Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán hadat üzent az Ughy-adó bliccelőinek

2006.07.11. 12:21
Orbán Viktor rövid határidőt szabott a Fidesz adósainak a tartozások befizetésére. Aki nem fizet, nem lehet a párt delegáltja, sem önkormányzati képviselőként, sem más, a Fideszen keresztül kapott állásban.

A Fidesz elnöke hadat üzent azoknak, akik nem vették elég komolyan a pártkassza igényeit.

Megnézték, ki nem fizet

Orbán Viktor a párt június közepén tartott országos választmányi ülésén két hetet adott a Fideszben Ughy-adónak titulált tagdíj-kiegészítések elmaradásainak befizetésére. A pártelnök azt is jelezte, a notórius nem fizetők a jövőben nem számíthatnak arra, hogy a párt révén bármilyen megbízatáshoz jussanak.

A július 1-én lejárt határidő után úgy tudjuk, a fővárosban és a több kerületben is bekérték a listákon szereplők tagdíjfizetési mérlegét, amiből kiderült, hogy jónéhány jelölt nem tekintette igazi fenyegetésnek Orbán szavait, mert továbbra sem rótta le tartozását. Az Index információi szerint Orbán és Kövér László arra készül, hogy miután az önkormányzati választásokra tervezett listák továbbra sem tekinthetők véglegesnek, kiveszik a névsorokból a "fegyelmezetlen" jelölteket.

Százezres passzívum

A Fideszben 1999-ben szabályozták újra a tagdíjfizetés szabályait. A szövetséggé alakulás idején megerősített belső rendelkezést az akkor még országgyűlési képviselő Ughy Attila készítette. A német mintára készült pártfinanszírozási javaslat alapján a párt parlamenti képviselőinek, EU-s honatyáinak, polgármestereinek, megyei és helyi önkormányzati képviselőinek bruttó jövedelmük 2 százalékával kell hozzájárulniuk a működési költségekhez.

A fizetési kötelezettség még a helyi önkormányzatok a Szövetség által jelölt külső bizottsági tagjaira is vonatkozik. A bekért mérlegekből azonban kiderült, hogy számos képviselő több hónapos csúszás után százezrekkel tartozott a Fidesznek.

Következetesen fellépnek

Az Index kérdésére Szijjártó Péter, a párt kommunikációs vezetője a választmány zárt ülésén történtekről nem akart információkat nyilvánosságra hozni. Ugyanakkor leszögezte, hogy a pártvezetés eltökélt szándéka, hogy a jövőben szigorúbban és következetesebben betartassa a tagdíj-kiegészítések befizetési határidejét. Szijjártó szerint, ha az egyszerű párttagok képesek befizetni a tagdíjat, akkor a párt különböző posztokra delegált, és onnan fizetést húzó politikusai sem fegyelmezetlenkedhetnek.

Az országgyűlési választáson elszenvedett vereség utáni hetekben több kényszerű döntés jelezte, hogy nehéz pénzügyi helyzetbe került a párt. Az újabb ellenzéki ciklus kezdetén kénytelen volt feladni a hosszútávra kibérelt Szentkirályi utcai központját, és pénzt remélnek a Lendvay utcai pártház kiadásából is. A párt az előző négy év váratlan kampányai, valamint a tavaszi óriási médiaköltések miatt állítólag 3 milliárd forint körüli tartozást halmozott fel.