Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Sólyom szerint négy éve keményebb volt a kampány

2006.03.29. 14:27
Belpolitikai kérdésekről, a kampány hangneméről és az EU-csatlakozás hatásairól is beszélt egy finnországi svéd lapnak Sólyom László köztársasági elnök.

"A négy évvel ezelőtti kampány keményebb volt, most nem kérdőjelezik meg az ellenfél emberi méltóságát olyan módon, ahogy akkor" - mondta Sólyom László köztársasági elnök egy finnországi svéd lapnak nyilatkozva.

Az államfő finnországi látogatása előtt a legnagyobb példányszámú finnországi svéd nyelvű napilapnak, a kétnyelvű országban széles körben olvasott Hufvudstadsbladetnek az "ígéretek versenyét" veszélyesnek nevezte, mert azok nagyobb része - mint mondta - megvalósíthatatlan. Újévi beszédében azt mondta, arra lenne büszke, ha Magyarországon nem lehetne lejárató kampánnyal választást nyerni, egy augusztusi interjújában pedig azt mondta, azt is el tudja képzelni, hogy ha durva lesz a választási kampány, akkor határozottan megszólal. "Tűrhetetlen dolgoknál, ha másképp nem, négyszemközt fogok figyelmeztetni" - mondta.

Mostani interjújában szólt arról is, hogy kötelességének érzi emlékeztetni az embereket a múlt és a jelen közti egyértelmű választóvonalra, amelyet "úgy veszem észre, hogy a tendencia szerint ki szoktak radírozni". Közölte ugyanakkor, nem akarja, hogy az 1956-os felkelés ötvenéves jubileumát a bal- és a jobboldal közti küzdelem céljaira használják fel, fontosnak tartja, hogy a forradalom nagyságának és tisztaságának képét ápolják.

Sólyom úgy látja, hogy uniós tagságunk első két évében némiképp csökkent az emberek lelkesedése az EU iránt, az alapvető beállítottság azonban változatlanul pozitív. "A magyarok különösen érzékenyek arra, ha másodosztályú állampolgárként kezelik őket, elsősorban a magyar EU-tagság előzményei miatt. Magyarország ugyanis komoly erőfeszítéseket tett, hogy az összes felvételi követelménynek megfeleljen, de kénytelen volt bevárni több más országot az egy csoportban történő csatlakozás érdekében, mondta.