Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Pontgyűjtéssel a sikerszakokra

2005.08.01. 15:27
Aki jövő évben szeretne bejutni egy sikerszakra, az válassza az emelt szintű vizsgát. Aki idén lemaradt, számolgasson és szerezzen pluszpontokat. A Felvételi Információs Szolgálat elnöke egy hétig elemezte a múlt heti adatokat, és arra jutott: meg kell barátkozni a magas ponthatárokkal.

Most már tudható, hogy nem volt nagy különbség az egyetemekre felvettek adataiban a korábban és a most érettségizettek között, mondta Csikesz Tamás, a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) elnöke.

A felvételi előtti jóslatok azt mutatták, hogy több, korábban érettségizett fiatal fog bekerülni felsőoktatási intézményekbe, de ez az Oktatási Minisztérium (OM) statisztikái alapján nem igazolódott. Az arányok nem borultak fel, a trendek azonban igen.

Esélyük sem volt

Azoknak a diákoknak, akik idén nem szereztek többletpontot emelt szintű érettségivel, vagy nyelvvizsgával, esélyük sem volt, hogy bekerüljenek a slágerszakok egyikére. A jogi, gazdasági, orvosi, műszaki, és kommunikációs szakokon idén az eget verdesték a ponthatárok, volt ahol 30 pontot is emelkedtek a tavalyihoz képest. Kitűnő érettségivel, a középiskolából hozott maximális 120 ponttal sehova sem lehettet bekerülni.

Jövőre sem lesz ez másképp Csikesz Tamás szerint. Aki egy év múlva érettségizik, a biztos bejutás érdekében készüljön fel arra, hogy a ponthatárok nem fognak csökkeni, igaz a jelenlegi magas számok miatt jelentősen emelkedni sem. Tehát mindenképpen több pontot kell gyűjteni.

Az átlagos pontszám, amit a diákok a középiskolából hoznak középszintű érettségivel, 110-115 körül van. Tehát ha valaki jogi, orvosi vagy egyéb karrierintézménybe szeretne bekerülni, annak még 20-25 pontot kell gyűjtenie. Ez csak úgy lehetséges, ha valaki emelt szintű vizsgát tesz, lehetőleg két tárgyból, és nyelvvizsgával is rendelkezik, mondta Csikesz Tamás.

Kevesen választották

A statisztikákból az látszik, hogy megéri az emelt szint, ennek ellenére kevesen éltek a lehetőséggel. Egy FISZ által végzett korábbi felmérés szerint magyar nyelv és irodalomból a diákok 57 százaléka mondta azt, hogy ezt a formát választaná, de az idei érettségik után kiderült, hogy mindössze a diákok 5 százaléka élt az érettségi emelt szintű formájával. A felvételik utáni adatokból kiderült, hogy a hat vezető tárgyból átlagosan 22 százalékkal jártak jobban azok a pontszerzésnél, akik az emelt szintet választották.

Sokan vannak olyanok is, akiket idén nem vettek fel, de jövőre ismét szeretnék megpróbálni. Nekik azt javasolja a FISZ elnöke, hogy nézzék meg a kiválasztott intézmény idei ponthatárát, és ebből vonják ki a saját pontjaikat. A különbözetnél pedig legalább egy ponttal többet szerezzenek jövőre.

Csikesz szerint az idei felvételi megmutatta, hogy az emelt szintet azoknak kell választaniuk, akik karrierintézménybe jelentkeznek. Ezekre a helyekre ugyanis a középszintű jeles vizsga jövőre sem lesz elég

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!