Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A Fidesz a sztrájkolók oldalán áll

2008.12.21. 13:45
Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága a szakszervezeti sztrájkok miatt, az ülést a Fidesz képviselői kezdeményezték - tájékoztatta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője szombaton az MTI-t. A kormányszóvivő erre úgy reagált: nem helyes politikát keverni munkavállalók és munkáltatók közötti bérvitába.

A Fidesz képviselői kezdeményezték az Országgyűlés költségvetési bizottsága rendkívüli ülésének összehívását a szakszervezeti sztrájkok nyomán kialakult helyzet megvitatása érdekében. A bizottság elnöke, Varga Mihály az ülést hétfő délután egy órára hívta össze, közölte még szombaton Szijjártó Péter.

"Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy a kormány semmibe veszi a sztrájkolók követeléseit és nem hajlandó érdemben tárgyalni a szakszervezetekkel. A kormánynak ez a magatartása a magyar emberek békés és nyugodt karácsonyát is veszélyezteti" - hangsúlyozta a Fidesz szóvivője, aki vasárnap sajtótájékoztatót tartott a rendkívüli bizottsági ülésről és "a munkavállalók alkotmányos jogainak védelme érdekében".

Világossá vált, hogy az esztendő végére a kormány elvesztette a kontrollt az országban zajló folyamatok felett - mondta budapesti sajtótájékoztatóján vasárnap Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivőjének véleménye szerint ezt az is mutatta, hogy a nagykereskedelmi árcsökkentés ellenére nő az áram ára, és a sztrájkok miatt kialakult helyzet kezelésére is képtelennek bizonyult a kormány.

A politikus arról beszélt, hogy sem a vasúttársasági, sem a repülőtéri cégvezetők nem hajlandóak megegyezni a munkavállalókkal és megfontolni a feltételeiket. Ennek kapcsán leszögezte, hogy a sztrájk alkotmányos jog, és nyilván senki nem feltételezi, hogy az alkalmazottak "jókedvükben sztrájkolnának".

A Fidesz számára elfogadhatatlan és egy demokráciában példátlan, hogy a repülőtéri munkáltató külföldi sztrájktörőket importált, illetve hogy a MÁV-nál fegyveres biztonsági őrök kényszerítették munkahelyük elhagyására a sztrájkolókat, hangsúlyozta vasárnap Szijjártó Péter.

A kormány nem kever pártpolitikát a bérvitába

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint nem helyes politikát keverni munkavállalók és munkáltatók közötti bérvitába. "Ahol a kormánynak közvetlen felelőssége volt, ott mindenhol sikerült egyezséget köti a szakszervezetekkel" - mondta még szombaton a szóvivő.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megállapodás született a versenyszférának szóló bérajánlásról, ugyancsak megállapodást kötött a kormány a rendészeti szervek szakszervezeteivel, a tűzoltókkal és a katasztrófavédőkkel. A közszférában működő többi szakszervezet túlnyomó többségével ugyancsak egyezséget kötött a kormány a bérkompenzációról, sorolta Daróczi Dávid. Mint mondta, a kormány továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem kever pártpolitikát olyan ügyekbe, amelyekhez annak semmi köze nincsen.

A ferihegyi repülőtéren december 10-én kezdődött sztrájk. A határozatlan idejű általános munkabeszüntetést a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), valamint a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hirdette meg. Az érdekképviseletek egyebek között a Budapest Airport átalakításának teljes felfüggesztését, új kollektív szerződés megkötését és a létszám megtartását követelik.

Néhány nappal később vasutasok is sztrájkolni kezdtek. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) továbbra is azt követeli, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo 102,5 milliárd forintos privatizációs bevételéből, ez mintegy 8 milliárd forintot tenne ki, illetve visszamenőleg 10 százalék kiszervezési pótlékért harcolnak a MÁV-ból kikerült leányvállalatok dolgozóinak. Emellett azt várják a társaságtól, hogy vonja vissza a vasárnap életbe lépő új menetrendet, mert az szerintük sem az utasoknak, sem a dolgozóknak nem felel meg.