Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Orbán-Dávid csúcstalálkozó kedden

2003.06.28. 10:37
A Népszabadság információi szerint jövő kedden találkozik Dávid Ibolya, az MDF és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A találkozót a Fidesz kongresszusa után Dávid Ibolya kezdeményezte, hogy "ne legyen több kétely és megválaszolatlan kérdés" az ellenzéki oldalon.
Egyelőre nem tudni, hogy jövő kedden csak Dávid Ibolya és Orbán Viktor ül-e tárgyalóasztalhoz vagy pedig az MDF és a Fidesz delegációja is.

Hivatalos kapcsolat

A demokrata fórum Katona Kálmán alelnököt és Font Sándor frakcióvezető-helyettest jelölte ki a konzultációra, a Fideszt a Népszabadság információi szerint Pokorni Zoltán és Schmitt Pál alelnökök képviselik a pártelnök mellett. A találkozó politikai jelentősége, hogy Dávid Ibolya és Orbán Viktor a parlamenti választások óta nem beszélt egymással, a Fidesz és az MDF között pedig nem volt "hivatalos" kapcsolat.

Az ellenzéki pártok együttműködésének mélypontja a tévékurátor-választás volt, amikor az MDF a tiltakozó Fidesz helyett is delegált jelölteket az MTV médiatestületébe.

Nem időszerű az együttműködési megállapodás

Pokorni Zoltán a napokban úgy nyilatkozott: azért kerül sor a megbeszélésre, hogy a Fidesz és az MDF közötti együttműködési megállapodásról tárgyaljanak. A demokrata fórum viszont a hosszú távú, szabályozott ellenzéki együttműködés feltételeit kívánja "keretbe foglalni".

Herényi Károly, az MDF parlamenti frakcióvezetője szerint nem időszerű, hogy pártja együttműködési megállapodást kössön a Fidesszel. "Ilyen szerződésre koalícióban vagy a választások előtt van szükség. Az pedig köztudomású, hogy az MDF külön indul jövőre az európai parlamenti választásokon" - közölte a politikus.

A Fidesz június 30-ával felmondta a partnerszervezetekkel kötött szerződéseket. A párt szombaton ülésező országos választmányán várhatóan jóváhagyják, hogy a Fidesz a Fidelitasszal, az MKDSZ-szel és a Kisgazda Polgári Egyesülettel kössön együttműködési szerződést.