően az ajánlatról, amely szerint Fidesz-lista első 15 helyére arányosan három helyet kínáltak volna az MDF-nek.

Ha elhangzott volna

A két párt között zárt ajtók mögött megtartott választási egyeztetésről Dávid Ibolya eddig csupán indirekt információkkal szolgált. Az Orbán-interjút követően több helyen beszélt arról, hogy "ha elhangzott volna" a Fidesz-elnökkel folytatott tárgyaláson, hogy az uniós listán két-három befutó helyet ajánl az MDF-nek, ő akkor is nemet mond. Font Sándor, az MDF akkori tárgyaló delegációjának tagja ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az egyeztetésen, ahol kizárólag a két pártelnök ismertette egymással álláspontját, nem jutottak el a részletes ajánlatig, miután Dávid Ibolya lezárva az EP-választásról folytatott beszélgetést, közölte a Fidesz-elnökkel, hogy az MDF már döntött arról, hogy vállalva a megméretést, külön indul.