Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MDF-nek jó modell a közös lista

2002.06.03. 17:39
A Fidesz és az MDF elnökei kéthetente egyeztetnek majd az aktuális politikai kérdésekről, a frakcióvezetők azonban minden héten találkozni fognak. A rendszeres együttműködés fórumai mellett annyi derült ki Pokorni Zoltán és Dávid Ibolya mai találkozót követően, hogy a két párt még ebben a hónapban befejezheti az önkormányzati választásokra vonatkozó egyeztetéseit.
Az eseményt követően Dávid Ibolya, az MDF elnöke elmondta: megbeszélésükön a főpolgármester-jelölt személyéről nem esett szó. A jelöltek nevét firtató újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, több név is felmerült, közöttük Schmitt Pálé, akit Dávid Ibolya kiválóan alkalmasnak nevezett. Pokorni Zoltán a főpolgármester-jelölt személyével kapcsolatban kijelentette: a Fidesz testületei még nem hoztak döntést, de ez napokon belül várható. Jelezte: az MDF választmánya és elnöksége csak a következő időszakban tűzi napirendjére a kérdést.

Együttműködési modell: közös lista

A Fidesz elnök-frakcióvezetője elmondta: a jövő héten a két párt közösen áttekinti az önkormányzati választásokra való felkészülést. Az egyeztetésen a Fidesz részéről Áder János ügyvezető alelnök, míg az MDF-ből Csáky András választmányi elnök vesz részt. Dávid Ibolya újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az országgyűlési képviselő-választás előtt kötött megállapodás jó modellnek bizonyult. Ezt a modellt az önkormányzati választáson is példának tekintik, egyelőre sem unióról, sem pártunióról nem beszéltek.

Júniusban lezárják az egyeztetést

Pokorni Zoltán szerint jó jelölteknek kell indulniuk a polgári oldalon, és az a cél, hogy megőrizzék, sőt minél több helyen megerősítsék azt az egységet, ami négy év munkája alapján létrejött. A politikus jelezte: a két párt között júniusban lezárul a konkrét egyeztetés a polgármesterjelöltekről és a képviselőtestületek tagjairól.

Pártelnökök kéthetente

Dávid Ibolya hangsúlyozta: a két párt és a két frakció jövőbeni munkakapcsolatára vonatkozóan megállapodtak a rendszeres, intézményesített egyeztető fórumokról. Elmondta, hogy a képviselőcsoportok vezetői minden héten, a pártelnökök kéthetente egyeztetik álláspontjukat az aktuális kérdésekről. Pokorni Zoltán közölte: szombaton a Fidesz és az MDF közös konferencián értékeli az MSZP-SZDSZ kormány intézkedései alapján levonható tapasztalatokat, tanulságokat.