Auguszta
-3 °C
2 °C

A Fidesz az NBH-t is 'bedöntené' a nyilvánosságért

2005.03.09. 14:52
Kapcsolódó cikkek (1)
A Fideszen belül egy kisebbségi és egy többségi álláspont alakult ki a készülő ügynöktörvénnyel kapcsolatban. "Akár dőljön be az egész nemzetbiztonsági hivatal, de kerüljön nyilvánosságra minden" - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke. Tóth András államtitkár példátlannak és cinikusnak nevezte Pokorni Zoltán magatartását.
Két álláspont

A Fideszen belül egy kisebbségi és egy többségi álláspont alakult ki a készülő ügynöktörvénnyel kapcsolatban. Erről Pokorni Zoltán beszélt egy szerda reggeli televíziós műsorban. A Fidesz alelnöke a Nap-Kelte című műsorban elmondta, hogy az ügynöktörvény kapcsán a pártban van egy "kisebbségi álláspont", amit Kövér László képvisel, aki a létező nemzetbiztonsági hivatal szempontjait is felhozza: "a szuverenitását, saját erejét őrző ország nem mondhat le ezekről az eszközökről; tetszik, nem tetszik kémelhárítás és kémek minden országban vannak".

Pokorni Zoltán hozzátette, a Fideszen belül a frakció meghatározó többsége, kilencvenöt százaléka azt mondja: "ha nyitunk, ha nyilvánosságra kerülnek az ügynökök akkor nyilvánosságra kell kerülnie mindennek, azoknak is akik tartották, zsarolták ezeket az embereket, működtették ezt a hálózatot".

Mint mondta, "az már legyen a kormány problémája, hogy ezek után hogyan működteti, üzemelteti a nemzetbiztonsági szolgálatokat".

Akár dőljön be...

"Akár dőljön be az egész nemzetbiztonsági hivatal, de kerüljön nyilvánosságra minden" - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke. Szólt arról, hogy azoknak a közéleti szerepét is "korlátozni" kell, akik "ezt az egészet üzemeltették, fenntartották, ha úgy tetszik haszonélvezői voltak".

"Pédátlan, cinikus"

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkár kijelentette, "ez a magatartás példátlan, és híján van a nemzetbiztonságért érzett felelősség minimumának is.

"A nemzet biztonsága ugyanis nem a kormány, nem a polgári és katonai szolgálatok ügye, hanem az egész országé" - mondta. Hozzátette, az olyan álláspont, amely arra az esetre, ha bizonyos pártpolitikai követeléseket nem teljesítenek, megengedhetőnek tartja a szolgálatok "bedőlését", példátlanul cinikus. "Ez aláássa a polgárok biztonságérzetét, és azokról állít ki bizonyítványt, akik ezt hangoztatják" - fűzte hozzá.