Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pontgyűjtéssel a sikerszakokra

2005.08.01. 15:27
Aki jövő évben szeretne bejutni egy sikerszakra, az válassza az emelt szintű vizsgát. Aki idén lemaradt, számolgasson és szerezzen pluszpontokat. A Felvételi Információs Szolgálat elnöke egy hétig elemezte a múlt heti adatokat, és arra jutott: meg kell barátkozni a magas ponthatárokkal.

Most már tudható, hogy nem volt nagy különbség az egyetemekre felvettek adataiban a korábban és a most érettségizettek között, mondta Csikesz Tamás, a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) elnöke.

A felvételi előtti jóslatok azt mutatták, hogy több, korábban érettségizett fiatal fog bekerülni felsőoktatási intézményekbe, de ez az Oktatási Minisztérium (OM) statisztikái alapján nem igazolódott. Az arányok nem borultak fel, a trendek azonban igen.

Esélyük sem volt

Azoknak a diákoknak, akik idén nem szereztek többletpontot emelt szintű érettségivel, vagy nyelvvizsgával, esélyük sem volt, hogy bekerüljenek a slágerszakok egyikére. A jogi, gazdasági, orvosi, műszaki, és kommunikációs szakokon idén az eget verdesték a ponthatárok, volt ahol 30 pontot is emelkedtek a tavalyihoz képest. Kitűnő érettségivel, a középiskolából hozott maximális 120 ponttal sehova sem lehettet bekerülni.

Jövőre sem lesz ez másképp Csikesz Tamás szerint. Aki egy év múlva érettségizik, a biztos bejutás érdekében készüljön fel arra, hogy a ponthatárok nem fognak csökkeni, igaz a jelenlegi magas számok miatt jelentősen emelkedni sem. Tehát mindenképpen több pontot kell gyűjteni.

Az átlagos pontszám, amit a diákok a középiskolából hoznak középszintű érettségivel, 110-115 körül van. Tehát ha valaki jogi, orvosi vagy egyéb karrierintézménybe szeretne bekerülni, annak még 20-25 pontot kell gyűjtenie. Ez csak úgy lehetséges, ha valaki emelt szintű vizsgát tesz, lehetőleg két tárgyból, és nyelvvizsgával is rendelkezik, mondta Csikesz Tamás.

Kevesen választották

A statisztikákból az látszik, hogy megéri az emelt szint, ennek ellenére kevesen éltek a lehetőséggel. Egy FISZ által végzett korábbi felmérés szerint magyar nyelv és irodalomból a diákok 57 százaléka mondta azt, hogy ezt a formát választaná, de az idei érettségik után kiderült, hogy mindössze a diákok 5 százaléka élt az érettségi emelt szintű formájával. A felvételik utáni adatokból kiderült, hogy a hat vezető tárgyból átlagosan 22 százalékkal jártak jobban azok a pontszerzésnél, akik az emelt szintet választották.

Sokan vannak olyanok is, akiket idén nem vettek fel, de jövőre ismét szeretnék megpróbálni. Nekik azt javasolja a FISZ elnöke, hogy nézzék meg a kiválasztott intézmény idei ponthatárát, és ebből vonják ki a saját pontjaikat. A különbözetnél pedig legalább egy ponttal többet szerezzenek jövőre.

Csikesz szerint az idei felvételi megmutatta, hogy az emelt szintet azoknak kell választaniuk, akik karrierintézménybe jelentkeznek. Ezekre a helyekre ugyanis a középszintű jeles vizsga jövőre sem lesz elég