József, Bánk
-6 °C
0 °C

Torgyán: rendcsinálás után kampány

2001.01.22. 16:06
Ellenszavazat nélkül zárta ki tagjai sorából a kisgazdafrakció Csúcs Lászlót. A többi reformer kizárására azonban nem kerülhetett sor, mert a képviselők önként távoztak a frakcióból - jelentette be a frakció és az országos vezetőség együttes ülése után Bánk Attila és Torgyán József. Nem kellett távoznia frakcióvezető-helyettesi székéből sem Horváth Bélának, sem pedig Várhegyi Andrásnak. Csúcs László bejelentette: tovább folytatódik a Torgyán leváltását célzó aláírásgyűjtés.
A papírforma jött be a kisgazdapárt országos vezetőségének, illetve parlamenti frakciójának hétfői együttes ülésén: Csúcs Lászlót ellenszavazat nélkül egy tartózkodással kizárták a képviselőcsoportból. A 48 tagú frakció 44 képviselője jelent meg a tanácskozáson, négyen külföldi útjaik miatt maradtak távol. Torgyán József tájékoztatása szerint 35-en szavaztak a kizárásra, egy honatya tartózkodott, míg az öt érintett és még három képviselő nem vett részt a szavazásban. Csúcs kizárása után Kiszely Katalin, Lányi Zsolt, Molnár Róbert és Pápai Mihály önként távozott a frakcióból, így bár Pápain kívül mindenkit kizártak volna, erről végül nem kellett határozniuk az érintettek döntése miatt.

Csúcs László
ellenszavazat nélkül zárta ki tagjai sorából a kisgazdafrakció
Torgyán József arról is tájékoztatást adott, hogy a reformerek párttagságát, helyi szervezeteik azonnali hatállyal felfüggesztették és fegyelmi eljárás indult ellenük. Az előzetes híreknek megfelelően Simon Miklós lesz a honvédelmi bizottság új elnöke, amit Torgyán József remek szakmai döntésként értékelt, mert a képviselő Lányival ellentétben kiválóan beszél angolul. Balogh Gyula váltja fel a költségvetési bizottság alelnöki székében Csúcs Lászlót, a képviselő beülhet az Európai Integrációs Bizottságba is Kiszely Katalin helyére. Molnár Róbert jegyzői székét Boda Ilona foglalhatja el. A külügyi bizottságban Orosházi György kap helyet, az azonban nem tudható, kinek a helyén, a reformer kisgazdák ugyanis nem voltak tagjai ennek a testületnek.

Hat főre apadt a koalíció többsége

A képviselők távozásával az eddigi 11-ről hatfősre apadt a kormánykoalíció parlamenti többsége, ami azt is kérdésessé teszi, hogy a parlamentben egyáltalán képesek lesznek-e elfogadtatni a bizottsági helyeken történt változásokat. Torgyán a parlamenti demokrácia megkérdőjelezésének tartana egy ilyen lépést, mint mondta, a demokrácia védelmében két éve épp ő maga utasította frakcióját, bármennyire is nem szeretik Hack Pétert, szavazzák meg a nemzetbiztonsági bizottság tagjává. A pártelnök egyébként tévedésből Szájer Józsefnek nevezte Hack képviselőt.

Nem tudni, miből fizetik Pallag büntetését

Torgyán József az Index kérdésére szintén megerősítette: szükség esetén kifizetik Pallag László ex-olajbizottsági elnök helyett azt a büntetést, amit Pintér Sándornak ítélt meg jogerősen a bíróság. Hogy ezt milyen forrásból teszik, arra Torgyán kitérő választ adott. A kizárási procedúrát firtató kérdésekre a pártelnök azt mondta: nem hallgatták meg kizárása előtt Csúcs Lászlót, mert kisgazda képviselőként mást sem tett, csak a pártot gyalázta. Szintén nem hallgatták meg a többi távozót, mert önkéntes távozásukkal ez okafogyottá vált.

Torgyán már kampányol

Torgyán a rendcsinálást követően bejelentette: a legfontosabb koalíciós kérdésnek tekinti, hogy a bort vegyék ki a jövedéki termékek kategóriájából, mert szerinte megengedhetetlen,, hogy ,,gyötörjék a gazdáinkat". Jelezte: kezdeményezik a nyugdíjkorhatár visszaállítását, illetve javasolják napirendre venni az aszálykárok enyhítését célzó törvénytervezetüket. Torgyán cáfolta tájékoztatóján saját, vasárnapi kijelentését, miszerint jónak tartaná, ha a titkosszolgálatok irányítása a kisebbik koalíciós párthoz kerülne. Torgyán a titkosszolgálatokat kéri fel a titkárságát ért zsarolás kivizsgálására, melyben állítása szerint a most távozott képviselők is érintettek.

Torgyán József és az elnökség tagjai a pártelnök sajtótájékoztatója után a kisgazdaszékház közelében lévő étterembe távoztak, megünnepelendő a renitensek eltávolítását.

Csúcsék folytatják az aláírásgyűjtést

Csúcs László, a reformerek nevében úgy nyilatkozott: tovább folytatják az aláírásgyűjtést Torgyán leváltásáért, a politikus szerint egyre közelebb kerülnek a szükséges nyolcszáz kézjegy összegyűjtéséhez, amikor kötelezően össze kell hívni a nagyválasztmányt. Csúcs arról is beszámolt: kivárják a féléves türelmi időt, és ezt követően önálló frakciót hoznak létre, melyben számítanak a többi független képviselő részvételére is.