Deutsch-Fürnek hatból egy jöhet össze

2007.03.20. 22:19
A Fidesz fővárosi elnökségénél első fokon Deutsch-Für Tamás VII. kerületi és Kosztolányi Dénes XIII. kerületi ellenfelei is megúszták a kizárást. A testületnek 10-15 kizárási indítványról kellett döntenie keddi ülésén, és egyedül a Deutsch-Für Tamás által is kizárásra javasolt saját egykori kampányfőnökének eltávolítását támogatta.

A budapesti Fidesz-elnökség elővette a fiókból az elmúlt hónapokban felgyülemlett kizárási indítványokat, és első körben egy kivétellel mindet el is utasította.

Három háborúskodás áldozatai

A testület kedd esti ülésén összesen 10-15 kizárási javaslatot tárgyalt. A budapesti regionális igazgatóval, Pesti Imrével kiegészült elnökségnek három kerület Fidesz-tagjairól kellett döntenie. Hat-hat beadvány érkezett a VII. és a XIII. kerületből, a többi pedig a ferencvárosi szervezet belviszályainak eredményeként került az elnökség elé.

 

Kupper Anrdás, fővárosi elnök az Index kérdésére hangsúlyozta, hogy a "kizárási csomagról" csak első fokon döntöttek. Az összes közül egyetlen, VII. kerületi indíványt hagytak jóvá, a többit a testület kedden nem támogatta. Az elnökség végleges döntése nyolc napon belül várható.

Kemény volt Orbánhoz

Úgy tudjuk, az egyetlen kizárásra ítélt fideszes, Hont András, Deutsch-Für Tamás korábbi VII. kerületi kampányfőnöke. Hont eltávolítását többek között azzal az indokkal kezdeményezte egy erzsébetvárosi párttársa, mert a 2006-os választási kampány idején nyilvánosságra hozta a Fidesz belső ügyeit. Valószínűleg nagyot nyomott a latba az is, hogy többször is bírálta Orbán Viktor pártelnök vezetési módszereit. Az indítványt a VII. kerületi elnöki tisztet is betöltő Deutsch-Für is támogatta.

 

Nem kapott támogatást azonban annak az öt erzsébetvárosi fideszes kizárására tett javaslat, akik szintén Deutsch-Fürrel rúgták össze a port. A VII. kerületben a Fidesz vereségével kezdődött az önkormányzati választások után az újabb ciklus, ugyanis a helyi frakcióvezetővé avanzsált korábbi Fidesz-kommunikációs igazgatót a képviselőcsoport többsége még a megalakulás előtt otthagyta, ők önálló KDNP-frakciót alapítottak a minifrakcióvá zsugorodott Fidesszel szemben.

Elindultak a párt ellen

Elutasították az angyalföldi Fidesz-szervezet hat tagjának kizárását is. A XIII. kerületben még az önkormányzati választás előtt, szeptemberben javasolta a helyi választókerületi elnök, Kosztolányi Dénes az eltávolításukat, miután a Fidesszel szemben a Weszelovszky Zoltán nevével fémjelzett Új Budapest Egyesület nevében indultak a helyhatósági választáson. Az angyalföldi fideszesek közül negyvenen már a nyáron panaszlevelet írtak Orbán Viktor pártelnöknek címzve Kosztolányi ellen, aki szerintük megtorpedózta Weszelovszky polgármesteri jelölését. Kosztolányi az Indexnek azt mondta, hogy a párt módosított alapszabálya szerint mind a hat embert automatikusan ki kellene zárni, mert a párttal szemben politizáltak, és tevékenységük miatt a Fidesz két helyet biztosan elvesztett a XIII. kerületi önkormányzatban. Mivel azonban az alapszabály csak a történtek után változott, mindannyiuk ügyében szabályos tárgyalást kell lefolytatni.

Elvesztette a csontokat

Az elnökség tárgyalt több IX. kerületből érkezett indítványt is, ezekről a fővárosi elnök nem adott közelebbi információt. Az Index azonban úgy tudja, hogy a ferencvárosi Fidesz nyáron indult belharcai idején nyújtották be őket. Helyi párttagok augusztusban három ferencvárosi fideszes, köztük a kerületi elnök kizárását kezdeményezték. Bodó Márton IX. kerületi elnök ellen például azt a fajsúlyos vádat hozták fel, hogy elnöksége alatt elkallódott egy 56-os hősi halott maradványa. A környékbeli vezetékfektetési munkálatok során előkerült lapocka- és lábszárcsontot ugyanis egy évig a Fidesz irodájában őrizték, de a csontok mára eltűntek.