Viola
-5 °C
-2 °C

Bocsánatot kért egy MSZP-s képviselő

2006.09.27. 21:52
Az energiaárak emelése miatt egy szocialista képviselő valamilyen segítséget akart kilobbizni a kormányfőnél azon a május 26-i frakcióülésen, amelyen Gyurcsány Ferencen kívül Filló Pál is változatosan fejezte ki magát. Neki a menekülő patkányok jutottak az eszébe az áremelésekről.

Filló Pál szocialista országgyűlési képviselő szerdán este a távirati irodán keresztül bocsánatot kért azoktól, akiket esetleg megbántott a párt májusi balatonőszödi frakcióülésén elhangzott patkányos hasonlatával.

"Én évek óta próbálom mondani, hogy tegyük piacivá az energiaárakat, de akkor tegyünk mellé valamit. Akkor tegyük mellé azt, hogy igenis támogatjuk a nyílászárók cseréjét, az energiatakarékosabb készülékek beszerzését, és sorolhatnám tovább. Mert amikor a patkányt a sarokba szorítják, az is inkább elmenekül, ha tud. Akkor támad csak, hogy ha nincs más kiút számára. Én nem akarom a lakosságot ilyen ronda hasonlatba összehozni, de csináljunk már egy kis lyukat azon a falon, ahol azért ki tudnak slisszolni", mondta május 26-án Balatonőszödön Filló. Erre válaszul Gyurcsány Ferenc azt mondta: csinálunk" - idézte a beszédet az Inforádió.

Patkány, kislisszol

Semjén Zsolt értelmezése szerint Fillóék "csinálnak egy kis lyukat a falba, ahol a patkányok, mármint a nép ki tud slisszolni". Közleményében a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke bocsánatkérést követelt.

Filló szerint "a hasonlat egy kicsit szerencsétlen volt, ezt elismerem, és ha bárkit ezzel megbántottam, akkor ezért elnézést kérek" - mondta a politikus, aki nem vitatta, hogy az említett hasonlatot használta. Filló kijelentette, a csapdahelyzetet próbálta ezzel a szerencsétlen hasonlattal megfogalmazni, s ha valaki végigolvassa, amit mondott, látja, miről is volt szó. "Én a felszólalásomban azt kértem a miniszterelnök úrtól, hogy segítsünk az embereknek" - hangsúlyozta.

A képviselő "nagyon ronda dolognak" nevezte, hogy a hasonlatot kiemelték beszédéből, ugyanakkor hozzátette: "lehet, hogy én is hibáztam, nem pont ezt kellett volna mondanom". "Én nem patkányoztam le az embereket, szó sincs róla" - közölte, megjegyezve: miután zárt ülés volt, mindenki kicsit szabadszájúbban fogalmazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!