Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A Fidesz már nem adna képviselői helyet az MDF-nek

2003.08.22. 13:15
A Fidesz nyár elején ugyan megszűntnek nyilvánította a partnerszervezetekkel kötött megállapodásokat, a jelek szerint azonban lehet, hogy mégis kénytelen lesz hozzájárulni az MDF-frakció létszámnövekedéséhez. A június 30-ával felmondott szerződések között van a közös listára vonatkozó megállapodás is, de az Európa Parlament-i választások miatt ismét előtérbe kerülhet a 2002-es közös lista ügye, amelyről épp egy MDF-es jelölt jutna az Országgyűlésbe, ha a Fidesz listásai közül valaki Brüsszelbe távozik.
A két ellenzéki párt ellentéteit Orbán Viktor és Dávid Ibolya utolsó találkozóján sem sikerült elsimítani, ezért a Fidesz még június 30-ával felmondta a partnerszervezetekkel kötött szerződéseket. A megállapodások megszűnése ellenére elképzelhető azonban, hogy a Fidesz "segítségével" növekedhet az MDF parlamenti frakciójának létszáma.

Dávid hozzájárult

A 2002-es választásokra összeállított országos közös listára utoljára Varga László fideszes képviselő májusi halála után volt szükség. A megüresedett listás helyet ugyanis a listáról kellett betölteni. Akkor Dávid Ibolya, a Fórum elnöke hozzájárult, hogy ne a következő, hatvanadik helyen álló jelölt, hanem a hetvennyolcadik, Rubovszky György kerüljön a parlamentbe. A pártelnök ezzel gesztust tett a nagyobbik ellenzéki pártnak, hatvanadik helyen ugyanis MDF-es jelölt, Varga Zalán várja, hogy esetleg a ciklus közben bejusson a parlamentbe.

Ketten pótolhatják

Ismét megbolygathatja a lista ügyét, hogy az Európa Parlament-i választások után néhány képviselő búcsút mondhat a magyar Országgyűlésnek, az uniós képviselőség ugyanis összeférhetetlen a nemzeti parlamenti mandátummal. Az egyéni körzetből bejutottak pótlására az ősszel elkészülő törvény szerint minden bizonnyal időközi választásokat kell kiírni, a listások helyét azonban a pártok országos listáiról pótolhatják. A Fidesz és az MDF azonban közös listával szerepelt 2002-ben, amelyen minden tizedik jelölt MDF-es. Így egy listás Fidesz-képviselő bejutása az EP-be újabb parlamenti helyhez juttatná az MDF-et.

A törvény szabályozza

Az Index információi szerint az MDF-ben úgy vélik, hogy a Fidesznek - bejelentése ellenére - be kell tartania ezt a megállapodást, hiszen azt törvény szabályozza. A következő esetnél, ha a pártelnök nem adja hozzájárulását, nem lehet majd eltérni a lista által megszabott sorrendtől.