Mátyás
-6 °C
1 °C

Az 'Apró-Gyurcsány' érdekkör milliárdjait vizsgálná a Fidesz

2005.04.01. 12:12
Néhány nappal azután, hogy az MSZP vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte Orbán Viktor vagyongyarapodásának vizsgálatára, a Fidesz egy másik testület megalakítását jelentette be. Az ellenzéki párt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és családjának vagyoni helyzetét vizsgálná.
Az "Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkait" feltáró vizsgálóbizottságot kezdeményez a Fidesz-frakció, jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Répássy Róbert és Szijjártó Péter, a párt két országgyűlési képviselője.

A vagyongyarapodást vizsgálnák

Az Országgyűlésnek pénteken benyújtandó határozati javaslatot jegyző Szijjártó Péter elmondta, a vizsgálóbizottság célja, hogy tisztázza az "Apró-Gyurcsány érdekkör" privatizációban betöltött szerepét, feltárja állami vállalatokkal ápolt kapcsolatát, és fényt derítsen arra, hogy milyen forrásokból származott a miniszterelnök tavalyi 100 milliós és tavalyelőtti 83 millió forintos jövedelme.

A testület "az Apró-Gyurcsány érdekkör privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történő meggazdagodásának titkairól" címet viselné, tíz tagú lenne, és 180 napig működne - ismertette Répássy Róbert, aki közölte azt is, hogy a kezdeményezéshez szükséges aláírásokat pénteken vagy hétfőn csatolják majd az előterjesztéshez.

A képviselő a kezdeményezés indoklásaként emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc hivatalba lépésekor megígérte, a nyilvánosság előtt beszámol cégeinek az állammal és állami vállalatokkal fennálló kapcsolatairól, ezt azonban nem tette meg. Az ellenzéki politikus utalt arra, hogy a napokban nyilvánosságra került miniszterelnöki vagyonnyilatkozatban 2004-re 100 millió forintos vagyongyarapodás szerepel. Hozzátette, már másfél évvel ezelőtt is szerették volna tisztázni, hogy bizonyos állami ingatlanok hogyan kerültek a Gyurcsány-család érdekkörébe.

Bolhás kutya a vizet

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, a másfél év alatt "Gyurcsány Ferenc úgy vetette le magáról az ő és családja meggazdagodására vonatkozó kérdéseket, mint bolhás kutya a vizet".

A vizsgálóbizottság egyebek mellett olyan kérdésekre keresne választ, hogy az "Apró-Gyurcsány" érdekkör politikai kapcsolatait, befolyását felhasználta-e családi vállalkozások vagyongyarapításához, hogy miként és mely állami tisztségviselőknek vagy állami tulajdonú társaságok vezetőinek közreműködésével vált a közvagyon egy jelentős része az említett érdekkör magánvagyonává - áll a sajtótájékoztatón kiosztott határozati javaslatban.

MSZP: Savanyú a szőlő

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek elmondta, érdemben megvizsgálják a Fidesz javaslatát, és ezt követően alakítják ki álláspontjukat a vizsgálóbizottság felállításáról. Mindazonáltal a kormánypárti politikus szerint a Fidesz javaslata szánalmas, kicsinyes és átlátszó probálkozás arra, hogy megakadályozzák Orbán Viktor zűrös és zavaros ügyeinek tisztázását. "Úgy látjuk, savanyú a szőlő" - mondta, és hozzátette: a vizsgálóbizottsággal próbálják elterelni a figyelmet Orbán Viktor tokaji ügyeiről.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft