Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Pokorni békét ajánlott az MDF-nek

2005.07.27. 11:27
Kezet nyújtott a Fidesz nevében Pokorni Zoltán az MDF-nek, amellyel a nagyobbik ellenzéki pártnak az utóbbi időben több konfliktusa is volt. A békülékenység egyik oka, hogy az MDF nem perli be Áder Jánost.

Békülne a Magyar Demokrata Fórummal a Fidesz. Pokorni Zoltán, a Fidesz egyik alelnöke szerdán a Nap-keltében elmondta, hogy a két párt alapvető politikai szándékai közösek ezért, azt szeretné, ha a helyzet javulna a két párt között.

A békülékenység előzménye, hogy az MDF korábbi szándékával ellentétben mégsem pereli be Áder Jánost. A fideszes frakcióvezető a köztársaságielnök-választáskor Áder János azt állította, hogy a szocialisták tízmillió forintos összegért vették meg három MDF-es szavazatát. Ezután három fórumos képviselő - Herényi Károly, Csapody Miklós és Karsai Péter - bejelentette, rágalmazásért beperelik Ádert, ettől azonban végül elálltak.

Nem akar feszültségeket cipelni

"A politikai céljaink, a stratégia az közös, szerintem egy hajóban ülünk, az alapvető politikai szándékaink azok közösek" - mondta Pokorni szerdán, majd hozzátette, nem szeretné "magával cipelni" azokat a feszültségeket, amelyek a köztársaságielnök-választás ügyében kialakultak.

"Magyarán mi kezet nyújtunk az MDF-nek, azt gondoljuk, hogy együtt kell dolgoznunk, örülök annak, ha nem pereskednek."

Magányos harcos?

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott, egyetért Pokorni Zoltánnal abban, hogy a két politikai erőnek közösek a céljai és az érdekei, ám "a kérdés az, hogy ezt a Fideszen belül rajta kívül hányan tudják és hányan vallják" .

Herényi szerint "jelentős előrelépés lehet a két párt viszonyát illetően", ha ez a Fideszen belül általános nézetté tud válni, "de ha ezt Pokorni Zoltán magányos harcosként hirdeti, a siker nem sok reménnyel kecsegtet".

Távozó MDF-esek
A Magyar Nemzet szerdán megjelent információi szerint "a jelenlegi demokrata fórumos önkormányzati képviselők több mint fele jelentheti be az ősszel, hogy a nemzeti fórumban, a Fideszben vagy a kereszténydemokratáknál folytatja munkáját".

"Kevesen fognak elmenni, és akik elmennek azokra az MDF-ben tulajdonképpen nincs is szükség, hiszen ők az egyéni érdekeiket fontosabbnak gondolják, előbbre valóbbnak tartják, mint az MDF és a magyar jobboldal érdekeit" - mondta Herényi Károly a Magyar Nemzetre reagálva.

Aki így tesz, "az ne várja meg az őszt, az most menjen el" - mondta Herényi Károly.