A Király figyel téged

2001.01.18. 16:56
Jimmyben tobzódik az egész magyar írott sajtó. Könyvek, dalfüzetek, újabb és újabb címlapsztorik, azaz minden, amiben pénz van. A Király figyel minket a Blikk, a Story, a Mai Nap, de még a Magyar Narancs címlapjáról is. A Király lemezei iránt hisztérikus kereslet van, és a róla szóló könyvet is folytatni fogják. Közben Csepel királyi temetésre készül: a rendőrség becslései szerint több mint hatvanezren kísérik végső útjára a zenészt. A templomba és a temetőbe csak VIP-kártyákkal lehet bejutni.
Hatalmas a kereslet Jimmyről szóló könyv iránt, és nincs megállás. A Nemcsak dalban mondom el című könyv második része már az idén könyvesboltokba kerülhet. A szerző, Bodonyi László jelenleg más témán dolgozik, a jövő héten kezdi el Lagzi Lajcsi és a Dáridó történetének megírását. Bodonyi szerint a Jimmyről szóló könyv folytatására csak ez után kerülhet sor.

A Fókusz könyváruház sikerlistáját hetek óta Bodonyi könyve vezeti, maga mögé utasítva Moldova Györgyöt, Lengyel Lászlót és Vámos Miklóst is. Az Index érdeklődésére az eladott példányszámot nem árulták el, mondván ez üzleti titok.

Tarolnak a napilapok

Több mint ötvenezerrel növeli példányszámát a Mai Nap Jimmy temetésének hétvégéjén - tudta meg az Index. Így vasárnap 200 ezres számban kerül az utcára a Mai Nap. A bulvárlapnál elmondták, hogy a Zámbó Jimmy feleségével közölt riport napján harminc százalékkal nőtt az olvasottságuk. A Blikk különszámot is megjelentetett Zámbó Jimmy dalban él tovább címmel. Az eladási adatokat azonban bizalmasan kezelik. Komolyabb hírlapoknál, mint a Népszabadság nem volt jelentősebb példányszám-növekedés.

A "nyertesek" mégis az internetes újságok voltak. Az Index politikarovata a király halála után minden olvasottsági rekordot megdöntött. Egy átlagos hétköznap körübelül harmincezerszer töltik le a politikai rovat írásait, míg a tragédia napján több mint kilencvenezerszer voltak kíváncsiak az Index információira.

A hetilapok is jól jártak

A Story magazinban január 11-én hat oldalon jelent meg írás Zámbó Jimmyről. Nem napilap, mégis abszolút rajta voltak a témán - nyilatkozta Szancsik Ildikó marketingmenedzser. A Story olvasottsága 400 ezer körül van. A mostani szám eladásáról pontos adatokat még nem tudnak, de 5-10 százalékos növekedést várnak.

A Kiskegyednek egy oldalt ért meg Jimmy, de az eladott példányszámokat így is tízezrekkel többre becsülik. A Nők lapja nyolc oldallal toldotta meg a január 17-i számát. Vékási Andrea, az újság marketing menedzsere nem számolt azzal, hogy nagyobb olvasottságot érnek el. Ezt azzal magyarázta, hogy a konkurens lapok mind foglalkoztak Zámbó Jimmyvel, ők csak a saját olvasóik igényeit akarták maximálisan kielégíteni.

A temetés részletei
A rendőrség előzetes becslése alapján 60-70 ezer ember várható, akik közül 50 ezren vidékről érkeznek. Öt mentőautó, módosított buszjáratok, három helyett hat kocsis HÉV-szerelvények szolgálják ki a tömegeket. A harminckét utca lezárásában a rendőrség mellett a polgárőrség több mint száz embere is segít. A temetés teljes lebonyolításában 320 ember vesz részt - tudta meg az Index Orosz Ferenc, Csepel alpolgármesterétől.

A csepeli Rákóczi téri görög katolikus templomban pénteken 14 órától szombat 11-ig a rendőrségi kordon irányítja a közönséget Jimmy felravatalozott koporsója előtt. A gyászszertartás a déli harangszó után kezdődik, amin a hozzátartozókon kívül csak VIP-kitűzővel rendelkezők vehetnek részt. A nagyközönség a templomkertben felállított kivetítőn kísérheti figyelemmel az eseményeket.

A gyászmenet 13 óra után hagyja el a templomot, és a több mint 4 kilométeres úton lovas hintó viszi a koporsót. Ezt követi a gyászoló családot és a meghívottakat, valamint a koszorúkat és virágokat szállító kocsi, melyből Jimmy legszebb dalai szólnak majd.

A temető egész szombaton zárva lesz, csak a VIP-kitűzővel rendelkezőknek nyílik meg. A pályatársak nevében Kozsó énekes-zeneszerző mond búcsúbeszédet.

Tömeghisztéria

Hisztérikus az érdeklődés Jimmy lemezei iránt - fogalmazott az Indexnek Pásztor László, a Warner Music Hungarytől. A meglévő cd-ből újakat kellett gyártani, de továbbra sem gondolkoznak azon, hogy újabb válogatásokat jelentessenek meg.

Jimmy mindenhova befészkelte magát: csengőhangok mobiltelefonra, még házi telefonközpontok várakozódallamaiban is őt hallhatjuk viszont. Arra sem kell sokat várni, hogy pólókon és teásbögréken kövesse mindennapjainkat.

Királyi temetés

Réz András a temetésen felvonuló tömeget 116 800-ra becsüli. Véleménye szerint a legjobb az lenne, ha egy mezőn temetnék el a Királyt, mert azon nem csak a VIP-vendégek vehetnének részt.

Az emberek nyugodtan, méltósággal fogják kivárni, hogy bejuthassanak a templomba - folytatta Réz András. Érthető, hogy lezárják a temetőt, mert ha ekkora tömeg megrohanná, minden sírt letaposnának.

Az Rtl Klub exkluzív televíziós jogokat szerzett a közvetítésre. Szabó-Stein Imre kommunikációs igazgató lapunknak elmondta, 6-7 kamera a földön és egy a levegőben fogja segíteni a munkájukat. A képernyő elé több millió embert várnak, ennek ellenére a közvetítést nem szakítják meg reklámokkal.  • Tippek
  • Bankszámla