Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Szerdán 'felebaráti' csúcs

2004.04.26. 16:48
Szerdán négyszemközti tárgyalást folytat majd Orbán Viktor és Dávid Ibolya. A két pártelnöknek az EP-kapmány kezdete óta egyre inkább éleződő Fidesz-MDF viszony ellenére az egyik megüresedett országgyűlési képviselői mandátum sorsáról kell megegyeznie.
A Fidesz-MDF csúcstalálkozót Dávid Ibolya, az MDF elnöke kezdeményezte, ám korábban Orbán Viktor egy levélben már felvetette a találkozó lehetőségét.

Sajnálatos felmondás

A Fidesz elnöke több mint két héttel Isépy Tamás halála után fordult Dávid Ibolyához, és a Semjén Zsolt, KDNP- és Harrach Péter, MKDSZ-elnök által is aláírt levelében azt hangsúlyozta, hogy a megüresedett országos listás mandátum betöltéséhez közös döntés szükséges. Múlt héten elküldött válaszában egyeztetést javasolt, de kiemelte, hogy a Fidesz korábban már "sajnálatos módon" felmondott minden megállapodást a két párt között. Mint arról az Index már beszámolt, a nagyobbik párt és támogató szervezetei Isépy helyett egy szintén kereszténydemokrata fővárosi politikust, Deák Andrást javasolták Dávid Ibolyának megfontolásra.

A hatvanadik jönne

A korábbi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, mindkét ellenzéki párt vezetője magáénak tekinti a megüresedett képviselői helyet. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az Index kérdésére kijelentette, hogy Isépy Tamás utódjáról "nincs túl sok tárgyalni való", miután eddig minden esetben az elhunyt vagy a képviselőségről lemondó politikus jelölő szervezete tölthette be a helyet.

Az MDF vezetője azonban az egyik, szintén kereszténydemokrata képviselő halálát követően azt hangoztatta, hogy a Fidesz egyoldalú lépésével - többek között a közös listás választási megállapodások felmondásával - feloldotta az MDF-et azon kötelezettsége alól, hogy figyelembe vegye a listás helyek megüresedése esetén a megüresedés okát. Amennyiben viszont nem születik megállapodás a két pártvezető között, akkor a választási törvény értelmében a 2002-es közös lista következő jelöltje, a hatvanadik helyen álló Varga Zalán, egy MDF-es jelölt kerülne a parlamentbe.

Felebarátok

A két pártelnök találkozójára egyébként egy éles üzenetváltást követően kerül majd sor. Dávid Ibolya visszautasítva Orbán Viktor vasárnapi kijelentéseit, azt mondta: "felebarátaink pártját nem illik megkívánni". A Fidesz-elnök még egy szombati rendezvényen elhangzott beszédében "üzent" Dávid Ibolyának. Orbán szerint a polgári keresztény politikai erők egységes fellépésére van szükség, de "úgy látom, hogy ma ezt az MDF elnökasszonyával kevésbé tudjuk megtenni, ezért inkább az MDF tagságával kell megpróbálnunk".