Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Aláírták az MDF-Fidesz választási megállapodást

2001.09.01. 09:58
A két párt Fidesz-MDF néven állít közös listát úgy, hogy az MDF számára biztosított 28 képviselői hellyel a külön frakció alakítása. Az MDF és a Fidesz között megszületett választási szövetségről szóló megállapodás maradéktalanul tartalmazza a demokrata fórum választmánya által támasztott feltételeket - áll Dávid Ibolya közleményben.

A KDNP sajnálja
A Kereszténydemokrata Néppárt sajnálattal veszi tudomásul a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum közötti választási szövetség létrejöttét - jelentette ki Bartók Tivadar, a KDNP elnöke szombaton Budapesten. A KDNP országos elnökségi ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján Bartók Tivadar hangsúlyozta: a szerződés különösen azért érinti súlyosan a KDNP-t, mert azzal az MDF váratlanul és egyoldalúan vetett véget egy több hónapja zajló tárgyalássorozatnak az MDF és a KDNP között.
Az egyeztetés - mint elhangzott - egy más név alatt, de a Békejobb szellemében tervezett jobbközép koalíció létrehozása érdekében folyt. A Dávid Ibolya MDF-elnök vezette jobbközép pártszövetség legalább 5, de inkább közel 10 százalékot szerezne a jövő évi parlamenti választásokon - vélekedett Bartók Tivadar.
A történtek ellenére a KDNP-nek továbbra is fontos egy ilyen pártszövetség, ezért már a jövő héten tárgyalásokat kezd létrehozása érdekében. A KDNP elnöksége a szombati ülésen arra szavazott, hogy a párt a "Fidesz-integrációból" kimaradó pártokkal tárgyaljon tovább. Kivétel a MIÉP, amellyel a KDNP semmiféle szövetséget nem hajlandó kötni. Megkezdjük a tárgyalásokat a Torgyán József vezette Független Kisgazdapárttal is - közölte Bartók Tivadar.
Az MDF elnöke a megállapodás megszületése után kijelentette: Fidesz-MDF néven állítják a közös listát. Azokban a választókerületekben, ahol 1998-ban az MDF nyert, a 2002-es választásokon is a Fórumot illeti meg a jelölés joga, valamint az öt százalékot meghaladó listaarány. Az MDF önálló frakciót is alakíthat majd. Ezen kívül az országos lista második helyét Dávid Ibolya kapja.

Dávid: Két egyenrangú párt kötött választási szövetséget

Dávid Ibolya közleményében leszögezte: szabad akaratukból, a saját értékrendjükben, s magukban bízva érték el a megállapodást. Két egyenrangú párt kötött választási szövetséget. Ez nem győzelem egyik fél részéről sem a másik felett, hanem a választási győzelem garanciája: az MDF célul tűzte ki, hogy értékrendje, tisztessége és stílusa nagyobb támogatást kapjon a polgári oldal választói körében - fogalmazott.

Az MDF elnöke hangsúlyozta: céljuk továbbá, hogy a polgári kormányzás arra érdemes gyakorlata folytatódjon, amire egy erős MDF részvétele a kormánykoalícióban biztosítékot jelent.

a demokrata fórum nélkül polgári kormány nem alakul

Az MDF elnöke szerint a demokrata fórum feltételeit méltányolva a Fidesz a választási egyezséggel azt vállalta, hogy maga is képviseli a Magyar Demokrata Fórum értékrendjének fő pilléreit és elveit. Dávid Ibolya megállapította: a demokrata fórum nélkül polgári kormány nem alakul, az MDF stílusa, értékrendje megkerülhetetlen.

Dávid Ibolya
Az MDF elnöke szerint a megállapodás egy lehetőség, elvi és hosszabb távú együttműködést feltételez, amely a két félre egyforma felelősséget ró. A program az MDF-é, a kampány az MDF-é, az eredmény közös. Nem érdekünk egymás esélyeinek csökkentése, egymás legnemesebb, a nemzet dolgát, a magyar polgárok érdekeit a legmegfelelőbben előmozdító hagyományait és politikáját kell erősítenünk - tartalmazza a dokumentum. Dávid Ibolya szerint a megállapodás nemcsak stratégiai és taktikai siker.

Pokorni: Minden eddiginél erősebb összefogás jön létre a polgári erők között

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: a választási együttműködési megállapodás nyomán minden eddiginél erősebb összefogás jön létre a polgári erők között Magyarországon. A Fidesz elnöksége még csütörtöki ülésén hagyta jóvá a megállapodástervezetet.