Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

A Fidesz 3 évet adna a közérdekű adatok eltitkolásásért

2007.03.26. 11:39
A Fidesz kezdeményezi, hogy a parlament kezdje tárgyalni a párt korábban benyújtott közpénzügyi javaslatcsomagját.

A hét pontból álló, költségvetési manipulációk megakadályozására készült törvényjavaslatot még februárban nyújtotta be a Fidesz az Országgyűlésnek, emlékeztetett Varga Mihály, a Fidesz alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján. A bizottsági tárgyalásokon azonban a kormányoldal azt javasolta, hogy még ne kezdje tárgyalni a Ház az indítványt, mert ők is átfogó szabályozással készülnek, amibe beépíthetik a Fidesz elképzeléseit.

Eltelt már több hét, a kormányoldal azonban semmilyen javaslattal nem állt elő, ezért a Fidesz a délután kezdődő parlamenti ülésen ismét kezdeményezi a javaslat tárgysorozatba vételét, mondta az ellenzéki párt gazdasági kabinetvezetője .

Varga elmondta: a javaslatcsomag célja, hogy véget vessen a költségvetési trükközéseknek, illetve annak, hogy a kormány megtiltsa a hiányszámítások elvégzését.

A fideszes törvénycsomag egyik pontja szerint az állami pályázatok nyerteseinek csak azután kellene az áfát kifizetniük, hogy a támogatáshoz hozzájutottak. A javaslat kötelezné a kormányzati közintézmények tartozásainak nyilvánosságra hozatalát is. A pályázatnyerteseknek kedvezne az a szabály is, hogy az állami szervek által befogadott számlákat 30 napon belül ki kellene egyenlíteni.

A Fidesz szorgalmazza, hogy költségvetési hiányt a maastrichti kritériumok alapján számítsák, és szigorítanák a büntető törvénykönyv azon passzusát, ami a közérdekű adatokkal való visszaélést - így a közérdekű adatok eltitkolását - bünteti. Mint ismeretes, a BTK egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel sújtja a közérdekű adatokkal való visszaélést, a Fidesz 3 évre emelné a kiszabható szabadságvesztés mértékét.

A törvénycsomag megtiltaná a maradványképzés kötelezettségét is, ez ugyanis az ellenzéki párt álláspontja szerint az országgyűlés által elfogadott költségvetés felülírása.