Fidesz: Érettségi után felvételi botrány

2005.07.28. 14:59
A legtöbb hallgatót az ELTE-re vették fel 2005-ben, második a szegedi egyetem, ahol 7840 diák kezdi első évét szeptemberben. Az oktatási bizottság egyik fideszes tagja szerint soha ilyen helyzet még nem állt elő, hogy maximális teljesítménnyel nem lehet bejutni felsőoktatási intézménybe.

Idén a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) vették föl a legtöbb hallgatót az ELTE után, közölte csütörtökön az egyetem rektora, Szabó Gábor. Az egyetem 120 alapszakán és 2300 szakpárján államilag finanszírozott nappali alapképzésen 3552 diák, összesen 7840 hallgató kezdi el az első évét.

A rektor arra biztatja a nem felvett hallgatókat, hogy az interneten, illetve a karok tanulmányi osztályain tájékozódjanak az SZTE által kiírt pótfelvételikről.

A most kimaradóknak és jövőre jelentkezőknek azt tanácsolja az SZTE vezetője, hogy tanuljanak az idei felvételi folyamatból, és törekedjenek az emelt szintű érettségi vizsga letételére. Hozzátette: az európai tendencia az, hogy a középfokú tanulmányokat középszintű érettségivel zárják le, míg a felsőoktatási intézményekbe az emelt szintű érettségi a belépő. Szabó Gábor szerint aki a szegedihez hasonló elit egyetemre jelentkezik, annak legalább egy idegen nyelvet biztosan ismernie kell.

Érettségi után felvételi botrány

Az érettségi után itt a felvételi botrány, jelentette ki Pósán László, az Országgyűlés Oktatási Bizottságának fideszes tagja csütörtökön. "Soha ilyen helyzet még nem állott elő, hogy maximális teljesítménnyel nem lehet bejutni felsőoktatási intézménybe" - mondta. Az ellenzéki politikus arra utalt, hogy aki végig jeles volt középiskolában, és kitűnően érettségizett, ezzel a teljesítménnyel nem tudott a szakok többségére bekerülni.

Jó néhány olyan szak is van Pósán szerint, ahol az emelt szintű érettségi is kevésnek bizonyult, a bejutáshoz további egy-két nyelvvizsga vagy esetleg olimpiai aranyérem kellett. "Előállt az a helyzet, hogy nem a középiskolás teljesítményért járó maximális 120 ponttal, hanem csak a plusz pontokkal lehetett bekerülni az intézményekbe" - fűzte hozzá.

Égigérő ponthatárok

Mint arról kedd éjjel beszámoltunk, a ponthatárok még a vártnál is magasabban alakultak az elit szakokon. Volt olyan szak, ahol 55 ponttal többet kellett elérniük a jelentkezőknek, mint tavaly, de a 30-40 pontos emelkedés szinte általánosak mondható. A szakértő szerint az idén középszinten érettségizőknek esélyük sem volt a slágerszakokra való bejutásra, még úgy sem, hogy hibátlan teljesítményt nyújtottak. Bővebben


  • Hírek
  • Személyi kölcsön