Ervin
14 °C
22 °C

Szabó és Turi-Kovács nem számít visszahívásra

2001.05.06. 19:25
Szabó János nem számít arra, hogy a pártelnök kezdeményezné visszahívását a honvédelmi tárca éléről. Turi-Kovács Béla pedig úgy látja: ilyen döntést csak a párt országos vezetősége hozhat. G. Nagyné Maczó Ágnes nem vállalna miniszteri pozíciót, mert nem egyeztethető össze polgármesteri tisztségével, amelytől nem akar megválni. A reformer kisgazdák részéről eközben Boros Imre bejelentette, igényt tartanak a párt vagyonára, illetve székházára.
Szabó és Turi-Kovács annak kapcsán nyilatkoztak, hogy Torgyán József szombaton sajtótájékoztatón azt közölte: a párt megerősített országos elnökségének javasolni fogja, hogy vitassák meg a kérdést, viselkedése alapján maradhat-e kisgazda miniszter Turi-Kovács Béla és Szabó János.

A pártelnök ezt azzal indokolta, hogy a ceglédi nagygyűlésen "nem tanúsítottak kisgazda miniszterhez méltó magatartást", majd hozzátette, ebben az ügyben nem lehetnek elnézőek. "Akkor tanúsítottunk volna kisgazda miniszterhez méltatlan magatartást, ha ott maradunk a nagygyűlésen, miután fenyegetett helyzetbe kerültünk" - vélekedett Szabó János. Álláspontja szerint Torgyán Józsefnek nincs oka arra, hogy javasolja visszahívásukat, mivel nem tettek semmi olyat, ami ezt indokolná.

Szabó: a megállapodás négy évre szól

A honvédelmi miniszter közölte, amikor erre a pozícióra felkérte a pártelnök, akkor négy évben állapodtak meg. Szabó János úgy véli: Torgyán József azt sérelmezi, hogy míg ő lemondott tárcavezetői posztjáról, a többi kisgazda miniszter a helyén maradt, és nem vonult vissza vele együtt.

Turi-Kovács Béla hangsúlyozta: nem tudja mire készül Torgyán József és az általa összeállított országos elnökség. "Cegléden az elnökség tagjaira vonatkozó érvényes szavazás nem volt, nem tudom, hogy a testület mitől lenne legitimebb, mint korábban" - jegyezte meg.

Emlékeztetett rá, hogy a pártalapszabály szerint sem az FKGP elnöke, sem az országos elnökség nem hozhat a miniszterekre vonatkozó döntést, hanem kizárólag az országos vezetőség, amelynek - mint jelezte - tagja a teljes parlamenti frakció is. "Mi pedig élvezzük az országos vezetőség bizalmát" - szögezte le Turi-Kovács Béla. Álláspontja nem változott, és továbbra is úgy gondolja: az, hogy meddig tölti be a környezetvédelmi tárca vezetői posztját, Orbán Viktor kormányfőtől függ - hangsúlyozta.

Igény az van

A reformer kisgazdák részéről eközben Boros Imre bejelentette, igényt tartanak a párt vagyonára, illetve székházára, de nem kívánják megrohamozni a Belgrád rakparti épületet, mivel - mint mondta a PHARE-miniszter - a bíróság döntésére várnak. A Torgyán-féle kisgazdák részéről viszont Gyimóthy Géza az RTL Klub híradójának nyilatkozva közölte, azzal a múlttal, amilyen Boros Imrének van, jobban teszi, ha nem avatkozik bele az FKGP belső ügyeibe.

G. Nagyné Maczó Ágnesnek terve van

G. Nagyné Maczó Ágnes kisgazda alelnök eközben bejelentette, kidolgozott terve van az FKGP rendbe tételére, amelynek eredményeként a kisgazdapárt jól szervezett, modern európai néppártá válik. A politikus FKGP tagságát és a párt tisztségét a május 5-i ceglédi nagygyűlésen és nagyválasztmányon állították vissza a küldöttek Torgyán József kisgazda elnök javaslatára. G. Nagyné Maczó Ágnes ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: az utóbbi időszakban az ország különböző részeiből keresték meg a kisgazdák, és kérték, hogy térjen vissza a pártba.

Terveiről szólva leszögezte: segíteni szeretne abban, hogy az FKGP támogatottsága növekedjen. "Fontos, hogy békesség és nyugalom legyen a pártban. Egészen más stílusú munka fog folyni, mint amilyen az elmúlt években volt" - fűzte hozzá. G. Nagyné Maczó Ágnes szavai szerint ez hosszú és nehéz munka lesz. "A következő országgyűlési választásokon az FKGP-nek mindenképpen a parlamentbe kell jutnia" - hangoztatta. Kisgazdapárti szerepével kapcsolatban kitért rá: nem vállalna miniszteri pozíciót, mert nem egyeztethető össze polgármesteri tisztségével, amelytől - mint mondta - nem akar megválni. "A rehabilitációmmal kapcsolatban kétkedőknek pedig azt üzenem, hogy én nem vettem részt abban, ami az elmúlt időszakban történt, nem én vittem le 28-ról 0 százalékra a pártot, ezért nem rám kell haragudni" - közölte az FKGP alelnöke.