Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Demszky szerint kockán forog az SZDSZ léte

2008.12.13. 10:43
Fodor Gábort és Kóka Jánost is visszalépésre kérte a liberális párt frakcióvezetői tisztségéért folytatott küzdelemben Demszky Gábor, a főpolgármester szerint a csatározás miatt már az SZDSZ léte is kockán forog - írta a szombati Népszabadság. A Magyar Nemzet úgy értesült: megvan a kompromisszumos jelölt.

Az SZDSZ országos tanácsa (ot) konstruktív légkörben, konfrontatív elemek nélkül folytatott politikai vitát - mondta a testület szombati, fővárosi ülését követő sajtótájékoztatóján Szent-Iványi István, a testület elnöke. Hozzátette, hogy a sajtóban és az SZDSZ-ben tapasztalható várakozások nem erre utaltak.

Elmondta, hogy az ot tagjai az alapvető kérdésekben egyetértettek, és a testület elfogadta Fodor Gábor vitabevezetőjét. A pártelnök ebben kitért a frakcióvezető-választás kérdésére is, de az ot ebben nem akart vitát folytatni, mert véleményük szerint a döntés az országgyűlési képviselőcsoportra tartozik. Az viszont általános várakozás volt, hogy ennek a kérdésnek hétfőn le kell zárulnia.

Az ot a második vitapontban egyhangúan támogatásáról biztosította a pártállami múlt megismerhetőségére vonatkozó országgyűlési határozati javaslat benyújtását.

Végül az ot nagyobb vita nélkül tudomásul vette Kóka János beszámolóját az országgyűlési képviselőcsoport elmúlt egyéves működéséről.

Demszky Gábor levélben kérte két politikustársát, hogy lépjenek vissza a jelöltségtől. Az SZDSZ egyik legbefolyásosabb embere, egykori elnöke már a nyári pártelnökválasztás előtt is arra kérte Fodor Gábort és Kóka Jánost, hogy húzódjanak hátrébb - írta a Népszabadság.

A Népszava úgy tudja, hogy Demszky Gábor az SZDSZ ügyvivői testületének pénteki ülésére időzítette a levelet, a megbeszélésen ugyanis a főpolgármester nem volt ott. A lap úgy tudja, hogy a frakcióvezető-választás a liberálisok országos tanácsának szombati ülésén is heves indulatokat kiváltó téma lesz.

A Magyar Nemzet pedig úgy értesült: elképzelhető, hogy lesz kompromisszumos jelölt a frakcióvezetői posztra, akit akár már hétfőn meg is választhatnak. A lap információi szerint az egyik Kóka-párti frakciótagról van szó, a képviselő nevét azonban nem említi az újság. A Népszabadság szerint Eörsi Mátyás lehet a befutó.

15%
5499 Ft
4675 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft