József, Bánk
-7 °C
0 °C

Járaival és Bokrossal is egyeztetett Sólyom

2006.08.02. 16:55
Sólyom László nem örül annak, ha a választási ígéretek semmire sem köteleznek. Az államfő a Figyelőnek adott interjújában úgy látja, fel kellett volna lépnie a választási kampányban, és azt kellett volna mondania, a felelős döntéshez információra van szükség.

A köztársasági elnök szerint a demokrácia hitelvesztése fenyeget, ha polgárjogot nyer, hogy a jó cél bármilyen módszert szentesít, és például a választási ígéretek semmire nem köteleznek. Sólyom László ezt beiktatása egyéves évfordulója alkalmából nyilatkozta a Figyelő című hetilapnak adott interjúban.

Az alapkérdés az, milyen eszközök engedhetők meg a politikai célok eléréséhez, mondta az államfő a csütörtökön megjelenő, az MTI-hez előzetesen eljuttatott cikkben. Sólyom László szerint a tavaszi választási kampányban a négy évvel ezelőttihez képest nem uralkodott el az ellenfél emberi tisztességének megsértése, utólag azonban úgy látja, egy tartalmi kérdésben mégis fel kellett volna lépnie.

Hiányérzet

"Meg kellett volna ismételnem, amit újévi beszédemben mondtam: a felelős döntéshez információra van szükség; a kampánynak arról kell szólnia, hogy a pártok milyen módon akarnak úrrá lenni a gazdasági nehézségeken, mi fog történni a választások után" - jelentette ki.

Az államfő a kormány megszorító csomagjáról azt mondta, a vonatkozó törvények aláírása előtt nemcsak alkotmányossági vizsgálatot végzett, hanem tájékozódott közgazdászoktól a döntési alternatívák kockázatairól. Konzultált Járai Zsigmonddal, Surányi Györggyel, Békesi Lászlóval, Bokros Lajossal, Csaba Lászlóval, óriásvállalatok és bankok vezetőivel is. "Ha kétségtelen alkotmányossági kifogásom lett volna, akkor kértem volna az alkotmánybírósági kontrollt" - jegyezte meg.

Beszól a külügynek

Az interjúban Sólyom László bírálja a magyar külpolitikát, amely szerinte túlságosan óvatos és követő stílusú. Megemlítette, hogy külföldi útjai előtt a Külügyminisztériumtól kapott anyagok gyakran "gyógyszövegek", és nem mindig érkezik érdemi válasz, ha megkérdezi, mi a magyar álláspont a konkrét kérdésekben. Megerősítette, hogy azt mondta Bush amerikai elnöknek, akkor utazik az Egyesült Államokba, amint a vízumot eltörlik. Így októberben is csak a kanadai magyarokhoz megy, az USA-belieknek pedig üzenetet küld.