Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Az MDF-nek jó modell a közös lista

2002.06.03. 17:39
A Fidesz és az MDF elnökei kéthetente egyeztetnek majd az aktuális politikai kérdésekről, a frakcióvezetők azonban minden héten találkozni fognak. A rendszeres együttműködés fórumai mellett annyi derült ki Pokorni Zoltán és Dávid Ibolya mai találkozót követően, hogy a két párt még ebben a hónapban befejezheti az önkormányzati választásokra vonatkozó egyeztetéseit.
Az eseményt követően Dávid Ibolya, az MDF elnöke elmondta: megbeszélésükön a főpolgármester-jelölt személyéről nem esett szó. A jelöltek nevét firtató újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, több név is felmerült, közöttük Schmitt Pálé, akit Dávid Ibolya kiválóan alkalmasnak nevezett. Pokorni Zoltán a főpolgármester-jelölt személyével kapcsolatban kijelentette: a Fidesz testületei még nem hoztak döntést, de ez napokon belül várható. Jelezte: az MDF választmánya és elnöksége csak a következő időszakban tűzi napirendjére a kérdést.

Együttműködési modell: közös lista

A Fidesz elnök-frakcióvezetője elmondta: a jövő héten a két párt közösen áttekinti az önkormányzati választásokra való felkészülést. Az egyeztetésen a Fidesz részéről Áder János ügyvezető alelnök, míg az MDF-ből Csáky András választmányi elnök vesz részt. Dávid Ibolya újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az országgyűlési képviselő-választás előtt kötött megállapodás jó modellnek bizonyult. Ezt a modellt az önkormányzati választáson is példának tekintik, egyelőre sem unióról, sem pártunióról nem beszéltek.

Júniusban lezárják az egyeztetést

Pokorni Zoltán szerint jó jelölteknek kell indulniuk a polgári oldalon, és az a cél, hogy megőrizzék, sőt minél több helyen megerősítsék azt az egységet, ami négy év munkája alapján létrejött. A politikus jelezte: a két párt között júniusban lezárul a konkrét egyeztetés a polgármesterjelöltekről és a képviselőtestületek tagjairól.

Pártelnökök kéthetente

Dávid Ibolya hangsúlyozta: a két párt és a két frakció jövőbeni munkakapcsolatára vonatkozóan megállapodtak a rendszeres, intézményesített egyeztető fórumokról. Elmondta, hogy a képviselőcsoportok vezetői minden héten, a pártelnökök kéthetente egyeztetik álláspontjukat az aktuális kérdésekről. Pokorni Zoltán közölte: szombaton a Fidesz és az MDF közös konferencián értékeli az MSZP-SZDSZ kormány intézkedései alapján levonható tapasztalatokat, tanulságokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!