Emőke
-4 °C
9 °C

Fésületlenül került nyilvánosságra a Fidesz-program

2006.03.20. 16:30
Hiánycikk volt a Fidesz-kongresszuson a párt Hajrá, Magyarország! című programjának zanzásított verziója, a teljes negyvenoldalas programnak pedig most sincs még nyomtatott kiadása. Az Index információi szerint az Orbán Viktor által 3,2 milliós szerzőgárdás könyvnek titulált pártprogram meglehetősen kutyafuttában készült a kongresszus előtti napokban. Erre utal az is, hogy a végül nyilvánosságra hozott anyagban számos ígéret többször is szerepel, a napi testnevelésórákat például néhány bekezdésen belül kétszer is megígérik.

Kattintson!

Bár a Fidesz politikusai rendre azt állították a kongresszus előtti napokban is, hogy készen van a párt programja, információink szerint az elvileg negyvenoldalas dokumentum csak az utolsó pillanatokban készült el. A párt vasárnapi kongresszusán több fideszes politikus aggódott, hogy megérkezik-e a nyomdából a program zanzásított 12 oldalas verziója. Kétségtelen az is, hogy az eseményen hiánycikk volt ez a rövidített kiadás is, sokan program nélkül távoztak a helyszínről. Hogy nem egy hosszú hónapok óta elkészült dokumentumról van szó, azt az is alátámasztja, hogy még a vasárnapi nyilvánosságrahozatal óta sincs papíron kinyomtatott, a teljes programot tartalmazó füzete a pártnak, csupán a Fidesz honlapján olvasható a negyvenoldalas részletes dokumentum.

Duplex ígéretek sokasága

Azt, hogy nem kapkodják el a program nyilvánosságrahozatalát Kövér László január közepén taktikai okokkal magyarázta. Kövér attól tartott, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő esetleg "lenyúlná" ígéreteiket. Az Index elemzéséből viszont épp az derült ki, hogy a Fidesz nyúlta le más pártok ígéreteit.

Szavanként 355-en írták
"A cselekvő nemzet programja" az első könyv a világon, melyet 3 millió 200 ezer ember írt. Benne "egy nemzet tapasztalata és bölcsessége sűrűsödött össze". Bár ez utóbbi tulajdonság már szinte szakrális művé teszi, kézbe véve mégis úgy éreztünk, tovább kell vinnünk Orbán Viktor javaslatát. Vajon hány ember áll mögötte karakterenként? A szóközöket is beleértve: 45. (Szavanként 355. Mondatonként pedig - becslésünk szerint - 4570.)
Például beemelték a programba az MDF haláladó eltörlésére vonatkozó célkitűzését, és megígérték a szocialisták által már több mint egy éve megálmodott, 5000 fő befogadására alkalmas konferenciaközpontot is.

A program fésületlenségét jelzi az is, hogy számos ígéretet többször is elismétlődik a szövegben. Azt, hogy ingyengyógyszert biztosítanak a nyugdíjasoknak és a három évesnél kisebb gyerekeknek, megígérik a családoknak, utána szerepeltetik a nyugdíjasoknak szóló vállalások között is.

Utolós pillanatban, de összeszedetten

Forrásaink nem cáfolják, hogy a marketingalapú választási program az utolsó pillanatban készült el, ugyanakkor többük szerint az, hogy több helyen is szerepel egy-egy ígéret nem azért van, mert nem volna összeszedett a dokumentum, szerkesztésekor inkább azt tartották volna nehezen áttekinthetőnek, ha lábjegyzetelni kellett volna az egyes vállalásokat.

Ugyanakkor például a napi testnevelésórák bevezetése egy fejezeten belül három bekezdés különbséggel szerepel, ami nem magyarázható azzal, hogy különböző csoportoknak szólna az üzenet. A szakképzéssel kapcsolatos vállalások is kétszer szerepelnek a programban, de lényegében ugyanazt jelentik: bevonják a szakképzésbe a cégeket, kamarákat, hogy a piaci igények alapján folyjon a képzés. Két helyet tölt ki az autópálya-matrica árcsökkentése is: először a közlekedési fejezet tartalmazza, másodjára pedig az árletörési törekvések között szerepeltetik előkelő helyen. A programban két külön helyen tesz nek ígéretet az olcsóbb és elérhetőbb diákhitelre is.