Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A rendőrség pénzt kér a Kossuth téri tüntetők holmiájért

2006.10.25. 15:27
A rendőrség ki akarja fizettetni a Kossuth téri demonstrálókkal holmijaik bontási, szállítási és tárolási költségeit. A hatóság csak annak adja ki a javakat, aki hitelt érdemlően igazolni tudja, hogy az övé. Takács András, a tüntetők egyik vezetője szerint sajátos államosítás zajlik.

A Kossuth tér jelenleg műveleti területté nyilvánított részén található tárgyakért a tulajdonosok a rendőrség Teve utcai székházának panaszirodájában adhatják le igényeiket, olvasható a rendőrség internetes honlapján.

A főváros XIII. kerületének Teve utca 4-6. szám alatti panaszirodájában leadott igényeket követően, egy később meghatározott időpontban és helyszínen adják át az értékeket. Például az ott felállított, majd elbontott sátrakat is így lehet majd visszaszerezni, mondták el az MTI érdeklődésére a BRFK sajtóirodáján pénteken.


Pakolásban

A hétfő hajnalban műveleti területté nyilvánított téren az otthagyott tárgyak leltározása és bontása jelenleg is folyik. A BRFK sajtóirodáján nem kívántak becslésekbe bocsátkozni, hogy mennyi eszközt találtak ott. Az MTI tudósítói szerdán a helyszínen halmokba hordott holmikat láttak.

A rendőrség internetes honlapján az is olvasható, hogy a talált értékeket egy raktárbázisra szállítják és a tulajdonosok akkor kaphatják vissza azokat, ha tulajdonjogukat hitelt érdemlően bizonyítani tudják, valamint rendezik a keletkezett bontási, szállítási, illetve tárolási költségeket.

Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője sajátos államosításnak nevezte a történteket. Az Indexnek nyilatkozva kifogásolta, hogy a tüntetők nem vihették el maguk javaikat, nehezményezte azt is, hogy a biztonsági átvizsgáláson, illetve a pakolásnál sem lehetett ott képviselőjük. Takács kérdésesnek tartja, hogyan lehet például egy ruhadarabról hitelt érdemlően megmondani, kinek a tulajdona.

Mint ismert a Kossuth téri tüntetőket azután szorították ki a Kossuth térről, hogy néhány demonstráló nem volt hajlandó alávetni magát a biztonsági ellenőrzésnek. A térre azóta nem engedik vissza a demonstrálókat.