Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Dávid Ibolya is rábólintott a megállapodásra

2001.08.31. 15:54
Noha csütörtökön még korainak nevezte Dávid Ibolya, hogy az MDF és a Fidesz közötti választási megállapodás aláírásáról beszéljen, pénteken már a fórum elnöke is biztosra vette: megszületik az egyezség a két kormánypárt között. A pártelnök szerint még mindig folynak a tárgyalások, de a nap folyamán, kézjegyükkel láthatják el a dokumentumot. A Fidesz elnöke, Pokorni Zoltán már előző nap valószínűsítette a megegyezést.
"Csak olyan megállapodást fogok aláírni, amely egyszerre veszi figyelembe a polgári kormány érdekeit, biztosítékot jelent arra, hogy ketten többek vagyunk, és a polgári jövőt szolgáljuk, és figyelembe veszi azt is, hogy a Magyar Demokrata Fórum egy önálló párt" - szögezte le a demokrata fórum és a Fidesz között kötendő megállapodásról Dávid Ibolya pénteken. Az MDF elnöke szerint a három feltétel megvalósulni látszik.

A Hódmezővásárhelyen nyilatkozó pártelnök-miniszter asszony valószínűsítette, hogy még pénteken aláírják a választási együttműködésről szóló megállapodást a Fidesszel, ha az MDF számára megnyugtató módon sikerül rendezni a vitás kérdéseket. Még nem értünk a tárgyalások végére, de folyamatosan tárgyalunk - fűzte hozzá.

Dávid Ibolya emlékeztetett a választmány korábbi döntésére, miszerint ha augusztus 31-éig nem születik olyan megállapodás, ami megfelel követelményeiknek, akkor az MDF önállóan indul a jövő évi választásokon. Megerősítette: reményük van a megállapodásra, de ennek tartalmát tekintve még folynak tárgyalások. Szeretné, ha ezeket a vitás kérdéseket az MDF érdekeinek figyelembe vételével oldanák meg.

Mint ismert, alig egy nappal korábban Dávid Ibolya úgy reagált az megállapodást péntekre valószínűsítő Pokorni Zoltán Fidesz-elnök szavaira, hogy korai még aláírásról beszélni. Nem kívánt nyilatkozni a körvonalazódó megállapodás részleteiről sem. A Fidesz első embere a választási együttműködés több elemét is feltárta: többek között a közös lista mindkét párt nevét viselné, az országos lista második helyén Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerepelhetne, és a Fórumnak minden megyében lehetne jelöltje egyéni választókerületben vagy listán. Pokorni tájékoztatása szerint a demokrata fórum minden jelenlegi képviselője saját választókörzetében újra indulhat, fideszes ellenjelölt nélkül.

A Fidesz szerint a megállapodás biztosítaná, hogy az MDF önálló frakciót tudjon alakítani a parlamentben, és az összes jelenlegi országgyűlési képviselője közös jelöltként indulhasson a választásokon.